Vera Vujičić

photo (1)

Rođena u Beogradu, jednog zimskog jutra, sredinom prošlog veka, u znaku Vodolije. Ne veruje u horoskope i druge gluposti. Veruje u naučne zakone, obrazovanje i zdrav razum. Takođe, u uljudnost i ljubav. Zadevojčila se krajem šezdesetih, u doba hipika i rokenrola, mini sukanja i duge kose. U tom periodu upoznala budućeg muža, ljubav svog života, J. Srećna i ponosna majka ćerke J. Biolog po obrazovanju, ljubitelj prirode, muzike i literature. Rokenrol joj je u krvi, a operu sluša po ceo dan, o istoj piše, a ponekad, pokoju ariju i otpeva. Mecosopran. Odlično kuva. Poslednjih 30 godina živi u SAD.


Kolumne

 • Moć muzike

  Moć muzike

  Autor: Vera Vujičić Ne baš retko, desi se da čak i oni, koji ne vole i ne poznaju klasičnu muziku, zavole neku kompoziciju iz ovog muzičkog žanra, kada je čuju, prikladno upakovanu u neku scenu nekog filma. Ili TV serije. Velika je veština i umetnost komponovati za film. Mnogi kompozitori […]--Pročitaj više»
 • Mali gradovi: Galveston

  Mali gradovi: Galveston

  Mali gradovi: GalvestonAutor: Vera Vujičić  Često kažem da gradove volim, kao što volim živa bića. A kada je reč o malim gradovima – e, njih volim kao neka, meni draga, moja, živa bića. To je sasvim posebna veza. Veliki gradovi kao da pripadaju svima; a sa malim, veza je intimna, prisnija. […]--Pročitaj više»
 • Karmen, kakvu volimo ili Kakvu Karmen volimo?

  Karmen, kakvu volimo ili Kakvu Karmen volimo?

  Karmen, kakvu volimo ili Kakvu Karmen volimo?Autor: Vera VujičićTreći mart, 1875. je bio veliki dan u životu Žorža Bizea. Tog jutra je imenovan za Viteza Legije časti, što je jedno od najvećih francuskih priznanja. Te večeri, opera koja će mu doneti besmrtnost, biće premijerno izvedena na pozornici Opera Comique.Ali, to nije […]--Pročitaj više»
 • Novogodišnja priča ili kako je pobedio rokenrol

  Novogodišnja priča ili kako je pobedio rokenrol

  Novogodišnja priča ili kako je pobedio rokenrolAutor: Vera VujičićDecembra 1976. sam imala 23 godine. Sećam se, zamišljala sam da sam postala odrasla osoba, da je ta zrelost, o kojoj se toliko priča,  konačno stigla. Verovala sam da su mi stvari u životu jasne. A u stvari, tek sam bila na […]--Pročitaj više»
 • Čitaj kao što je napisano

  Čitaj kao što je napisano

  Čitaj kao što je napisanoAutor: Vera VujičićDo nesporazuma često dođe, čak i onda kada za to nema baš nikakvog razloga.Recimo, kažete ili napišete jednu sasvim razumljivu rečenicu. Ništa enigmatično ili kontroverzno. Potpuno bez aluzija, otvorenih krajeva ili prostora za drugačije tumačenje.Ipak, desi se da neko u vezi s tim odgovori […]--Pročitaj više»
 • The show must go on

  The show must go on

  The show must go onAutor: Vera VujičićIma neke lepote u spontanosti na brzinu organizovanih skupova, ad hoc događaja, iznenadnih koncerata i drugih na brzu ruku planiranih manifestacija. Sve to ima posebnu svežinu i šarm originalnosti, mada zahteva dosta adrenalina i jakih živaca.Ipak, planiranje je majka uspeha. U svemu, a posebno ako […]--Pročitaj više»
 • Festivali: Austin City Limits (ACL) 2017

  Festivali: Austin City Limits (ACL) 2017

  Festivali: Austin City Limits (ACL) 2017Autor: Vera VujičićMnogima jesen počinje onda kada kalendar kaže da je i poslednji dan leta izdahnuo; nekima jesen stigne sa prvim hladnjikavim vetrom, kada vide da lisje žuto dole veće pada. A meni je znak da od leta nema više ništa, kada  ponedeljkom, posle vikenda provedenog na festivalu […]--Pročitaj više»
 • Gradovi koje volim: Njujork

  Gradovi koje volim: Njujork

  Gradovi koje volim: NjujorkAutor: Vera VujičićKad god dođem u Njujork, setim se reči Simon de Bovoar: “Ima nečega u njujorškom vazduhu, što san čini nepotrebnim.”  Zaista, Njujork i jeste grad koji nikada ne spava.Od malena verujem da je spavanje precenjeno, a u Njujorku mi se još više čini da je […]--Pročitaj više»
 • Znanje i lično ubeđenje

  Znanje i lično ubeđenje

  Znanje i lično ubeđenjeAutor: Vera VujičićNeke stvari, jednostavno, znamo. One su deo našeg fundusa, stečenog godinama, pa i decenijama učenja, istraživanja, rada i iskustva. U to smo uložili veliku energiju, krv, znoj i suze. Pa ipak, i pored toga što se neko postavljeno pitanje odnosi na uže polje naše ekspertize, […]--Pročitaj više»
 • Ljubav u doba uragana

  Ljubav u doba uragana

  Ljubav u doba uraganaAutor: Vera VujičićMoram da priznam da imam jednu slabost, gotovo opsesiju, a to je praćenje vremenske prognoze. Prijatelji me često zbog toga zafrkavaju. Malo, malo, pa me neko upita: Hej, kolika je vlažnost vazduha? Ili: Kolika će biti temperatura sutra u 6h?Da, ja zbilja detaljno pratim sve […]--Pročitaj više»
 • Predrasude

  Predrasude

  PredrasudeAutor: Vera VujičićOd kad znam za sebe, predrasude su mi smetale i išle na živce. Čak i kad sam bila sasvim mala, pa nisam ni znala da se to, što meni smeta, zove predrasuda.Smetalo mi je kada se pravila razlika jer je neko star ili mlad, muško ili žensko, general […]--Pročitaj više»
 • Privatna stvar

  Privatna stvar

  Privatna stvarAutor: Vera VujičićČik upitajte nekoga koliko ima godina! Najverovatnije, dobićete ljutit odgovor da je to privatna stvar. Dabome, neke stvari i jesu privatne. Čak i bonton nalaže da pojedine teme treba izbegavati.Svako ima pravo na svoju privatnost, pa i na način na koji reaguje, ako zađemo na tu teritoriju. […]--Pročitaj više»
 • Praznik

  Praznik

  PraznikAutor: Vera VujičićJednog aprilskog dana, na Fejsbuku sam ugledala zanimljivu objavu prijateljice, koja živi na Tajlandu. Reče da je tog dana bila više puta propisno ispolivana vodom. Začudih se, ali ona reče da je to običaj, jer je Songkran, praznik koji se baš tako obeležava.Uh, srećom da ne živim u […]--Pročitaj više»
 • Festivali: Free Press Summer Fest 2017

  Festivali: Free Press Summer Fest 2017

  Festivali: Free Press Summer Fest 2017Autor: Vera VujičićSvakog prvog vikenda u junu, poslednjih devet godina, u Hjustonu se održava muzički festival, Free Press Summer Fest. Svako ko živi u Hjustonu, u ovom delu Teksasa, pa i šire, dobro zna da je kraj maja/početak juna vrlo nepredvidiv period, što se vremena […]--Pročitaj više»
 • Ozbiljna muzika

  Ozbiljna muzika

  Ozbiljna muzikaAutor: Vera VujičićVrlo često, klasična muzika se naziva ozbiljnom. Ovaj sinonim joj baš i nije od neke koristi, jer asocira na uštogljenost, striktnost, strogost, odsustvo humora, razigranosti i svega veselog i prijatnog. Uzgred, zvuči nekako dosadno i smarajuće.A ko to može da voli?!Sa druge strane, pridev ozbiljan, može da […]--Pročitaj više»
 • Svaki početak je važan

  Svaki početak je važan

  Svaki početak je važanAutor: Vera VujičićIzreka kaže da je svaki početak težak. Možda ne mora baš uvek da bude tako.Pre bih rekla da je svaki početak važan, jer od njega zavisi dalji tok našeg putovanja. Nekada put vodi i u beskraj, ali ako se na početku sapletemo, nećemo daleko stići.Druga […]--Pročitaj više»
 • Askurđel, navrndeda i ostali kurajberi

  Askurđel, navrndeda i ostali kurajberi

  Askurđel, navrndeda i ostali kurajberiAutor: Vera VujičićReči, reči...Postoji jedna interesantna knjiga, "Oni imaju reč za to" Hauarda Rajngolda, koja govori o specifičnostima pojedinih kultura, odnosno jezika, pa u nekima od njih nailazimo na reči ili fraze, koje ne postoje u drugim jezicima. Na primer, španske reči, siesta, ili duende, ili nemački […]--Pročitaj više»
 • Mens sana in corpore sano

  Mens sana in corpore sano

  Mens sana in corpore sanoAutor: Vera VujičićOvih dana mogli smo da pročitamo u novinama radosnu vest: Napredovalo zdravstvo u Srbiji.Lepo zvuči, ali zastrašujuće činjenice o katastrofi srpskog zdravstva se ne mogu ublažiti ovakvim vestima.Napredovalo se - u odnosu na šta, koga i koliko? Odgovori su manje radosni:Ove godine zbir poena, […]--Pročitaj više»
 • Havaji: Put zvani Hana

  Havaji: Put zvani Hana

  Havaji: Put zvani HanaAutor: Vera VujičićPrvi put sam bila na Havajima pre tri godine, februara 2014. Iz filmova i TV reportaža, već sam imala neku predstavu o ovim dalekim ostrvima.Hoću reći, nisam imala neka velika očekivanja, pa tako nisam ni bila razočarana onim što sam videla. Nije to pejzaž po […]--Pročitaj više»
 • Rođendan

  Rođendan

  RođendanAutor: Vera VujičićDanas mi je rođendan.Rodila sam se 6. februara 1953. znači, sada imam 64 godine.Kada se 1967. pojavio album Bitlsa, Sgt. Peppers Lonely Heart Club Band, imala sam četrnaest godina. Bitlsi su bili moji idoli, a ovaj njihov album mi se momentalno dopao. Još uvek mi je među najomiljenijim […]--Pročitaj više»
 • U odbranu opere

  U odbranu opere

  U odbranu opereAutor: Vera VujičićNedavno me je prijatelj, koji dobro poznaje moj muzički ukus, upitao da li volim baš svaku operu. Postoji jako veliki broj opera koje se izvode na pozornicama širom sveta, naravno da ih nisam baš sve gledala. Ali, s obzirom na to koliko imam godina, ipak sam […]--Pročitaj više»
 • Nota bene

  Nota bene

  Nota beneAutor: Vera VujičićMama moje drugarice je bila izuzetno obrazovana žena. Ta je sve znala. Po zanimanju, neuropsihijatar, ali literaturu je poznavala kao da je studirala književnost, muziku, kao da je muzikolog, a i sve ostalo – istoriju, slikarstvo, sve! Gde god da je ubodeš, iz nje kulja znanje. Nije […]--Pročitaj više»
 • Rusofil u Rusiji (Deo treći)

  Rusofil u Rusiji (Deo treći)

  Rusofil u Rusiji (Deo treći)Autor: Vera VujičićPo vizu sam krenula potpuno bezbrižno, uverena da problema više ne može biti.Stigla sam u dogovoreno vreme. Poznata prostorija, poznata lica. Moj pasoš sa ruskom vizom me je čekao u ruci uzdržane Ruskinje. Sada, malo opuštenija i govorljivija, predade mi dokument.Dobili ste vizu na […]--Pročitaj više»
 • Rusofil u Rusiji (Deo drugi)

  Rusofil u Rusiji (Deo drugi)

  Rusofil u Rusiji  (Deo drugi)Autor: Vera VujičićDošao je i taj dan - zakazan mi je intervju za vizu, u ruskom konzulatu.U fasciklu sam stavila pet puta pregledane i  lepo složene papire: pasoš, kopiju popunjenog formulara, poziv iz Rusije, koji je neophodan i uplatnicu na 160 dolara. Sve kako je pisalo […]--Pročitaj više»
 • Rusofil u Rusiji (Deo prvi)

  Rusofil u Rusiji (Deo prvi)

  Rusofil u Rusiji  (Deo prvi)Autor: Vera VujičićDa ne bude zabune, odmah ću reći: Ja sam rusofil! Ne brinite, Putin nije moja simpatija, a o komuniznu ni ne pomišljam. Nešto drugo je u pitanju.Volim ruski balet, Maja Pliseckaja je bila idol mog detinjstva; kasnije, Nurejev, Barišnjikov, pa Sergej Polunjin… Volim rusku […]--Pročitaj više»
 • Zakon velikih brojeva

  Zakon velikih brojeva

  Zakon velikih brojevaAutor: Vera VujičićNegde oko ponoći, prošlog petka, odjeknula je vest – dugogodišnji kubanski vođa, Fidel Kastro, je preminuo u 90. godini života.Harizmatični, kako bi se reklo, larger than life, revolucionar, je bio i ostao jedna od najkontroverznijih ličnosti svoje generacije.Dok su se na Kubi pripremali za duelo nacional, […]--Pročitaj više»
 • Bakšiš

  Bakšiš

  BakšišAutor: Vera VujičićU današnje vreme, verovatno je i samo pominjanje bakšiša neprimereno, a možda i nepristojno. Danas, kada su plate i penzije sve manje, a skupoća sve veća, kada su nezaposlenost i siromaštvo simbol vremena u kome živimo, kada većina stanovništva nema ni za najosnovnije potrebe, izlišno je govoriti o […]--Pročitaj više»
 • Dnevnik

  Dnevnik

  DnevnikAutor: Vera VujičićLjudi su od davnina imali potrebu da beleže svoja zapažanja, razmišljanja, kao i događaje iz svog svakodnevnog života. Prvi dnevnici, koje je istorija zabeležila, nađeni su na području Bliskog istoka. Najstarija knjiga, u vidu dnevnika, je Samome sebi, koju je na grčkom jeziku (Τὰ εἰς ἑαυτόν) napisao rimski […]--Pročitaj više»
 • Festivali: ACL 2016

  Festivali: ACL 2016

  Festivali: ACL 2016Autor: Vera VujičićIako je, kalendarski, jesen već uveliko u toku, sezona letnjih muzičkih festivala još traje. Kod nas, u južnim krajevima, leto možda nije večno, ali traje jako dugo. Oktobar je, definitivno, letnji mesec.Prošli vikend sam provela u Ostinu, u kome se svake godine u ovom periodu održava […]--Pročitaj više»
 • Putovanja

  Putovanja

                                                      ,,Putovanja, putovanja, da se mašta da se sanja...                                                       Putovanja, putovanja, da se prima i poklanja”  J. Stojaković Putovanja Autor: Vera Vujičić Čovek je po svojoj prirodi nomad. Potreba i želja za putovanjima stara je koliko i ljudski rod. Oduvek, od svog postanka, čovek se kretao prostranstvima, u potrazi […]--Pročitaj više»
 • O tapšanju i šaputanju

  O tapšanju i šaputanju

  O tapšanju i šaputanjuAutor: Vera VujičićMoguće je da svi mi zamišljamo kako smo kulturni i pristojni, i kako su nam maniri fini. Takođe, možda verujemo i da smo decu sasvim lepo vaspitali. Istovremeno, imam utisak da mnogi od nas o ovoj temi uopšte ni ne razmišljaju.Sam izraz, bon-ton, možda ima […]--Pročitaj više»
 • Kuhinja

  Kuhinja

  KuhinjaAutor: Vera VujičićStare izreke kažu da ljubav  na usta ulazi, a kažu i da put do muškog srca vodi preko stomaka. Sve nam ovo govori da je kulinarska veština jako važna i za srećan život neophodna.Bilo kako bilo, jesti se mora; znači, kuvanje nam ne gine! Za nekoga je to […]--Pročitaj više»
 • Poznavanje prirode i društva

  Poznavanje prirode i društva

  Poznavanje prirode i društvaAutor: Vera VujičićOd kako je škole i đaka, školski program je svima trn u oku, svi ga kritikuju. Pitaju se: Šta će mi ovo, zašto učim ono, to mi nikad neće trebati u životu!Ne znam šta je to ,,ono što će nam trebati u životu”, a šta […]--Pročitaj više»
 • Svekrva

  Svekrva

  SvekrvaAutor: Vera VujičićOdmah pored zle maćehe, u vrhu liste ozloglašenih, nalazi se i svekrva. Zašto je to tako?Podrazumeva se da je svekrva negativac, mada sam ja oduvek verovala da to tako ne mora biti. Nijedna žena se ne rodi da bi bila svekrva. Nijedna nije predodređena, nije joj to sudbina, […]--Pročitaj više»
 • Komedija zabune

  Komedija zabune

  Komedija zabuneAutor: Vera VujičićIzreka kaže da čak i dobri ljudi ponekad učine nešto loše. Niko nije savršen, ljudski je grešiti. Errare humanum est, zar ne?U vezi s tim, pitam se, da li i pametni ljudi ponekad urade nešto glupo? A pitam se sve češće i češće...Sebe vidim kao osobu dovoljno […]--Pročitaj više»
 • Izgubljeno – nađeno

  Izgubljeno – nađeno

  Izgubljeno – nađenoAutor: Vera VujičićNe znam kako stoji stvar sa vama, ali meni se često dešava da gubim stvari. Nisam ja ni rasejana, ni smotana, jednostavno, desi se. Zaturi se, ili mi ispadne, samo odjednom primetim da neke stvarčice nema. Ne nerviram se zbog toga, niti padam u očaj. Uvek […]--Pročitaj više»
 • Adios, pampa mia!

  Adios, pampa mia!

  Adios, pampa mia!Autor: Vera VujičićFejsbuk me je danas podsetio da sam na današnji dan prošle godine objavila ovu divnu fotografiju.Stara slika, mog starog - u svakom pogledu, starog - dobrog prijatelja, Fisa. Gledajući ga, kako po blještavom, isfahanskom suncu, bosonog, lagano korača, obuze me čudno osećanje. Osećanje tuge, dragosti, nostalgije, […]--Pročitaj više»
 • Kraljica koincidencije ili Original falsifikata

  Kraljica koincidencije ili Original falsifikata

  Kraljica koincidencije ili Original falsifikata  Autor: Vera Vujičić   Pažnja deluje kao munja. Jednostavno, koncentišući se na nešto, moguće je otkriti beskrajne analogije i ostvariti iskustvo, koje zovemo koincidencija.                                            […]--Pročitaj više»
 • Prijateljstvo

  Prijateljstvo

  PrijateljstvoAutor: Vera VujičićPrijateljstvo je velika reč, ali je možda i jedna od najnejasnijih reči. Ko je i šta je pravi prijatelj i da li postoji univerzalna definicija? Ima mnogo definicija prijateljstva, ali ono što je univerzalno jeste potreba za njim. U svim životnim trenucima prijatelji su nam potrebni, bilo da […]--Pročitaj više»
 • Festival

  Festival

  FestivalAutor: Vera VujičićProšlog vikenda sam na Fejsbuku objavila: ,,Prvi put s mužem na festival! Insp. by Milovan Glišić.” Posle se setih da to nije istina. Bilo je festivala u našem životu, kao što je Ravinia, poznati čikaški festival, ali to je nesto drugo. Mislila sam na rokenrol. Mi smo sredovečni […]--Pročitaj više»
 • Deca

  Deca

  DecaAutor: Vera VujičićPotomstvo je ono što od nas priroda očekuje, to je naš osnovni biološki zadatak. Sve ostalo je sporedno, produžetak vrste je ono što se računa. Ali, ne samo da priroda od nas to zahteva, već i društvo. Kažu, treba imati decu. Kada ćeš da imaš decu? – pitaju […]--Pročitaj više»
 • Makaze

  Makaze

  MakazeAutor: Vera VujičićDa su ljudi međusobno različiti, to oduvek znamo. Normalno je i očekivano. Tim razlikama i razlozima za njihovo postojanje, bave se mnoge naučne discipline, od genetike i antropologije, do sociologije i psihologije. Pored nasleđenih faktora, porodica i šira društvena sredina, običaji podneblja i vremena, kulturne norme i kultura […]--Pročitaj više»
 • Gradovi koje volim: Vašington

  Gradovi koje volim: Vašington

  Gradovi koje volim: VašingtonAutor: Vera VujičićSve ono što sam ikad čula o Vašingtonu, moglo je samo da utiče na to da stvorim lepu predstavu o ovom gradu. Svi su ga opisivali sa ushićenjem, svi do jednoga pomenuše i lep položaj, i zelenilo, i arhitekturu, i ono čuveno - ,,pravi evropski […]--Pročitaj više»
 • Ogovaranje

  Ogovaranje

  Ogovaranje Autor: Vera Vujičić Često se kaže da pitanja života i smrti leže u snazi jezika. Bilo da jezik shvatimo kao deo našeg tela, bilo kao način saopštavanja naših misli. Reči imaju svoju snagu  i moć. Jednom izgovorene, reči su kao strele, ne mogu se vratiti nazad. Potencijalno, reči su […]--Pročitaj više»
 • Lepota

  Lepota

  LepotaAutor: Vera VujičićNeke pojmove je teško definisati. Recimo, šta je lepota? O čemu, u stvari, govorimo, kad govorimo o lepoti? Ne neminovno samo o ljudskoj lepoti, taj pojam ima mnogo širi obim, složen je i višeznačan. Sve što naše oko vidi, uho čuje ili ostala čula osete, može biti lepo, […]--Pročitaj više»
 • Gospođa

  Gospođa

  GospođaAutor: Vera VujičićGospođo! Aha, okrenuli ste se! Znači, smatrate sebe gospođom, to vam je titula? Tako sebe vidite i želite da vas i mi tako vidimo? Nego, nešto ste mi poznati, kao da vas se sećam iz onih dana, kada se o gospodi nije baš nešto ni razmišljalo, ni razgovaralo. […]--Pročitaj više»
 • Plavuše

  Plavuše

  PlavušeAutor: Vera VujičićDa li je plavušama život zabavniji i da li se one bolje provode, kao što to izreka (Blondes have more fun) kaže? Koliko ima istine u tvrdnji da muškarce više privlače plavuše, nego brinete i crnke? Postoji i knjiga i film sa tim naslovom, Gentlemen Preferes Blondes, ali […]--Pročitaj više»
 • Gospodin

  Gospodin

  GospodinAutor: Vera VujičićI tako, zadesilo te ono o čemu si još kao dečak maštao, kao momak sanjario. Ipak, nisi bio toliko lud, pa da se nadaš da će ti se to i ostvariti. Jer, u ta, prošla, normalna vremena, i snovi su bili normalniji. Nisi ti tada ni mogao da […]--Pročitaj više»
 • Beograđani

  Beograđani

  BeograđaniAutor: Vera VujičićRođena sam u Beogradu, s pravom mogu da kažem da sam Beograđanka. Pa i kažem, to je činjenica. Svako ima svoje rodno mesto, pa eto, i ja. Dodatno, u vreme mog rođenja, naša porodica je živela u Ulici prote Mateje, dakle, na Vračaru. Tada, a i godinama kasnije, […]--Pročitaj više»
 • Izvini!

  Izvini!

  Izvini!Autor: Vera VujičićIzreka kaže da ,,lepa reč i gvozdena vrata otvara”. Posebno, ako smo nešto skrivili i nekog uvredili, povredili, namerno ili slučajno. Reč ,,izvini” je ta lepa reč od 24 karata, koja, ako je iskrena, ima gotovo čarobnu moć.Otvara gvozdena vrata, čak i lako, mada ima onih koji kao […]--Pročitaj više»
 • Viđenje

  Viđenje

  ViđenjeAutor: Vera Vujičić Tog marta, 1999. godine, bila sam jako daleko od rodnog Beograda. Preko 8000 km! Otišla sam petnaestak godina ranije, verujući da za sobom ostavljam love, peace & rock and roll. Tako je moja generacija vaspitavana, to je ono što smo mi videli, i u to smo verovali. Odlazeći, […]--Pročitaj više»
 • Udavača

  Udavača

  Udavača Autor: Vera Vujičić       Samo što devojka napuni 25 godina, a često i pre toga, počnu pitanja: Je l' ima nešto ozbiljno; jesi li našla onog pravog; kad će svadba; šta čekaš...? Pogotovo, ako je još završila školu i zaposlila se, pritisak  je još veći. Pitam se, da li bi same devojke, […]--Pročitaj više»
 • Sliku tvoju ljubim

  Sliku tvoju ljubim

  Sliku tvoju ljubim Autor: Vera Vujičić Pojavom fotografije, početkom 19. veka otvorene su nove mogućnosti u dokumentovanju istorijskih i prirodnih pojava i događaja, kao i beleženju privatnih, porodičnih momenata. Vremenom, fotografija je od oruđa hroničara, postala sredstvo za izražavanje umetničke inspiracije i ustoličila se kao ravnopravna umetnička disciplina, takozvana ,,osma […]--Pročitaj više»
 • Očevidac

  Očevidac

  Očevidac Autor: Vera Vujičić Koliko puta smo čuli ili sami rekli: Ma, znam, sigurno, pa video sam svojim očima! Te reči su uvek izgovorene sa takvim ubeđenjem, žarom i strašću, da se moraju uvažiti bez pogovora. Izjava očevica zvuči neprikosnoveno.  Očevidac ima dokaz: Ja sam bio tamo. Kako ne    […]--Pročitaj više»
 • Meksikanac vs Tobož Meksikanac

  Meksikanac vs Tobož Meksikanac

  Meksikanac vs Tobož MeksikanacAutor: Vera VujičićAko nekada budete imali priliku da letujete na Majanskoj rivijeri, na Jukatanu, u Meksiku, sigurna sam da će vas bar nekoliko stvari prijatno iznenaditi. Šta god da očekujete, lepota podneblja, od bujne vegetacije do bistrog, azurnog Karibskog mora, će vas ipak iznenaditi. Takođe i ostaci […]--Pročitaj više»
 • Starost

  Starost

  StarostAutor: Vera VujičićPre desetak godina, pomenula sam prijateljima, da nameravam da trčim maraton, u čast svog pedesetog rođendana. Reakcije su bile podeljene. Ovdašnji, Amerikanci, su ,,haj-fajv-irali” i uzviknuli: Yay! Moji Beograđani se začudiše; neki čak upitaše: zašto? ,,Zato” – rekoh - ,,što mogu”. A i zbog toga što imam žensko […]--Pročitaj više»
 • Dokolica

  Dokolica

  DokolicaAutor: Vera VujičićNedavno mi je prijatelj, inače vrlo vredna i kreativna osoba, sa uzdahom rekao:,,Eh, blago tebi, zavidim ti na dokolici!" Najpre se štrecnuh, pomislivši da je to aluzija na moju lenjost. Brzo me je razuverio. Dokolica je, reče on, majka stvaralaštva. Odahnuh, mada ne znam da li je to […]--Pročitaj više»
 • Čovekov najbolji prijatelj

  Čovekov najbolji prijatelj

  Čovekov najbolji prijateljAutor: Vera VujičićPre par dana sam na lokalnom jutarnjem televizijskom programu čula interesantnu vest. Tog jutra je, u dvorištu jedne škole, pronađen aligator. Prilično neobično, ali ne i nemoguće; dešavalo se i ranije. Stavila sam tu vest na moj fejsbuk zid, sa komentarom da je neočekivani posetilac pažljivo […]--Pročitaj više»
 • Muzej

  Muzej

  MuzejAutor: Vera Vujičić  Da li idete u muzeje? Ili: da li biste voleli da idete u muzeje, kada bi muzeji radili i bili ono što treba da budu? Muzeji, kao institucije koje se bave sakupljanjem, čuvajanjem i izlaganjem umetničkih, kulturnih, naučnih i istorijskih objekata, nalaze se u svim većim, ali […]--Pročitaj više»
 • Čarobna frula

  Čarobna frula

   Čarobna frula Autor: Vera Vujičić Kada biste me upitali, koju opersku predstavu preporučujem kao uvod za novog, mladog posetioca opere, bez razmišljanja bih odgovorila: Čarobna frula. Čarobna frula je i bajka i filozofija. Riskantna avantura sa hepiendom i politički komentar. Šarmantna zabava i poziv na duboko razmišljanje. Jednostavno rečeno, beskrajno […]--Pročitaj više»
 • Četiri veka ludila u operi

  Četiri veka ludila u operi

  Četiri veka ludila u operiAutor: Vera VujičićAko od opere očekujete zabavu i lakoću penušavih arija, možda bi trebalo da bacite još jedan pogled i da uzmete u obzir raznovrsne i kompleksne teme kojima se opera bavi, od svog nastanka, pa do danas.Naravno, postoje komične opere, opera buffa, kao što je […]--Pročitaj više»
 • Kemp

  Kemp

  KempAutor: Vera Vujičić,,Mnoge stvari postoje, a nemaju ime. Mnoge stvari, čak i kad imaju ime, zapravo nikad nisu bile opisane. Jedna od takvih stvari je i senzibilitet – nepogrešivo moderan, kao neka vrsta sofisticiranosti, koja se teško može nazvati sofisticiranošću – a koja postoji pod kultnim imenom, ,,kemp”. Ovim rečima […]--Pročitaj više»
 • Hipsteri

  Hipsteri

  HipsteriAutor: Vera VujičićSama reč ,,hipster” momentalno priziva niz stereotipnih imidža: tesne farmerke, bele majice ili karirane flanelske košulje, kardigane, Tom’s cipele ili Converse patike, neobične kape i šalove, često brkove ili razbarušene brade, markantne retro naočare a la Badi Holi. Devojke nose vintidž haljine, koje kao da su izvučene iz babinog […]--Pročitaj više»
 • Premijera

  Premijera

  PremijeraAutor: Vera VujičićZbog čega i kako nešto zavolimo, pitanje je koje često ostane bez jasnog odgovora. Ljubav na prvi pogled ili postepeno osvajanje teritorije? Kada je klasična muzika u pitanju, izgleda da su starija i poznatija dela uvek popularnija. Da vas sad upitam, da li biste radije slušali/gledali operu Karmen ili Vocek, (a […]--Pročitaj više»
 • Teksas (Deo drugi)

  Teksas (Deo drugi)

  Teksas (Deo drugi)Autor: Vera VujičićKultura kauboja ima duboke istorijske korene, koji vuku svoje poreklo iz Španije, preko doseljenika koji su među prvima nastanili predele današnjeg Teksasa. Reč „cowboy" se prvi put pojavila u engleskom jeziku 1725. godine poreklom od prevoda španske reči, vaquero, što znači: onaj koji se brine o […]--Pročitaj više»
 • Teksas

  Teksas

  TeksasAutor: Vera VujičićJednog sparnog, avgustovskog dana, pre dvadesetak godina, postala sam Teksašanka. Iako tog dana, a ni mnogo kasnije, sebe takvom nisam videla, činjenica je da se to dogodilo. Verovatno, negde između namćorskog negodovanja što Hjuston nije onakav kakav sam ja želela da on bude, i otkrivanja da je to […]--Pročitaj više»
 • Gradovi koje volim: San Antonio

  Gradovi koje volim: San Antonio

  Gradovi koje volim: San AntonioAutor: Vera VujičićSan Antonio je divan, šarolik, interesantan grad. Drugi po veličini u Teksasu, sedmi u SAD. Kad god imam goste, ne propustim priliku da im pokažem ovaj grad, koji po svim merilima spada u deset najinteresantnijih gradova u Americi.Smešten u centralnom delu Teksasa, generalno gledano, […]--Pročitaj više»
 • Gradovi koje volim: Čikago

  Gradovi koje volim: Čikago

  Gradovi koje volim: ČikagoAutor: Vera VujičićNe nasedajte na mitove tipa, krv nije voda, ili nigde ti neće biti dobro kao među svojima.Kao što postoje rođena deca i rodni gradovi, postoje i usvojena deca, koju, naravno, volimo kao rođenu, a postoje i usvojeni gradovi, koje možete voleti kao one u kojima […]--Pročitaj više»
 • Gradovi

  Gradovi

  GradoviAutor: Vera VujičićKada sam pre mnogo godina živela u svom rodnom gradu, Beogradu, gradu koji sam najviše volela, sve je bilo drugačije, pa i televizijski program. Nikad nisam bila neki TV gledalac, ali neke emisije sam rado gledala. Sećam se divne putopisne serije, Gradovi, koju je vodio Piter Justinov. On […]--Pročitaj više»
 • MUZIKA

  MUZIKA

  MUZIKAautor teksta: Vera VujičićMuzika postoji od kada je sveta i veka. Kao umetnička forma, verovatno je nastala u rano paleolitsko doba, u vreme pećinskih crteža u Altamiri i Laskou. Potreba za umetničkim izrazom je odigrala veliku ulogu u razvoju ljudske vrste. Sama reč, muzika, potiče od grčke reči, mousike (μουσική), […]--Pročitaj više»
Podeli tekst
Podeli
Podeli