Zoran Plećević

 

 

Rođen u Aranđelovcu `59. Sa ocem koji je imao “dugačak jezik“ 70-ih stigao sve do Pule i tamo proveo nezaboravno detinjstvo i ranu mladost. Ponovo sam u Aranđelovcu i dohvatio sam se pisanja kao pijan plota. Znam sva slova, (bar mislim da znam) ali pišem sporo i teško. Objavljivao sam svuda gde sam mogao, po časopisima, zbornicima, raznim sajtovima sa manje ili više uspeha. Objavio sam i roman Pariz je daleko koji je prošao potpuno nezapaženo. Uprkos tome napisao sam i pripremio za štampu još jedan roman i zbirku priča. Mada sam dugo i strpljivo radio na obe knjige ne nadam se nekom uspehu.


 

Kolumne

 • Popodne

  Popodne

  Popodne Autor: Zoran Plećević To, malo je reći čudnovato popodne, počelo je sasvim obično. Tek onako, mlitavo, bez života i kiselo se smeškalo u svojoj stidljivosti. Kao da je preko volje obavljalo posao koji ne voli i za koji sluti da nikuda ne vodi. Nimalo nije ličilo na bodro, obećavajuće […]–Pročitaj više »
 • Pileća posla

  Pileća posla

  Pileća posla Autori: Sonja Stanković Toškić i Zoran Plećević Dvoumice i nedoumice su mi se motale po glavi. Pičkarala sam ih koliko sam mogla i koliko sam imala vremena, ali one su ostale tu, gde su bile i nisu htele da mrdnu??? Tko je usmrtio pile u ranu zoru, takoreći […]–Pročitaj više »
 • Taxi driver

  Taxi driver

  Taxi driver Autor: Zoran Plećević Dve šmizle, su mi bile u kolima kada su iz baze javili da treba da se ide za mušteriju u Hajduk Veljkovu 54. Nisu rekli da je to kuća kod badema tankog, visokog, ali čak sam i ja znao za to. Doduše, samo iz priča, […]–Pročitaj više »
 • Crtani film i burleska

  Crtani film i burleska

   Crtani film i burleskaAutor: Zoran PlećevićPrvi predstavnik crtanog filma (u pitanju je srpska politička scena) je već davno zaboravljeni Radmilo Bogdanović, ministar policije 1991. godine. Ko se SADA seća tog čoveka sa ogromnim cvikerima iz Jagodine ili Ćuprije ili iz bilo koje palanke u Srbiji? Danima je oklevao da podnese […]–Pročitaj više »
 • Jagnje se violinskim ključem u zubima

  Jagnje se violinskim ključem u zubima

  JAGNJE SA VIOLINSKIM KLJUČEM U ZUBIMAAutor: Zoran PlećevićZo nije bio lenj i bezbrižan, mada, mora se priznati da je bio pomalo i od jednog i od drugog. „Pa burazeru, šta je to palo noćas?“„Kiša, kiša je pala noćas.“„Šta… šta?“„Kiša je pala noćas, bre.“„Ako je kiša pala noćas, zašto ti meni kažeš […]–Pročitaj više »
 • ČINODEJSTVOVANJE

  ČINODEJSTVOVANJE

  ČINODEJSTVOVANJEU šest tačakaAutor: Zoran PlećevićPao je mrak, Goran je ustao i dao znak, večeras je glavni BOS. I Anja je tu, ali je ovo glavni štos. On je veliki laf i svi smo opušteni i njemu prepušteni. Seli smo za sto, neko sa osmehom na licu, a neko sa knedlom […]–Pročitaj više »
 • Strategija

  Strategija

  StrategijaAutor: Zoran PlećevićZbunjeni, tresli su odela od prašine, pipkali izubijana mesta i zgledali se. Kroz prljave prozore i oblak prašine mogao je da se vidi mali trg, a na sredini, na jednom postolju stajala je ogromna knjiga koju su pridržavali i pokušavali da otvore četvorica stasitih momaka. Kada su uspeli […]–Pročitaj više »
 • I ja sam navijač

  I ja sam navijač

  I ja sam navijačAutor: Zoran PlećevićJa sam vatreni navijač crveno-belih, to jest Crvene Zvezde, a bogami, moram da priznam da ponekad pomalo navijam i za Partizan. Nikad se ne zna ko će da pobedi, lopta je najčešće okrugla, a valja da čovek bude na pobedničkoj strani, sa slavljenicima. Ako navijate […]–Pročitaj više »
 • Besmislena i dosadna priča

  Besmislena i dosadna priča

  Besmislena i dosadna pričaAutor: Zoran PlećevićČitavog dana je padala kiša, od ujutru do uveče, bez prestanka… Tu rečenicu ili je bolje reći, tek deo rečenice sam smislio, ukucao i dalje mi ne ide. Moram da priznam da ne znam zašto sam tako počeo, ni zašto je bitno da li je […]–Pročitaj više »
 • SODOMA I GOMORA

  SODOMA I GOMORA

  SODOMA I GOMORAAutor: Zoran PlećevićSodoma o kojoj će u ovom tekstu biti reči ima jednu Gomoru i predgomora, ni broja se ne zna. Niko i ne pokušava da ih broji i prebroji. Sve su u funkciji, u odličnoj kondiciji i formi, sve su u takmičenju same sa sobom. I sve […]–Pročitaj više »
 • Selma

  Selma

  SelmaAutor: Zoran PlećevićVetar promeni smer, okrenu se i poče da duva prema nama. Nanese na nas Zukinu kletvu, pretnje i ono malo prašine što je preostalo. Nismo mogli da vidimo ništa, zavladala je tišina i do nas je stizao samo po koji uzdah mešajući se sa okrajcima kletvi i pretnji […]–Pročitaj više »
 • Azra

  Azra

  AzraAutor: Zoran PlećevićZaustio sam da mu odgovorim, već mi je bilo na usnama. Da mu kažem da nemam brata, nigde, da sam jedinac, da znam kuda idem. I ne samo sada, da uvek znam kuda idem, da imam jasne ciljeve u životu, da znam šta hoću, da nemam nikakvih nedoumica, […]–Pročitaj više »
 • Braća

  Braća

  BraćaAutor: Zoran PlećevićOsetio sam zavist kada je rekao da ima šestoro braće, priznajem, ali kada je odgovorio da nije srećan zbog toga učini mi se da nisam dobro čuo i u meni se naprasno probudi radoznalost. Nije to bila neka velika nego sasvim mala radoznalost, odjednom. Možda sam sada kompletniji? […]–Pročitaj više »
 • Oh, izvinite

  Oh, izvinite

  Oh, izviniteAutor: Zoran PlećevićAutobus naglo ukoči, zanese se ulevo, zatim udesno i u poslednjem času stade  ispred ogromne gomile kamenja i zemlje. Dok je kočio činilo se kao da nikada neće stati, kao da je čitavu večnost vukao na levu, zatim sasvim kratko, oštro i snažno na desnu stranu i […]–Pročitaj više »
 • Toza zvani Rus

  Toza zvani Rus

  Toza zvani RusAutor: Zoran PlećevićToza, zvani Rus je moj komšija. Nekada je bio nastavnik ruskog jezika u mojoj osnovnoj školi. Sada je u penziji, ali meni izgleda isto kao pre skoro pola veka kada je stavio ogromnu, maljavu ručerdu na istrgnutu stranicu iz knjige s koje sam prepisivao na pismenom […]–Pročitaj više »
 • Kako čoveku u oči da pogledam

  Kako čoveku u oči da pogledam

  Kako čoveku u oči da pogledamAutor: Zoran PlećevićOnomad, pre nekoliko godina zima je bila jača nego ove. Napadali su veliki snegovi, a mraz stegao i okovao sve i tada niko od nas nije verovao da će ikada okopniti, da može i proleće da dođe. E, te zime, koja je za […]–Pročitaj više »
 • Džez orkestar

  Džez orkestar

  Džez orkestarAutor: Zoran PlećevićKasnili su, poprilično. To samo muzičari sebi mogu da priušte. Voditelj programa se vrpoljio kod vrata, gledajući na sat i provirujući svaki čas kroz njih. Onda, kada više nije imao kud, po drugi put je stao pred publiku, izvinio se u njihovo ime, ponovio da kasne zbog […]–Pročitaj više »
 • Kreni prema meni

  Kreni prema meni

  Kreni prema meniAutor: Zoran PlećevićEvo, prošla je godina kako sam se operisao ili aperis`o, nisam baš sasvim siguran, možda sam i jedno i drugo. Obe opcije su bile u opticaju u bolnici u Kragujevcu i naglasak je vukao pravac prema Smederevskoj Palanci. Operacija jeste bila teška, pet i po sati […]–Pročitaj više »
 • Ateizam

  Ateizam

  AteizamAutor: Zoran PlećevićDa li je moguće danas, da čovek bude ateista u zemlji Srbiji?Možda je moguće, ali iskreno mislim da je jako teško, skoro nemoguće. Srbija jeste sekularna država, tako se priča. Ima o tome u ustavu. Piše tamo, crno na belo, mada, moram da priznam da ga nisam čitao. […]–Pročitaj više »
 • Bratislava

  Bratislava

  BratislavaAutor: Zoran PlećevićJednom prilikom, na proputovanju našao sam se na železničkoj stanici u Bratislavi. Bez para, čekao sam voz za koji sam imao povratnu kartu i da ne dužim, mnogo mi je bilo dosadno. Hteo sam da prekratim vreme, da sednem. Da se odmorim, ali su sve klupe bile zauzete, […]–Pročitaj više »
 • Atina

  Atina

   AtinaAutor:Zoran PlećevićU Atini sam bio više puta. Zapravo, bio sam samo tri puta ali čim je nešto više od dva puta može sasvim slobodno da se kaže, više puta. Akropolj nisam video nijednom, nije se imalo kad.Prvi put sam u Atinu stigao sa jednog ostrva, ne mogu reći kojeg, nije […]–Pročitaj više »
 • Lovac na miševe

  Lovac na miševe

  Lovac na miševeAutor: Zoran Plećević„Momče, hej, momče!“Neko mi je mahao preko puta.„Momče!“Gde sam to dospeo, pitao sam se češkajući se po glavi, da li to meni neko maše?„Momče, momče!“Nepoznati čovek mi je mahao rukom i zvao me je da pređem ulicu.„Ko, je`l ja?“„Dođi, dođi.“„Ko, je`l ja?“„Ti, dođi da vidiš nešto.“Jedan, […]–Pročitaj više »
 • Teške deluzije

  Teške deluzije

  Teške deluzijeAutor: Zoran Plećević„’Ajd’, vidimo se sutra“, reče Zo.„Gde?“„Pa ovde ili onde, tu ili tamo“, pokušao je da bude precizan.„Vidimo se sutra uveče ovde“, bila je sasvim precizna ona.Prećutao je. Umem i ja da ćutim, pomislio je.„Bićeš tu?“, pita ona.Da, biću ovde.„Mi ćemo doći oko jedanaest.“„Važi, vidimo se.“Odoše. Nisu baš […]–Pročitaj više »
 • Letnji dan

  Letnji dan

  Letnji danAutor: Zoran PlećevićNoćas je padala kiša, avgustovska, uz grmljavinu, a danas vlaga nepodnošljivo isparava i ne da nam da dišemo. Odmah posle doručka sedamo u kola, ja i moji sinovi i odlazimo na očevinu u Garaše.Izabrao sam put kojim nikada nisam išao, a raspitujući se prethodno kod rodbine saznao […]–Pročitaj više »
 • Kutlača

  Kutlača

  KutlačaAutor: Zoran PlećevićTo je ono što mi treba, pomislio je Dragoslav one rane jeseni  kada mu odjednom samoća nije više bila tako lepa kao nekada i kada je počeo da razmišlja o ženidbi. Zamišljen, ušao je u kuhinju i ugledao kutlaču.Pola života čoveku protrči da bi zapazio takvu sitnicu; dođeš […]–Pročitaj više »
 • Lake deluzije

  Lake deluzije

  Lake deluzijeAutor: Zoran Plećević„Idu!“„Ko ide?“„Nada i Bora.“Njih je čekao, zamišljen, odsutan kao i ja, nezainteresovan za bilo kakvu priču, taj plavušan koji je bez pozdrava seo na klupu pored mene. Kao da je klupa u njegovoj dnevmoj sobi, a ja nenajavljen banuo bežeći od jutarnjih deluzija i iznenadne zubobolje, obučen […]–Pročitaj više »
 • 10.10.1986.

  10.10.1986.

  10.10.1986.Autor: Zoran Plećević  Ti nikada nećeš biti gaženamojim nježnim kopitamadani se završavaju užasnom perspektivomsutrašnjice koja nas ni iz dalekane nagoveštava zajedno –Pročitaj više »
 • Deda

  Deda

  DedaAutor: Zoran PlećevićMilan je voleo da secka nokte na stepeništu sa druge strane kuće gde niko nije mogao da ga vidi. Nije se stideo niti je mario da će neko da ga vidi dok to radi nego je jednostavno navikao da ih tu seče. Kada je završio sa tim odložio […]–Pročitaj više »
 • Danas nećemo o mačkama

  Danas nećemo o mačkama

  Danas nećemo o mačkamaAutor: Zoran PlećevićDao sam samom sebi pauzu, pekli smo papriku (jeb’o nas ajvar, što bi rekao Milovan) i malo sam prošetao gradom. Pokušavao sam da glumim normalno hodanje, to jest, da sakrijem da mi je desna noga malo kraća. Prvih sto metara mi je išlo odlično, drugih […]–Pročitaj više »
 • Kapa za Rajka

  Kapa za Rajka

  Kapa za RajkaAutor: Zoran PlećevićUžasno me je tresao mamurluk tog jutra `88. godine i pokušavao sam da ga prevarim, zavaram, ublažim. Šta bilo, ali nije mi išlo. Prevrtao sam se po krevetu, prebacio u drugu sobu, na fotelju. Bilo je isto. Popio sam čašu vode i bilo je još gore. […]–Pročitaj više »
 • Istok i zapad

  Istok i zapad

  Istok i zapadAutor: Zoran PlećevićDobro je što sam ispao na travu.Kasnije, mnogo kasnije, kada je uspeo koliko-toliko da se pribere, da najzad odredi šta ga najviše boli i da mu se oči malo priviknu na mrak video je da to nije nikakav travnjak nego tvrdo presovani karton ofarban u zeleno. […]–Pročitaj više »
 • Dance Me To The End of Love

  Dance Me To The End of Love

  Dance Me To The End of LoveAutor: Zoran PlećevićTo veče je bilo posebno, mirisalo je na leto, na lipe, na mirise mladih devojaka, ali nije to nagoveštavalo posebnost. Svako veče je tako mirisalo, devojke su bile tu, lipe su bile ispred, svi smo stajali ili sedeli uobičajeno, kao i svako […]–Pročitaj više »
 • U to vreme sam jako snen

  U to vreme sam jako snen

  U to vreme sam jako snenAutor: Zoran PlećevićU to vreme sam jako snen a ti čekaš baš to vreme da mi pošalješ poruku. Znam to, kao što znam da je ja uporno čekam. Možda neki minut pre ponoći, možda neki minut posle. Kao i uvek biće jako kratka… Nazovi me. […]–Pročitaj više »
 • Kafkine kuće

  Kafkine kuće

  Kafkine kućeAutor: Zoran PlećevićSećam se, pre nekoliko godina me je u Pragu jedan naš, nekada sitni, gradski kriminalac, a tada, van naše zemlje već pravi pravcati bandit i razbojnik sa opakom biografijom i još gorom reputacijom pomešao sa nekim. Sa kim, nikada nisam doznao, a nisam se ni trudio. Sa […]–Pročitaj više »
 • Pokvaren zub

  Pokvaren zub

  Pokvaren zubAutor: Zoran PlećevićDeca su kao bez glave bežala sa ulice, majke su vikale i mahale rukama i nogama sa prozora i kapija upozoravajući ih na opasnost koja je nailazila. Visili su po ogradama oni koji nisu mogli da se dočepaju najbliže kapije gledajući malo početak uličice odakle je velikom […]–Pročitaj više »
 • Istinu vi govorim

  Istinu vi govorim

  Istinu vi govorimAutor: Zoran PlećevićProbudim se tog jutra, d’idem na pos’o. Svanulo davno, sat zvoni ’nako, ne treba mi, sunce izgrejalo, a ja nikako da progledam. Oči krmeljive, trljam, al’ nikako d’istrljam, da se rasanim. U desnom oku pecka nešto, k’o da je up’o neki trun. Gde sam mog’o u […]–Pročitaj više »
 • Devojke

  Devojke

  DevojkeAutor: Zoran PlećevićIma nešto na meni što devojke neodoljivo odbija od menePo stanici su se muvale neke devojke i ja sam prestao da slušam da bih mogao da im posvetim svu raspoloživu pažnju. Izgledale su kao studentikice, nisam bio baš najsigurniji i na nas nisu obratile ni minimum pažnje. Ja […]–Pročitaj više »
 • Stare noge

  Stare noge

  Stare nogeAutor: Zoran PlećevićPre nego što je stigao do ulice koja je vodila do Svačega skrenuo je poludesno, pa opet desno, tako da je i dalje išao u pravcu jugozapada. Nije se više premišljao i nastavio je da korača sa rukama na leđima i da šutira konzervu bez ikakvih misli. […]–Pročitaj više »
 • Umor

  Umor

  UmorAutor: Zoran PlećevićFurth im Wald.Verujete li da takvo mesto postoji?Meni je ne znam zbog čega ostalo urezano u glavi Kurt in Wald i bio sam ubeđen da je tako sve dok nisam počeo da pišem priču. Otvorio sam kartu i video da nije Kurt nego Furt. Nisam mogao da izbrišem […]–Pročitaj više »
 • Budaletina Nursać

  Budaletina Nursać

  Budaletina NursaćAutor: Zoran PlećevićOduvek je budaletina želeo da postane Nikoletina. Od malih nogu, da bude kao on, njegova slika i prilika. Nije čitao knjige, nije sanjao o tome, nije maštao, ali utripov’o je da je dobro istipov’o.Sve je bilo džaba, nije mu bio ni do kolena, bili su rođeni pod […]–Pročitaj više »
 • Svađa

  Svađa

  SvađaAutor: Zoran PlećevićKao i obično, krenuo je u pravcu jugo-istoka s tim što je danas napravio mali izuzetak i svratio do najbližeg frizerskog salona za muškarce u kojem se zadržao sasvim kratko, toliko kratko da kraće nije moglo. Zatim je produžio ulicom u kojoj se ne prodaju lusteri i lampe […]–Pročitaj više »
 • Stara tašna

  Stara tašna

  Stara tašnaAutor: Zoran PlećevićKod kuće nije bilo nikoga, što je bilo jako neobično za taj deo dana kada mlitavost dostigne najviši nivo, kada su većinom svi već pristigli sa posla i bili na okupu pokušavajući zajedničkim snagama da se odupru mlitavosti. Nije bilo čak ni mačke koja se motala svuda […]–Pročitaj više »
 • Prljava muška svinja

  Prljava muška svinja

  Prljava muška svinjaAutor: Zoran PlećevićNosim sat na levoj ruci i dok te čekam tražim senku da se sakrijem od sunca, a ruka mi je stalno u vazduhu, savijena pod oštrim uglom.I oči su mi u vazduhu dok gledam taj sat na levoj ruci.I ja sam u vazduhu.Nema te. Nema ni […]–Pročitaj više »
 • Sparina, deo treći

  Sparina, deo treći

  Sparina, deo treći Autor: Zoran Plećević I tada, baš kada je više nego ikada bio prisniji sa samim sobom neko ga tresnu po leđima. Hteo je sebi još toliko toga da obeća, tek je počeo. Nije želeo da se okrene, nije slutio ništa dobro. Pomislio je i da ga je […]–Pročitaj više »
 • Sparina, deo drugi

  Sparina, deo drugi

  Sparina, deo drugiAutor: Zoran PlečevićDa bi odagnao tu misao ponovo je u sećanje dozvao Anu i valjanje po travi. Opet se navalio na ogradu  tražeći onaj oblačić u obliku Afrike, ali njega nigde nije bilo. Video je sebe i Anu na raskrsnici„To si ti? Nisam te prepoznao“, rekao je.„To je […]–Pročitaj više »
 • Sparina, deo prvi

  Sparina, deo prvi

  Sparina, deo prvi Autor: Zoran Plećević Unutra je bilo zagušljivo. Toliko zagušljivo i sparno da su jedva disali. Izašli su na terasu, bilo je sparno i napolju, ipak, prijatnije nego unutra. Duvao je vreo vetar a nebo više nije bilo vedro i nije obećavalo ništa dobro. Zato je tako sparno, […]–Pročitaj više »
 • Ruke

  Ruke

  Ruke Autor: Zoran Plećević Ponekad je mnogo lepše, o, ponekad je mnogo lepše lutati šumom nego znati pravi put. Kako su ovo dobra vremena za mene i užasno je velika šteta što sada ne umem da uvidim, sagledam i prepoznam svu tu sreću u meni i oko mene i mislim […]–Pročitaj više »
 • Kiša

  Kiša

  KišaAutor: Zoran PlećevićSreća što pada kiša, sreća što je ovako hladna, sreća što su je oblaci doneli. Sreća?A reka?Verujem da reke imaju dušu, kao što je i mi imamo, ali veću, mnogo veću od naših malih. Možda nema svaka veliku, ali ova sigurno ima, verujem u to kao što verujem […]–Pročitaj više »
 • Žeteoci

  Žeteoci

  ŽeteociAutor: Zoran PlećevićSan ga odvede na neku livadu koja mu je bila poznata, bio je slobodan i tumarao je po pustim poljima, a onda ga zaokupi teška paučina koja ga je pritiskala i na koju je stalno naletao. Tumarao je po njoj sklanjajući je sa očiju i lica, kad odjednom, […]–Pročitaj više »
 • Senke

  Senke

  S E N K E Autor: Zoran Plećević Old Ganci se nikada nije ogledao u običnim ogledalima, posmatrao se iznutra, sa te strane nije bilo sve tako crno. Zračilo je nešto, bar je on mislio da zrači i zadržao se na tome sve do smrti. Old Gancija je ubio ivičnjak […]–Pročitaj više »
 • Prodavci sladoleda

  Prodavci sladoleda

  Prodavci sladoledaАutor: Zoran PlećevićOvo je priča za nekog ko ume da sluša, jer ovo je baš priča o nekom ko je takav. Ko ume da ćuti i da sasluša, ovo je priča o prodavcima sladoleda.Samo ne u našem gradu, u našem gradu nikako. Ne mislim da su naši prodavci sladoleda […]–Pročitaj više »
 • Šašava bibliotekarka

  Šašava bibliotekarka

  Šašava bibliotekarkaAutor: Zoran PlećevićTužan sam. Kao jednom, jedne zimske večeri kada sam čekajući stare prijatelje koji su trebali da stignu iz daleka hteo da prekratim sat dva beskorisnog vremena i krenuo u gradsku biblioteku. Bila je blizu, iza ugla i odmah sam se obradovao toj pomisli. Ne samo da bi […]–Pročitaj više »
 • Devojka

  Devojka

  DEVOJKAAutor: Zoran PlećevićTog jutra sam ustao pun samopouzdanja i životne radosti. Iskreno, ne znam odakle je sve to došlo, ipak, bilo je tu i čilo sam iskočio iz kreveta. Nasmejao sam se na pomisao da sam „čilo“ iskočio, ali bolje reči nisam mogao da se setim i kada je već […]–Pročitaj više »
 • Zbogom, stara kujo

  Zbogom, stara kujo

  Zbogom, stara kujoAutor: Zoran PlećevićMagla se tog jutra spustila do same zemlje i više sam nazirao put nego što sam mogao da vidim kuda idem. Prolazio sam pored gomile drva, na brzinu poslaganih i činilo se kao da će svakog trenutka da se preture. Požurio sam da što pre prođem […]–Pročitaj više »
 • Pasje prepodne

  Pasje prepodne

  Pasje prepodneAutor: Zoran PlećevićSinoć sam ispred vrata ostavio kesu sa đubretom nameravajući da ga bacim čim završim nešto hitniji posao u toaletu. Naravno da sam zaboravio, čim sam zakopčao poslednje dugme na pantalonama misli su mi bile ko zna gde i vratio sam se u dnevnu sobu. Ujutru, kada sam […]–Pročitaj više »
 • Otkud ja u ovom mraku?

  Otkud ja u ovom mraku?

  Otkud ja u ovom mraku?Autor: Zoran PlećevićNoćas je nebo triput gorelo, ne da najavi proleće, ono je već počelo samo u nama još još uvek traje zima i niko ne zna kada će da prođe. Hladno je, najviše oko srca. Dvaput su vatru ložili „oni“, a treći put smo podložili […]–Pročitaj više »
 • Dupli bus

  Dupli bus

  Dupli bus Autor: Zoran Plećević Uz niz logičkih grešaka, krajnje subjektivno viđenje sastanka re(D)akcije‘Vatam bus 83 i idem sa Crvenog krsta do Zemuna, Ugrinovačke. Ušao sam na početnoj stanici, seo iza vozača i odmah počinjem da mu se divim, njegovoj vožnji i poznavanju ulica. Gledao sam ga, bio je siguran u sebe […]–Pročitaj više »
 • Nada II deo

  Nada II deo

  Nada II deoAutor: Zoran PlećevićBezobrazne su, pomalo, te žute košulje, imaju visoko mišljenje o sebi a nisu praktične, nimalo. Brzo se prljaju, svaka kap znoja se vidi na njima. Možda se zato i nameću, da čovek stigne malo da razmisli nikada ih preko leta ne bi obukao. Sad, da se […]–Pročitaj više »
 • Nada I deo

  Nada I deo

   Nada I deo Autor: Zoran PlećevićProbudio se kasno, pridigao se u krevetu i nastavio tako da sedi pokušavajući da se rasani i razmišljajući zašto mora da ustane. Skinuo je noge sa kreveta, ali je još uvek sedeo kada se setio šta je namerio da uradi tog jutra.Trljajući oči otišao je do […]–Pročitaj više »
 • Dama sa kučencetom

  Dama sa kučencetom

  Dama sa kučencetomAutor: Zoran Plećević Crveno na semaforu, kočim i lagano stajem. U hladovini sam, ispod ogromnog drveta, to je prva misao koja mi pada na pamet. I to je nešto, pomislim dok pogled lenjo luta na levu stranu, na trotoar. Tu, na vrelom suncu jedna dama sa kučencetom strpljivo pozira […]–Pročitaj više »
 • BEZ JOGURTA SE NE VRAĆAJ

  BEZ JOGURTA SE NE VRAĆAJ

  BEZ JOGURTA SE NE VRAĆAJAutor: Zoran Plećević Ova priča se dogodila i zabeležena je osamdesetih godina, ali u njoj nema ni seksa ni droge ni rokenrolaUkrao sam kola, a možda i nisam. Ne sećam se, a to u svakom slučaju može da znači i jedno i drugo.I da jesam i da […]–Pročitaj više »
 • Društvene mreže

  Društvene mreže

  Društvene mrežeČega se pametan stidi budala okači na fejsbuk.Autor: Zoran PlećevićNe biram pažljivo fejsbuk prijatelje, ne analiziram nikada i ne proučavam bilo čiji profil. Nacionalnost, obrazovanje, versko i političko opredeljenje (osim ekstremnog, naravno) mi nije presudno u tome. Smisao za humor koji je sličan mom, dobre i zanimljive objave, komentari […]–Pročitaj više »
 • Lovac sakupljač u XXI veku

  Lovac sakupljač u XXI veku

  Lovac sakupljač u XXI vekuAutor: Zoran PlećevićLovac sakupljač je stotinama hiljada godina (možda i duže) bio u pokretu za hranom. Na nogama je imao dobre patike koje su ga verno služile. Bile su od prirodne kože, njegove sopstvene, divno su mu stajale, kao salivene i bile su neverovatno udobne. Imao […]–Pročitaj više »
 • Čokolada

  Čokolada

  ČokoladaAutor: Zoran Plećević Strpljivo sam čekao da odu.Njih dvoje, naravno, ništa nisu slutili. Ustali su, malo oklevali, onda su se zagrlili i otišli. Izvadio sam čokoladu iz unutrašnjeg džepa jakne i za svaki slučaj ponovo pogledao u pravcu kojim su otišli. Odmakli su poprilično, zamicali su iza crkve i za koji […]–Pročitaj više »
 • Samo tvoj dan

  Samo tvoj dan

  Samo tvoj danAutor: Zoran Plećević  Silno se raduješ nekom danu, savim određenom i strpljivo ga čekaš jer si ubeđen da je taj dan samo tvoj. Imaš puno pravo i pravi razlog da ga čekaš jer veruješ u to, veruješ da postoji tvoj dan.Onda napokon taj dan dođe. Dođe i prođe. Ti […]–Pročitaj više »
 • SREĐIVANJE TAVANA

  SREĐIVANJE TAVANA

  SREĐIVANJE TAVANAAutor: Zoran PlećevićNije lepo da zaboraviš nekoga, nikada. Bilo koga, pogotovo nekoga do koga ti je jako stalo i na koga stalno misliš, sanjaš ga, viđaš u oblacima ili jutarnjoj izmaglici. Ne želiš, ne možeš da se pomiriš sa činjenicom da njega više nema, da nije tu, kraj tebe. […]–Pročitaj više »
 • Zimske slave

  Zimske slave

  Zimske slaveAutor: Zoran PlećevićKao i svake godine i ove sam otišao na slavu kod S. Triput smo se poljubili pre nego što je u hodnik izašla njegova žena. I sa njom sam se poljubio triput pre nego što sam joj dao cveće. Poljubili smo se još jednu turu i posle […]–Pročitaj više »
 • Naš gradić

  Naš gradić

  Naš gradić Autor: Zoran Plećević Naš gradić je lep. Jako lep i perspektivan gradić što mi, njegovi stanovnici posebno volimo da naglasimo. Lep, čist i sređen. Turističko mesto u srcu Šumadije, u srcu Srbije. U njemu su nekada davno letovali  Obrenovići, a bogami kada su došli na vlast i Karađorđevići.Sad, kako se […]–Pročitaj više »
 • MOJ ĆALE

  MOJ ĆALE

  MOJ ĆALEAutor: Zoran PlećevićMoj ćale je pio, jeste, pije i sad, pa šta? Pije više nego što je ikad pio. Moj ćale je laf i uvek je to bio. Celog života je pio i duvao, u staklo, bio je staklar.  Odličan staklar, jedan od najboljih, što neke zlikovce koje sada […]–Pročitaj više »
 • Kad ruka piše sama

  Kad ruka piše sama

  Kad ruka piše sama Autor: Zoran PlećevićNe mogu noćas da čitam, ne mogu da sednem i pišem na narandžastoj mašini mada me mami. Ova soba, ovaj muk, gomila knjiga, čarapa, beležaka koje ću baciti i beležaka koje neću baciti, pas koji laje negde napolju, (a što bi lajao da je unutra?) […]–Pročitaj više »
 • Tramvaj zvan želja

  Tramvaj zvan želja

  TRAMVAJ ZVAN ŽELJA Autor: Zoran PlećevićJutros, rano jutros, tik posle svanuća na mene je u punoj brzini naleteo tramvaj pun lepih želja. Uz dobro poznatu zvonjavu udario je u mene svom silinom i video sam jasno sve zvezde mada su sve već bile blede. Sada ne znam da li da […]–Pročitaj više »
 • MIMA  LAŠEVSKA

  MIMA LAŠEVSKA

  MIMA   LAŠEVSKA Autor: Zoran Plećević Jutros, dok sam jeo burek u najboljoj pekari u gradu, u sred te gužve i vreve ugledao sam ženu koju sam zamišljao kao Mimu Laševsku pre trideset i nešto godina dok sam čitao Momine Folirante. Zustavila je auto sa druge strane pekare, baš ispred mog […]–Pročitaj više »
 • Gospodin Gumberto

  Gospodin Gumberto

   GOSPODIN  GUMBERTO Autor: Zoran Plećević Gospodin Gumberto je svakog poštovanja vredni samostalni privrednik iz jednog šumadijskog gradića. Njegovo ime je ličilo na italijansko, maniri na svetske međutim, nije on bio nikakav Italijan koji je u Šumadiju došao na privremeni rad, a bogami pravo ime mu i nije bilo Gumberto. Nadimak “Gumbe” je […]–Pročitaj više »
 • GLUVO DOBA

  GLUVO DOBA

  GLUVO DOBAautor teksta: Zoran PlećevićNoć, sve spava. Sve spava jer je noć, duboka, dublje nema ni na onom svetu. Sunce je još sinoć otišlo, zašlo i nigde ga nema. Gluvo doba, a meni zuji u ušima kao da nije gluvo ni doba ni noć. Meni kao da nije noć, ne […]–Pročitaj više »
Podeli tekst
Podeli
Podeli