Jelena Milenković

1510542_10205320296553347_6005960654457488971_n

"Man'te me etike licemera i čobanskih žutih kartona.

Tu , gde su zalog vernost i vera a ulog srce, nema pardona.

“Retko ostavljam bilo kakve podatke o sebi, ne vidim da je to bitno. Prethodna dva stiha govore sve što treba da se zna. Ako baš mora da stoje suvoparni podaci, onda: „Majka dva dečaka, ćerka i sestra, kolega i prijatelj.

Specijalista inženjer elektrotehnike i računarstva po struci, čovek po ubeđenju.

Piše, jer ume.“


Kolumne

 • Nije mi ništa

  Nije mi ništa

      „Hrabrost je kad pustiš vrapca iz ruke a na dlan staviš mrvice za goluba na grani.” Nije mi ništa. Upalo mi je nešto u oko. Loša maskara, vidiš šta sve danas prodaju... Ne, ne menjam temu. Nije mi ništa, stvarno. Pročitala sam tekst o bolesnom detetu, pa sam […]--Pročitaj više »
 • Muško-ženska prijateljstva i ostale diskriminacija

  Muško-ženska prijateljstva i ostale diskriminacija

  MUŠKO-ŽENSKA PRIJATELJSTVA I OSTALE DISKRIMINACIJE Autor: Jelena Milenković Pre svega, zanemarimo „ostale diskriminacije“ iz naslova. Koncentrišimo se na deo koji se odnosi na muško-ženska prijateljstva. Digne mi se kosa na glavi a smanji prag tolerancije kad čujem tvrdnje da ne postoje, da su nemoguća, da tu uvek neko nekog čeka […]--Pročitaj više »
 • DOČEK, ČEK

  DOČEK, ČEK

  DOČEK, ČEK Autor: Jelena Milenković Ko čeka, taj ne dočeka nego ide na Doček! Jeste zvuči nebulozno, al' nebulozno i jeste. Idemo da dočekamo Novu godinu, kao da bez nas neće stići! Vezano za temu, delimo se uglavnom na tri vrste čekača: 1. Čekači koji idu da čekaju po kafanama, […]--Pročitaj više »
 • UVODNA REČ za Otpadnike

  UVODNA REČ za Otpadnike

  UVODNA REČ za Otpadnike Autor: Jelena Milenković Kada bih roman „Otpadnici, slučaj prvi“ trebalo da opišem u tri reči, rekla bih: „Srž našeg vremena“. Perfektno opisano lice naličja, ma koliko to neuobičajeno zvučalo. Sećam se da sam ga prvi put pročitala brzo, gutajući priču koja traži da bude progutana. Sledila […]--Pročitaj više »
 • Mentalna muda

  Mentalna muda

  MENTALNA MUDA Autor: Jelena Milenković Kladim se u milion eritrocita da ne postoji nacija koja je grđe od balkanskih sklona da kritikuje, sa totalnim odsustvom analize, dovoljne informisanosti, ali prisustvom sujetnog subjektivizma, baziranom na onom delu prikupljenih podataka koje sa lakoćom može da svari. Ide mi na živce prepotentnost nas, […]--Pročitaj više »
 • Ma ta je isfrustrirana!

  Ma ta je isfrustrirana!

  Ma ta je isfrustrirana!Autor: Jelena MilenkovićZnate ono, kad s visine kažu: ,,Taj i taj je isfrustriran!" Toliko smešane nadmoći, prezira, gađenja, u samo jednoj, prostoproširenoj rečenici! (Frustracija: ometanje, osujećenje zadovoljavanja važnih motiva, od latinske reči frustrare, što znači osujećenje, razočarenje...)Isfrustriranost je u neukom, modernom društvu dobilo pregršt loših značenja, tako […]--Pročitaj više »
 • Šta vi očekujete od nas?

  Šta vi očekujete od nas?

  Šta vi očekujete od nas?Autor: Jelena MilenkovićDa se ne delimo, ne pičkaramo, ne budemo jadni, željni pažnje, ne trudimo se iz petnih žila da oživimo one tinejdžere koji smo bili kad su nas ubili. Raznim ratovima koje nismo hteli, inflacijama koje su od srednje klase napravile sirotinju a od pokvarenih […]--Pročitaj više »
 • TRPI!

  TRPI!

  TRPI!Autor: Jelena MilenkovićNe razumem, 'leba mi i soli! Rodiš ga, čuvaš ga, voliš ga, vaspitavaš ga, život daješ za njega, udaš ga ili oženiš, vidiš da je nesrećno u braku i savetuješ mu da trpi! Pa, majku mu, oca mu, tetku mu, mozak mu jebem!Trpi batine, trpi ponižavanja, trpi nerazumevanje, […]--Pročitaj više »
 • NEĆU DA KUVAM!

  NEĆU DA KUVAM!

  NEĆU DA KUVAM!Autor: Jelena MilenkovićDavnih dana, na žurci kod dobrog druga, našao se i izvesni Miloš, stranac čija je jedna jedina rečenica izvršila trajan uticaj na mene. Naime, Miloš je bio na korak od ženidbe. Na pitanje nekog od prisutnih: „Zna li snajka da kuva?“ , Miloš je odgovorio: „Ne […]--Pročitaj više »
 • Kad je Lenka odlučila da rodi

  Kad je Lenka odlučila da rodi

  Kad je Lenka odlučila da rodiAutor: Jelena Milenković MladenovićKad je Lenka odlučila da rodi, a bilo je to jednog sivog, teškog popodneva godine sedamdeset i neke, pekle su je buduće suze, tukli su je budući podsmesi, samo nisu teška pitanja u malom stanu njenih roditelja: “Ko je otac? Kako se […]--Pročitaj više »
 • KLINCI

  KLINCI

  KLINCIAutor: Jelena Milenković MladenovićŽao mi je što ove redove nećete pročitati jer vama internet služi za druge stvari. Da se dopisujete, upoznajete, šaljete slike, budete lepši i bolji nego što ste u prirodi. I prirodno je to... Klinci! Oprostite, niste klinci, imate tih 16, 17, 20, neki 22 godine. Sve […]--Pročitaj više »
 • DOBROTA IZ UGLA NADRNDANE ŽENE

  DOBROTA IZ UGLA NADRNDANE ŽENE

  DOBROTA IZ UGLA NADRNDANE ŽENEAutor: Jelena Milenković MladenovićČesto grešim, te savršenima preporučujem da ne čitaju dalje od naslova. Šta je za mene dobrota? Kad nikad, ali nikad sa akcentom na nikad ne izgovoriš "Ja sam dobar čovek!" Kad nikad, ali nikad, sa podvučenim nikad sebe ne uzimaš zdravo za gotovo. […]--Pročitaj više »
 • Smrt koja se plaši smrti

  Smrt koja se plaši smrti

  Smrt koja se plaši smrtiAutor: Jelena Milenković MladenovićPitam se o čemu razmišljaš dok sediš gologlav pod pahuljama, na krivoj, niskoj klupi ispred nedovršene kuće, i motaš hercegovački duvan u cigaru nezgrapnim prstima. Kažiprst i palac po inerciji spajaš, među njima više nema čaše rakije. Prve, druge, četvrte, sedamnaeste... Ne smeš […]--Pročitaj više »
 • NATAŠA

  NATAŠA

  NATAŠAAutor: Jelena Milenković MladenovićZašto, Nataša?Mi smo obukli tople jakne, pravili grudve od snežnog paperja, pričali o Onazisu i nismo primetili da kasniš. Na uglu Skadarske i Cara Dušana, prljalo se kasno prepodne i ljudi su žurili, vukli bakaluke, navlačili kape dublje na čelo, duvali u promrzle prste. A nama je […]--Pročitaj više »
 • ANDREJ

  ANDREJ

  ANDREJAutor: Jelena Milenković MladenovićNe sećam se kako je Andrej izgledao. Ne bih mogla da opišem boje, obime, visine, dužine. Znam samo da je bio ozbiljan, ponekad strog. Nikada se nije smejao kad se svi smeju niti je kukumavkao kad svi kukumavču. Bio je samo tu, deo društva. Uvek su ga […]--Pročitaj više »
 • Emotivni manipulanti

  Emotivni manipulanti

  Emotivni manipulantiAutor: Jelena Milenković MladenovićOsobe koje trpe nasilje u braku a godinama ostaju u tom paklu, za jedne su žrtve a za druge budale ili mazohisti. Kao društvo, nismo usaglasili stavove po tom pitanju. Razlog je vrlo prost: svako gleda iz sopstvenog ugla i crpi zaključke iz ličnog iskustva. Šta […]--Pročitaj više »
 • FEJSBUK PISAČI, OMRAŽENI I OBOŽAVANI

  FEJSBUK PISAČI, OMRAŽENI I OBOŽAVANI

  FEJSBUK PISAČI, OMRAŽENI I OBOŽAVANI Autor: Jelena Milenković Dobar dan, ja sam jedna od tih Fejsbuk pisača. Imam svoj zid, svoju stranicu, svoju knjigu. U proseku, 300 lajkova po tekstu. Nekoliko tekstova, i sa po više hiljada. Bilo je o meni i ovakvih naslova po portalima: http://www.ozon.rs/vesti/2016/odusevila-zene-na-internetu-toliko-da-je-svi-prepisuju/ Sve ono što […]--Pročitaj više »
 • Bivša deca

  Bivša deca

  BIVŠA  DECA Autor: Jelena Milenković Shvatam ja to, ne može da se izdrži. Dao si sve od  sebe i opet si nesrećan. Vuče te nepoznato, što bi možda hteo, teret  ti je to što imaš, jer promenio si mišljenje, želje i  emocije. Putuj, onda! Ne postoji garancija na ljubav, nema […]--Pročitaj više »
 • Ideali VS manipulacija

  Ideali VS manipulacija

  IDEALI VS MANIPULACIJAAutor: Jelena Milenković MladenovićPratim razne verbalne okršaje na internetu, a u vezi protesta „Ne da(vi)mo Beograd“. Pritom, ne mislim na opoziciju i vlast, već na takozvane „male“ ljude. Raju, masu, glasačko telo, kako god nas nazivali. Jedni su puni elana, nabrajaju razloge ZA, poraženi od sve dubljeg besmisla […]--Pročitaj više »
 • Degrada(m)cija

  Degrada(m)cija

  Degrada(m)cijaAutor: Jelena Milenković MladenovićNe da nisam feministkinja nego bih izvukla filmsku traku istorije i odsekla deo kad je žensko stalo rame uz rame sa muškarcem. Osim izjednačavanja građanskih prava i mogućnosti da bude nezavisna, ne vidim šta je žena dobila feminizmom. Oboje radimo, zarađujemo kol’ko zarađujemo, delimo poslove... Nije nego! […]--Pročitaj više »
 • U (NE)MIRU SA SVETOM

  U (NE)MIRU SA SVETOM

  U (NE)MIRU SA SVETOM Autor: Jelena Milenković Prođu godine i ti shvatiš da se zapravo ništa ne menja. Ono što te je mučilo kao lična nepravilnost u odnosu na društveni šablon a što si mislio da ćeš vremenom promeniti, samo je stasalo i dobilo korenje. Nikad cvet ili plod jer […]--Pročitaj više »
 • TAKO (NE)TREBA

  TAKO (NE)TREBA

  TAKO (NE)TREBAAutor: Jelena Milenković MladenovićDogovorimo se jednom Ema i ja da izađemo. Al' ne u kafić na kafu već u fićka, na fuka. Onako kako smo to radile dok se ona nije udala (negde oko 21-ve) i ubacila se u fazon ,,udata sam, kući sedim, tako treba”. Ema je inače […]--Pročitaj više »
 • ,,Manijak sa Fejsbuka”

  ,,Manijak sa Fejsbuka”

  ,,Manijak sa Fejsbuka'' Tu devojčicu upoznala sam davno, kada je kao devojčurak sa ocem dolazila u prostorije radija gde sam  radila. Doneli su njen demo, pomalo stidljivo zamolili da poslušamo, pa ako nam se neka pesma sviđa... ,,Da puštamo na radiju."- razumeli smo neizrečeno. Imala je petnaestak godina i oči […]--Pročitaj više »
 • IMATE LI ŠEŠIR?

  IMATE LI ŠEŠIR?

  IMATE LI ŠEŠIR?Autor: Jelena Milenković MladenovićČitam novine ovih dana, pa mi sve nešto toplo oko srca što je Novak Đoković po treći put proglašen za najboljeg sportistu planete.  Lepo mu stoji ona statua „Laureas“ fondacije, milina gledati fotografije.  Ne bih da ponavljam opštepoznate činjenice o kulturi, vaspitanju i dostojanstvu tog […]--Pročitaj više »
 • PERSA I JEROTIJE

  PERSA I JEROTIJE

  PERSA I JEROTIJEAutor: Jelena Milenković MladenovićBili su simpatičan tandem, to dvoje. Neka se ona zove, recimo, Persa, a on, uzmimo, Jerotije. Išli u isti razred, blejali stalno zajedno po odmorima, posle odmora i pre odmora. I popodne, kad su nas mame i tate puštale da budemo napolju do 19h. I […]--Pročitaj više »
 • Led i Munja

  Led i Munja

  Led i MunjaAutor: Jelena Milenković MladenovićStižem kući, umorna i nešto, onako, današnjim slengom rečeno, smorena. Negde sam već bila planirala da izađem, ne bih tačno mogla da se setim ni gde ni s kim, ali mi je ta neobjašnjiva smorenost osujetila planove.Prethodnih nekoliko dana zvali su prijatelji iz raznih zemalja […]--Pročitaj više »
 • Manje od ništa

  Manje od ništa

  MANJE OD NIŠTAAutor: Jelena Milenković MladenovićSanjala sam san u boji. Jun, 2008. leto gospodnje.  Ja sam, kao, Džejms Bond, sedim u memljivoj kancelariji britanske obaveštajne službe CKMJB, u javnosti potpuno nepoznate, vodim neobavezan razgovor sa šeficom Agatom Kristi i njenom kafe-kuvaricom Margaret Tačer - Megipeni. Šefica žmuri nad kartom Evrope […]--Pročitaj više »
 • MILF

  MILF

  MILFAutor: Jelena Milenković MladenovićTeško mi je da opišem koliko mi je odvratna svaka vrsta diskriminacije. (U stvari, malo sam više alergična na generalizaciju, ali to sad nije tema.) Pored onih klasičnih, neiskorenjivih podela na „nas“ i „vas“, odredbi prema načinu na koji imenuju boga, mestu na kome su rođeni, dokoni […]--Pročitaj više »
 • HAPPY… END!

  HAPPY… END!

  HAPPY... END!Autor: Jelena Mileković MladenovićO, da, svi volimo hepiendove!I ne samo to, volimo hepistartove i hepisredine! Gde god vidimo ogoljenu intimu, doskočicu-veselicu, poziv na ostvarenje snova, „meni je lepo , ’aj’, siromasi, aplauz i prepisujte!“ tekstove, zatim socio-prihvatljive pljuvačine, udarimo lajk! Why not? 'Leba i igara! Kad nije u životu, nek sve […]--Pročitaj više »
 • ŠAM-PI-O-NI!

  ŠAM-PI-O-NI!

  ŠAM-PI-O-NI!Autor: Jelena Milenković Mladenović  U svom romanu „Don Rigobertove beležnice“, Mario Vargas Ljosa u jednom segmentu opisuje zašto ne voli sport i smatra ga pogubnim za čoveka i njegov misaoni sklop. Verujem da će već na ovom mestu mnogi podići kamen i zamahnuti u pravcu ovakvog opisa, sasvim argumentovano, kao što […]--Pročitaj više »
 • Amebe

  Amebe

  AMEBEAutor: Jelena Milenković MladenovićGledam nas, slušam nas, čitam nas, pa naglas razmišljam, ne mora biti da sam u pravu:Koji god problem da imamo, od ličnog do kolektivnog plana, neko drugi nam je kriv. Za sve što nismo uspeli, nismo umeli, nismo dobili, nismo zaradili, imamo opravdanja kojima gađamo ravno u […]--Pročitaj više »
 • (NE)LJUBAVNO PISMO

  (NE)LJUBAVNO PISMO

  (NE)LJUBAVNO PISMOAutor: Jelena Milenković MladenovićKad god mi zazvoni fiksni telefon, znam da sledi poduži  razgovor kome je potrebno posvetiti vreme i koncentraciju.  Svaki druge vrste obavlja se preko moba, preko moga! A fiksni... Kad zazvoni, a nije mama ili ujna, situacija je garant ozbiljna.Tako i bi prošlog vikenda. Ili pretprošlog?! […]--Pročitaj više »
 • Zašto nas ubijate?

  Zašto nas ubijate?

  ZAŠTO NAS UBIJATE?Autor: Jelena Milenković MladenovićNe volim svojatanja. Prisvojne zamenice.  „Moj“, „tvoja“, „moja“, „tvoj“. Preozbiljno se shvataju. Iz njih je nekada nicalo zajedništvo , danas niče  vlasništvo. A neke od nas koje su pristale da budu  „nečije“ , na pravdi Boga i nepravdi  „njihovog“,  prestale su da postoje.Malo li je […]--Pročitaj više »
 • JAO!

  JAO!

  JAO!Autor: Jelena Milenković - MladenovićEvo, hoću da promenim mišljenje, baš hoću!Imam dobru volju da oplemenim sebe nekim novim stanovištem pa da unesem lepotu promene i u ponašanje. Taman uhvatim startnu poziciju, zaletim se i, šta? Umesto na zid za preskočiti naletim na maglu za izgubiti se.Da li su ljudi svesni […]--Pročitaj više »
 • Kad ti nešto treba

  Kad ti nešto treba

  Kad ti nešto trebaAutor : Jelena Milenković MladenovićBez obzira što se ljudi večito bune protiv takve pojave, ja zbilja nemam ništa protiv kad me neko zove ako mu nešto treba. Makar to bilo i samo tada. Slabo me interesuje da li me neko iskorišćava ili ne. Prosto ne vidim takvu […]--Pročitaj više »
 • (NE)PRIMER

  (NE)PRIMER

  (NE)PRIMERAutor: Jelena Milenković MladenovićNemojte mene, molim vas, uzimati ni za kakav primer.Za vaše dobro i moju čistu savest.Mnogo umem, al’ nikad nisam znala da se laktam.Mnogo mogu, osim da gazim preko leševa.Mnoge poznajem, nikome se ne šlihtam. Volim čoveka, ne njegovu poziciju. Ili ne volim, zavisi od čoveka, ne od […]--Pročitaj više »
 • (NE)UJED ZA JEZIK

  (NE)UJED ZA JEZIK

  (NE)UJED ZA JEZIKAutor: Jelena Milenković Mladenović„Nikad se ne objašnjavaj ni sa kim ko se drži svog mišljenja jer ako ga pusti, razbiće mu se promašen život.“ – rekla sam sebi hiljadu puta.Anyway, ne objašnjavam se, al’ ponekad ne mogu, a da ne primetim.Pored svega što je zadesilo takozvanu „modernu“ ženu […]--Pročitaj više »
 • NEPRAVDA

  NEPRAVDA

  NEPRAVDAautor teksta: Jelena Milenković MladenovićNema te nepravde koja mene može da ne iznervira. Prema kome god da je primetim, od koga god da dolazi. Nekad pogazim i sopstveni stav, ako se preko njega mora gaziti da bi se ispravila nepravda. Mada, koliko god da je mrzim, dugujem joj i zahvalnost. […]--Pročitaj više »
 • Kratki lanci

  Kratki lanci

  Kratki lanciautor teksta: Jelena Milenković MladenovićU nizu kvazipojava, fasciniraju me tzv. „ kratak lanac“ ljudi i njihova percepcija uspešnog života.  Dele se u dve vrste: prva lanac drži, druga se na lancu klati. Obično i laje na prolaznike jer je ljut na „gazdu“. Kad se izbesni, okrene se prema lancodržaču […]--Pročitaj više »
Podeli tekst
Podeli
Podeli