Jeftimije Jefta

Jefta

 

 

Voli pisanu reč ali ga mrzi da piše.

Zato svaku rečenicu smatra uspehom,

pogotovo ako je ta rečenica lepa i ima smisla.

Nije ništa izdao, a da li će, ne zna?!


Pročitajte…

 • Mesta gde umiru stari kaputi (deo poslednji)

  Mesta gde umiru stari kaputi (deo poslednji)

  Mesta gde umiru stari kaputi (deo poslednji)   Autor: Jeftimije Jefta Posao u radnji sve slabije išao, i ja se dopadoh muka. Deca sve veća, prihod sve manji, ušteđevina otišla i da vam ne pričam. Ćerka završila medicinsku i nema posla a sin krenuo u vojnu školu pa napustio. Jedva sam […]--Pročitaj više »
 • Mesta gde umiru stari kaputi (deo treći)

  Mesta gde umiru stari kaputi (deo treći)

  Mesta gde umiru stari kaputi (deo treći)   Autor: Jeftimije Jefta Uđe mi u radnju Bogomir kasapin. Kaže da je video mog oca. ,,Gde?"- pitam se ja u čudu što nije svratio do mene. ,,U socijalnom, overava uput!"- kaže mi. ,,Kakav uput?"- meni i dalje ništa nije jasno. ,,Ide za Beograd […]--Pročitaj više »
 • Mesta gde umiru stari kaputi (deo drugi)

  Mesta gde umiru stari kaputi (deo drugi)

  Mesta gde umiru stari kaputi (deo drugi)   Autor: Jeftimije Jefta Dok nisam ozidao kuću, stanovao sam tamo kada se krene ka silosu. Tu je odmah pumpa blizu, sledeći ćošak. Jedno veče se vraćam s posla a na vratima moj otac, sedi na stepeniku. Čeka me. Vidim da je pijan kao […]--Pročitaj više »
 • Mesta gde umiru stari kaputi (deo prvi)

  Mesta gde umiru stari kaputi (deo prvi)

  Mesta gde umiru stari kaputi (deo prvi)  Autor: Jeftimije Jefta Sedamdeset i devete sam došao iz armije. Bio sam u Sloveniji, u Celju pa me prebacili u Maribor. Nije valjalo ni na jednom ni na drugom mestu. Ko je rekao da mu je u vojsci bilo lepo, nije tačan s […]--Pročitaj više »
 • Četiri suze Manojla Vićentijevića (deo poslednji)

  Četiri suze Manojla Vićentijevića (deo poslednji)

  Sutradan ide pop Bogoje, glavu spustio i ne diže je. ,,Pomoz' bog, oče" - velim ja njemu. A on meni da sednem. ,,A što da sednem?!" - pitam ja i slutim. ,,Kakve li mi vesti jutros donosiš oče... Dete mi sinoć ode da se preganja sa nekim zaostalim Ugarima, pa […]--Pročitaj više »
 • ČETIRI SUZE MANOJLA VIĆENTIJEVIĆA (deo šesti)

  ČETIRI SUZE MANOJLA VIĆENTIJEVIĆA (deo šesti)

  ČETIRI SUZE MANOJLA VIĆENTIJEVIĆA (deo šesti) Autor: Jeftimije Jefta Bogomir mi odvažniji, priđe onom sa spiskovima i reče da je on najstariji sin Manojla opančara i da je javljeno da je još jedan Manojlov sin ovde, da je ranjen... Tako reče. A onaj mu samo pokaza rukom ka šatoru i […]--Pročitaj više »
 • Četiri suze Manojla Vićentijevića (deo peti)

  Četiri suze Manojla Vićentijevića (deo peti)

  ČETIRI SUZE MANOJLA VIĆENTIJEVIĆA (deo peti) Autor: Jeftimije Jefta A onda u Bizertu... Majko moja. Gledao ja sto puta lađe na Savi, i po lepom i po grdnome vremenu kada Sava podivlja... Ali, kada more podivlja, to se ne da opisati. Ja žmurim i molim se svetome Nikoli, pa svetome […]--Pročitaj više »
 • Četiri suze Manojla Vićentijevića (deo četvrti)

  Četiri suze Manojla Vićentijevića (deo četvrti)

  ČETIRI SUZE MANOJLA VIĆENTIJEVIĆA (deo četvrti) Autor: Jeftimije Jefta A onda je krenulo po zlu. Poče municija da nam ponestaje, pa nema hrane u komori, pa mnogo ranjenih a pomoć slabo pristiže... Kažu kako fali i lekara i bolničara i lekova. Svega nema, a polako se i nada gubi. Narediše […]--Pročitaj više »
 • Četiri suze Manojla Vićentijevića (deo treći)

  Četiri suze Manojla Vićentijevića (deo treći)

  ČETIRI SUZE MANOJLA VIĆENTIJEVIĆA (deo treći) Autor: Jeftimije Jefta A ova naša Srbija, mučenica i prokletinja... Malo-malo pa neki rat. Narod se 'vata za pušku i sablju, mora se... Te Turci, te neki razbojnici što otimaju stoku i žene sramote, te Bugari, te ne znam ni ja ko više. A […]--Pročitaj više »
 • Četiri suze Manojla Vićentijevića (deo drugi)

  Četiri suze Manojla Vićentijevića (deo drugi)

  ČETIRI SUZE MANOJLA VIĆENTIJEVIĆA (deo drugi) Autor: Jeftimije Jefta I poče moj Velimir da raste, staje na noge da hoda, priča mi nešto i objašnjava, Bogomir već uvatio treće leto, raste i on. Negica moja ponovo teška. Oraspoloži me. Kažu neka je dete samo živo i zdravo, da nema razlike […]--Pročitaj više »
 • Četiri suze Manojla Vićentijevića (deo prvi)

  Četiri suze Manojla Vićentijevića (deo prvi)

  Dok sam bio čitav čovek (aludira na to što nema ruku), bio sam opančar. Vele ljudi, baš dobar. Hoćeš opanak sa onim kljunom ili bez njega, sa kajišem ili na kanap da se vezuje... Ma kakve god zaišteš, samo daj nogu 'vamo bliže da ti izmerim, da posle ne spada […]--Pročitaj više »
 • Nekada je dobro tupiti

  Nekada je dobro tupiti

  Nekada je dobro tupiti Autor: Jeftimije Jefta Bio jednom jedan mladi rezač i nikako nije mogao da nađe olovku pa da se po malkice zarezuju. Svakoj je nalazio manu. Jedna je dugačka, druga kratka, jedna je žuta, druga zelena, treća šarena... I sve tako redom. Beskrajno je bio tužan što […]--Pročitaj više »
 • ULAZ ZA KRUPNU STOKU (Deo poslednji)

  ULAZ ZA KRUPNU STOKU (Deo poslednji)

  ULAZ ZA KRUPNU STOKU (Deo poslednji) Autor: Jeftimije Jefta Šta jos može da mi se desi pa da me dokrajči. Da me satre, da me zgazi kao vaš nekakvu. I što mi se sve ovo dešava? Što? Čime sam zaslužio ja koji sam slavu slavio, postio svake srede i petka, […]--Pročitaj više »
 • ULAZ ZA KRUPNU STOKU (Deo četvrti)

  ULAZ ZA KRUPNU STOKU (Deo četvrti)

  ULAZ ZA KRUPNU STOKU (Deo četvrti) Autor: Jeftimije Jefta Nije mi jasno šta ljude goni da ratuju, da pucaju jedni na druge. Zašto je svet tako nemiran, ne dozvoljava ti da radiš, stvaraš u životu, da imaš porodicu, decu, da imaš ognjište. Vidi šta je napravljeno!? Granata! Ako udari u […]--Pročitaj više »
 • ULAZ ZA KRUPNU STOKU (Deo treći)

  ULAZ ZA KRUPNU STOKU (Deo treći)

  ULAZ ZA KRUPNU STOKU (Deo treći) Autor: Jeftimije Jefta I prođe od toga skoro mesec dana. Ništa se nije značajno dešavalo. Neki što su ranjeni, vratiše se iz bolnice, a neki pobegoše kući. Jedan je, kažu, pobegao u pidžami bolesničkoj. Samo je nestao ispred garderobe kada je trebalo da podigne […]--Pročitaj više »
 • Ulaz za krupnu stoku (Deo drugi)

  Ulaz za krupnu stoku (Deo drugi)

  ULAZ ZA KRUPNU STOKU (Deo drugi) Autor: Jeftimije Jefta Noć mrkla, pa se ne vidi kuda idemo. Znam samo da smo pred kraj puta prolazili kroz neku veliku šumu. Stadosmo. Virim ja kroz ceradu, vidi se žica i stražarska kućica. Onaj stražar uz škripu podiže rampu i uđosmo. Mala kasarna, […]--Pročitaj više »
 • Ulaz za krupnu stoku (deo prvi)

  Ulaz za krupnu stoku (deo prvi)

  Moj otac je o ženama govorio uvek sve najbolje. Znao je da kaže kako bi svet bio ružan i tužan bez njihove lepote. Mnogi slikari su slikajući žene naslikali ono najbolje u životu što su mogli i umeli. Isto tako je i sa pesnicima. Da pojedinima izbrišeš ono što su […]--Pročitaj više »
Podeli tekst
Podeli
Podeli