Jelena Ćuslović

22184822 10214651485020267 1385424920 N

 

Čačanka, profesor engleskog jezika, prevodilac,

a od oktobra 2017. godine, kada će joj biti objavljena prva knjiga

(„Snovi za budne”, u izdanju Ammonite), i pisac.

 

 


Pročitajte…

 • Majski cvet

  Majski cvet

  MAJSKI CVET Autor: Jelena Ćuslović Maj. Ovaj mesec i ne bi mogao imati više slova. Svojim bi mu viškom milozvučnost pokvarila. Gurala bi se, svađala ko ide ispred a ko iza. Slova su to. Vazda se nešto grupišu po pravilima i nikad nisu sigurna da li su se valjano poređala. […]--Pročitaj više»
 • Lift

  Lift

  LIFT Autor: Jelena Ćuslović – Da obučem svetlo plavu ili onu što sam kupio kad sam poslednji put bio u Beogradu? – Tu – odgovara, iako ni sama ne zna na koju on misli. – Previše je šarena. Možda bih mogao belu? – Belu. Ne bi znala da ponovi šta […]--Pročitaj više»
 • Male dvojka (deo treći)

  Male dvojka (deo treći)

  MALA DVOJKA (deo treći) Autor: Jelena Ćuslović Razmišljao je da li je jednu dvojku svesno ostavio za priču o njoj jer im nikada nije pružio priliku da nekako budu dvoje, sami, samo njih dvoje. Ubrzo mu je postalo jasno da bi joj bilo koja karta pristajala. U svakom slučaju bi […]--Pročitaj više»
 • Mala dvojka (deo drugi)

  Mala dvojka (deo drugi)

  MALA DVOJKA (deo drugi) Autor: Jelena Ćuslović U nedeljama i mesecima koji su usledili igrao je igru za koju je pravila sam smislio. Kartu koju bi pronašao posvetio bi pisanju priče o jednoj godini svoga života. One sa sitnijim brojevima uglavnom su ga vraćale u detinjstvo koje je pamtio kroz […]--Pročitaj više»
 • Mala dvojka (deo prvi)

  Mala dvojka (deo prvi)

  MALA DVOJKA (deo prvi) Autor: Jelena Ćuslović Sedi za volanom automobila koji nije njegov, zaglavljen u saobraćaju sada već više od sat vremena. Shvata da je izlišno da se nervira. Zakasnio je na sve na šta je mogao da zakasni. Danas sigurno. A ako ostane ovako zarobljen još neko vreme, […]--Pročitaj više»
 • 25

  25

  25 Autor: jelena Ćuslović – Napiši mi priču. – Zašto je sama ne napišeš? – Umeš li ti da prevedeš one koje si napisala? – Ne. – Iz istog razloga ni ja ne umem da napišem priču za sebe. – A zbog čega ti je potrebna? – Zašto moraš da […]--Pročitaj više»
 • PRIČA O CVETI

  PRIČA O CVETI

  PRIČA O CVETI Autor: Jelena Ćuslović Ne tako davno, u jednoj neobičnoj galaksiji, živela je Cveta. Divno biće još divnijih osobina. Zapravo, u ljudskom svetu Cveta bi bila pupoljak od devojčice – umiljata, iskrena, ali povučena i tiha. Mada nije Cveta oduvek bila takva. Kao mala, neprestano je gledala uvis. […]--Pročitaj više»
 • U IŠČEKIVANJU

  U IŠČEKIVANJU

  U IŠČEKIVANJU Autor: Jelena Ćuslović S njenom ćerkom sam učio u srednjoj školi i često sam posle časova navraćao do njih. Živeli smo u istoj ulici. Ona bi nam iznosila bokal domaćeg soka od višnje i, ako je bila sezona, slatko od majskih ruža. Dugo mi je trebalo da se […]--Pročitaj više»
 • SENKA

  SENKA

  SENKA Autor: Jelena Ćuslović – Ja sam ovde slučajno. – Ja nisam. Ja sam tvoja senka. – Ali senke ne pričaju. – Verovatno, ali ja pričam, tiho. – Nikada nisam upoznala senku koja priča. – Nikada nisam upoznao nekoga čija sam senka postao pre toga. – Ti si muško? – […]--Pročitaj više»
 • TIŠINA U RIKVERC

  TIŠINA U RIKVERC

  TIŠINA U RIKVERC Autor: Jelena Ćuslović Često bi se noću budio kad bi ona pored njega legla da bi ponovo zaspao s njom. Tada bi ga ljutila njena hladna stopala i čudni položaji njenog tela, ruka jedna s kojom nikada nije znala šta će. Ipak, najviše su mu smetale njene […]--Pročitaj više»
 • KRUŠKA

  KRUŠKA

  KRUŠKA Autor: Jelena Ćuslović Leti se nije radovao petku jer nije voleo odlaske u selo, ali je išao, svakog petka tri meseca. I tako svake godine, nekoliko godina zaredom. Išao je zbog dece, išao je i zbog nje koja je u toj kući provodila leto i kad nije znala da […]--Pročitaj više»
 • PRAVDA ZA MASLAČAK

  PRAVDA ZA MASLAČAK

  PRAVDA ZA MASLAČAK Autor: Jelena Ćuslović Na planinskoj livadi vlažnoj od aprilske rose jedan za drugim svoje stabljike protežu i umivena lica na suncu suše strukovi prolećnog maslačka. Naspavana i vragolasta strujanja jutarnjeg povetarca gurkaju ih u nagovoru da se pozdrave za dobar dan. Pospani i nimalo druželjubivom vetru nalik […]--Pročitaj više»
 • Nisam te se nagledao

  Nisam te se nagledao

  Nisam te se nagledao Autor: Jelena Ćuslović Govoriti o bombardovanju posle 19 godina je isto kao da sam došla kod psihijatra na terapiju i od mene se očekuje da pričam o nečemu što sam odavno potisnula, samu sebe ubedila da sam s tim nekako izašla na kraj, dok doktor tvrdi […]--Pročitaj više»
 • Otkaz za dan

  Otkaz za dan

  OTKAZ ZA DAN Autor: Jelena ĆuslovićTaj dan je bio neobičan, neobičniji od svih dana njemu sličnih. I osvanuo je čudno. Prvo je zaplakala, pa se onda probudila i otvorila oči, levo, zatim i desno. Leva strana tela joj je oduvek bila slabija. I na levo oko je plakala više i […]--Pročitaj više»
 • LJUBAV JEDNOG POSLASTIČARA (odlomak)

  LJUBAV JEDNOG POSLASTIČARA (odlomak)

  LJUBAV JEDNOG POSLASTIČARA (odlomak)Autor: Jelena Ćuslović„... ali to je zanemarljivo u odnosu na sve ono što osećam prema tebi.” Završava napamet naučenu rečenicu i zatvara knjigu, dok mu desni kažiprst ostaje u pritvoru između gore i dole, koji su samo trenutak pre bili levo i desno. Zagledan u neujednačene titraje […]--Pročitaj više»
 • VLASTIMIR SA TREĆEG

  VLASTIMIR SA TREĆEG

  VLASTIMIR SA TREĆEGAutor: Jelena Ćuslović Vlastimir sa trećeg je bio mesečar. Njegove komšije su više volele da kažu da „ponekad hoda u snu” iako je to bilo jedno te isto. Tako je zvučalo kao da se nekud planski zaputio, kao da zna kuda je i zbog čega krenuo. A Vlastimir je […]--Pročitaj više»
 • ZAMENA

  ZAMENA

  ZAMENAAutor: Jelena Ćuslović – Hajde da se menjamo: ti meni daš svoje, a ja tebi moje, srce, na dan!– Neću.– Ma daj! Biće zabavno.– Hajde da menjamo nešto drugo.– Pa ne možemo menjati ruke i noge! Vidi kakvo je moje telo, a vidi svoje... Smejaće mi se ljudi! Smejaće se i […]--Pročitaj više»
 • TERASA ZA VIŠAK LJUBAVI

  TERASA ZA VIŠAK LJUBAVI

  TERASA ZA VIŠAK LJUBAVI Autor: Jelena ĆuslovićVolim Novembar. Toliko ga volim da ću da ga napišem velikim početnim slovom. Neobično za jedno prolećno dete, ali tako je. Volim taj period kada se spremamo za zimu. Većina bezvoljno, a nekolicina svesno i s radošću. Ali posebno su mi drage kiše koje […]--Pročitaj više»
 • VERA

  VERA

  VERAAutor: Jelena ĆuslovićMoja druga ćerka, koja se nije rodila, zvala bi se Vera. Ljubica je trebalo da bude Vera, ali On nije verovao da je to ime za nju. Poznavao ju je bolje od mene i pre nego što se rodila, poznavao ju je i kad je samo ime bila. […]--Pročitaj više»
 • JUŽNA STRANA SEVERA

  JUŽNA STRANA SEVERA

  JUŽNA STRANA SEVERAAutor: Jelena ĆuslovićLegao je na leđa i nožnim prstima pratio linearni ritam mraka uz uporni i jednosmerni vokal zidnog sata. Osetio je dodir. Dodir nečeg mekanog na velikom prstu desne noge. Nije to bila ivica kreveta, već nešto utanjajuće, testu nalik. Bilo je tu. Činilo mu se efemernim, […]--Pročitaj više»
 • Ukrštene reči

  Ukrštene reči

  UKRŠTENE REČIAutor: Jelena ĆuslovićŽiveli su blizu jedno drugom, ali su se kretali drugačije. On je hodao sporo praveći male i odmerene korake, trudeći se da budu istovetni u dužini. Ona se vrtela u krug i povremeno skakutala, lako i neoprezno, poput devojčice. Njeni koraci su retko kad imali dužinu. Njeni […]--Pročitaj više»
Podeli tekst
Podeli
Podeli