Gordana Babić

Gordana Babić

 

 

Oduvek sam imala želju da lutam svetom, da zavirujem u nepoznato, da upoznajem, tražim, probam... Zaljubljena sam u jedno prelepo ostrvo, gde se družim sa ribarima i decom, hranim majmunčiće, i slonove, i fotografišem. Rado bih tamo provela ostatak života. Ipak, ko zna gde će me život dalje odvesti, ali neka - čovek nije drvo da se vezuje.


Kolumne

 • Ponoćni ekspres

  Ponoćni ekspres

  Autor: Gordana Babić Nedavno sam pročitala knjigu Pola Teroksa ,,Veliki železnički bazar: vozom kroz Aziju'', koja me je nasmejala, zabavila, ali i pomalo rastužila. Teroks u svim svojim knjigama ističe da je putovanje vozovima jedinstveno i neuporedivo sa drugim vidovima putovanja. Na neki način je ovaj iskusni putnik u pravu. […]--Pročitaj više »
 • Skice sa Tajlanda – Stigao karantin u moju ulicu

  Skice sa Tajlanda – Stigao karantin u moju ulicu

  Autor: Gordana Babić Dok se kralj baškari sa svojom svitom u jednom bavarskom zamku, premijer Prayut Chan-o-cha je najavio jednomesečno vanredno stanje koje stupa na snagu u ponoć 26. marta. Uvodi se i policijski čas. Dakle, nema mrdanja od osam uveče do pet ujutru. Danas je dan treći. Izlazim u […]--Pročitaj više »
 • Skice sa Tajlanda – Street Food, so Good

  Skice sa Tajlanda – Street Food, so Good

  Autor: Gordana Babić Iako nisam baš preveliki fan tajlandske kuhinje, priznajem da je iznedrila nekoliko jela za kojima čeznem kada sam van zemlje. Činjenica je da je Tajland jedna od destinacija na koju se putuje baš zbog hrane. Koliko sam samo puta čula od raznih blogera i turista ono famozno: […]--Pročitaj više »
 • Ništa nije slučajno

  Ništa nije slučajno

  Autor: Gordana Babić ,,Damananda, kada si poželela da postaneš bikuni?” ,,Hm… Pa čini mi se da sam oduvek to želela. Mada, nije bilo ni lako, jer još uvek nas bikui ne priznaju. Muška sujeta. Ali mi žene smo im doskočile… Ipak, nije uvek baš tako. Recimo moja majka je jedno […]--Pročitaj više »
 • Gradovi i himere – Dubai

  Gradovi i himere – Dubai

  Autor: Gordana Babić I tako… Već deset godina vozim, danju i noću. Nikoga ovde nemam. U Dubai sam došao sa osamnaest godina, kada mi je majka umrla. U početku sam stanovao sa još sedmoricom nadrndanih Pakija u rupi od trideset kvadrata. Grozno je bilo… Najradije bih to zaboravio... Sada sam […]--Pročitaj više »
 • Nostalgija

  Nostalgija

  Autor: Gordana Babić Skoro sam čitala da u mnogim jezicima postoji više sinonima za sam pojam - nostalgija, pa nekako se nameće pitanje: Šta je u stvari nostalgija? Saudade, وجد (wajd), νόστος, בענקשאַפט, ҳасрати, sehnsucht, hiraeth? Kažu da je nostalgija patetična, jer asocira na melanholiju, da je bespotrebna, jer treba […]--Pročitaj više »
 • Smiraj sunca nad Angkor Vatom

  Smiraj sunca nad Angkor Vatom

  Autor: Gordana Babić Sećam se da sam sa nekih desetak godina gledala dokumentarni film o Angkor Vatu, najvećem hramu na svetu. Bila sam maltene prikovana za ekran, videla sam džungle, ogromne kamene građevine, neverovatno drveće koje raste iz hramova, lica isklesana od kamena. Bila sam fascinirana. Mnogo godina kasnije, evo […]--Pročitaj više »
 • Kratko drumovanje po Burmi

  Kratko drumovanje po Burmi

  Autor: Gordana Babić Let od Bangkoka do Jangona traje manje od sat vremena, no tek kada sam prošetala ulicama Jangona, shvatila sam koliko se ovaj grad razlikuje od gradova u okolnim zemljama. Dočekao me je zanimljiv kolorit: miris prženih sambusa i prata koje se prodaju na uličnim tezgicama, muškarci u […]--Pročitaj više »
 • Susreti

  Susreti

  Susreti Autor: Gordana Babić Jun mesec, sada već daleke 2004. Napolju vrućina, vlaga, i četrdeset sedam stepeni u hladu. Stojim na ulici kao izgubljena u svemiru. Taksija ni na vidiku. Nigde žive duše. Počinjem da gubim strepljenje. No nakon nekih dvadesetak minuta, veliki džip se zaustavlja, i žena u abaji, […]--Pročitaj više »
 • Gradovi i himere – Vijentian

  Gradovi i himere – Vijentian

  Gradovi i himere – Vijentian Autor: Gordana Babić U Vijentianu, glavnom gradu republike Laos, sam prvi put bila pre četiri godine. Kada sam prešla most preko reke Mekong, takozvani Most prijateljstva, koji povezuje dve zemlje Tajland i Laos, i dok sam se vozila prema samom gradu, razmišljala sam kako je […]--Pročitaj više »
 • Gradovi i himere – Singapur, ‘Lavlji grad’

  Gradovi i himere – Singapur, ‘Lavlji grad’

  Gradovi i himere – Singapur, ‘Lavlji grad’ Autor: Gordana Babić Dis country weather very hot ah? Very hot lah. Singapore shiok city yeah? Sure, but please don’t be so kiasu lah. Pa, dobro došli u Singapur, ‘shiok city’, jedan od najlepših gradova u jugoistočnoj Aziji. Ranije poznat kao Temasek, što […]--Pročitaj više »
 • Šri Lanka – četvrti deo: Poslednja stanica u Galu

  Šri Lanka – četvrti deo: Poslednja stanica u Galu

  Šri Lanka – četvrti deo: Poslednja stanica u GaluAutor: Gordana BabićI evo nas na jugu zemlje. Posle Kendija i vanvremenske Sigirije, bajkovitih polja čaja i Horton Plainsa, vožnje sa jednog kraja zemlje na drugi, konačno smo se ‘ukotvili’ u okolini gradića Matara, na obali okeana.Odseli smo u kućici kolonijalnog stila, […]--Pročitaj više »
 • Deca sveta

  Deca sveta

  Deca svetaAutor: Gordana BabićTopla septembarska noć. Moj drugar Maks i ja tumaramo zakrčenim, bučnim ulicama Kaira. U jednoj ulici kraj improvizovanog štanda stoji žena i prodaje semenke i kuvani kukuruz. Kraj nje na kartonu prebačenom preko betona, spavaju tri golišave, bosonoge devojčice, uzrasta recimo od tri do šest godina. Zastala […]--Pročitaj više »
 • Šri Lanka – treći deo: Hajtem, pijani Englez i ‘kraj sveta’

  Šri Lanka – treći deo: Hajtem, pijani Englez i ‘kraj sveta’

  Šri Lanka – treći deo: Hajtem, pijani Englez i ‘kraj sveta’Autor: Gordana BabićI konačno kasno uveče stigli smo u Potuvil, gradić na istoku zemlje. Odseli smo kod jednog Engleza koji sa suprugom drži kompleks malih bungalova na obali okeana. Dobrih nekoliko sati, nadopingovan pivom, pričao nam je priču svog života, […]--Pročitaj više »
 • Šri Lanka – drugi deo: Lavlja stena

  Šri Lanka – drugi deo: Lavlja stena

  Šri Lanka – drugi deo: Lavlja stenaAutor: Gordana BabićNakon tri sata vožnje tuk-tukom, stižemo u Sigiriju, gradić u blizini stene Sigirija. Onda se vozimo izvan grada dugačkim pošljunčanim putem, prolazimo pored malih belih kuća sa velikim dvorištima.  Na verandama kuća vise papirni ukrasi u obliku osmougla, po čemu se inače […]--Pročitaj više »
 • Šri Lanka – prvi deo: Budin zub i blistavi osmesi

  Šri Lanka – prvi deo: Budin zub i blistavi osmesi

  Šri Lanka – prvi deo: Budin zub i blistavi osmesiAutor: Gordana BabićVozimo se uskom ulicom grada Nagombe. Uz put se smenjuju prizori malih belih kuća u kolonijalnom stilu, bašta, bogomolja… Iz crkvenog dvorišta se čuje horska muzika. Do crkve budistički hram. Miris svežine u vazduhu posle kiše. Zelenilo, na sve […]--Pročitaj više »
 • Skice sa Tajlanda (Deo osmi, 2)

  Skice sa Tajlanda (Deo osmi, 2)

  Skice sa Tajlanda (Deo osmi, 2)Družina sa ostrva slonova – nastavakAutor: Gordana BabićProšli put, kada sam pisala o ‘mom ostrvu’ pomenula sam miris koji me je, prvi put kada sam bila na njemu, oborio s nogu. U stvari, tu se radi o čitavoj paleti mirisa… Na prvi udisaj miriše na […]--Pročitaj više »
 • Skice sa Tajlanda (Deo sedmi)

  Skice sa Tajlanda (Deo sedmi)

  Skice sa Tajlanda (Deo sedmi) Družina sa ostrva slonovaAutor: Gordana Babić  ‘Kāfe ru chā?’(kafu ili čaj?) – veselo i uz širok osmeh, uzvikuje Farson kada god prođemo pored njenog restorančića. U stvari to pitanje je više pozdrav kojim nas dočekuje. A Farson je zmaj od žene. Došla je na ostrvo pre […]--Pročitaj više »
 • Skice sa Tajlanda (Deo šesti)

  Skice sa Tajlanda (Deo šesti)

  Skice sa Tajlanda (Deo šesti)On ili onaAutor: Gordana BabićKimi stanuje nedaleko od mene, došla je u Bangkok iz jednog malog mesta na severu zemlje, inače predaje engleski petogodišnjacima. Upoznale smo se igrom slučaja, vremenom malo zbližile, i otkrile da imamo dosta toga zajedničkog. Između ostalog, i ona, kao i ja, […]--Pročitaj više »
 • Put u Indiju – četvrti deo: Goa

  Put u Indiju – četvrti deo: Goa

  Put u Indiju – četvrti deo: GoaAutor: Gordana BabićGoa, još jedno od lica Indije. Najmanja indijska država, nekada meka hipika, danas ‘tropski raj na obali Arapskog mora’, tako piše u onim kičerskim turističkim brošurama.Doleteli smo na aerodrom u gradu Vasko de Gama, najvećem gradu u Goi. Grad je inače dobio […]--Pročitaj više »
 • Put u Indiju – treći deo: Gang, majka Indije

  Put u Indiju – treći deo: Gang, majka Indije

  Put u Indiju – treći deo: Gang, majka IndijeAutor: Gordana BabićVaranasi – sveti grad u indijskoj državi Utar Pradeš, meka za Hindu hodočasnike na obali reke Gang, koju zovu ‘Majka Indije’. Kažu da ako nisi bio u ovom gradu, nisi upoznao pravu, autentičnu Indiju. I zbilja, sve ono što se […]--Pročitaj više »
 • Put u Indiju – drugi deo: Spomenik ljubavi

  Put u Indiju – drugi deo: Spomenik ljubavi

  Put u Indiju - drugi deo: Spomenik ljubaviAutor: Gordana BabićNapustili smo Džaipur i državu Radžastan i noćnim vozom, koji je prilično kasnio, stigli u državu Utar Pradeš, konkretno u Agru. Konačno! Smeštaj smo rezervisali u jednom hotelu malo izvan grada i sutradan ujutru pošli u pohod na Tadž… Za razliku […]--Pročitaj više »
 • Put u Indiju – prvi deo: Ružičasti grad

  Put u Indiju – prvi deo: Ružičasti grad

  Put u Indiju – prvi deo: Ružičasti grad Autor: Gordana Babić Indija! Nepodnošljiva, neodoljiva, prelepa, surova Indija. Zemlja drevne kulture i raskošnih palata u kojoj ljudi spavaju po pločnicima, a krave šetaju zakrčenim gradskim ulicama. Zemlja sa hiljadu lica. Oduvek me je privlačilo da vidim tu neobičnu zemlju, još od […]--Pročitaj više »
 • Skice sa Tajlanda (Deo peti)

  Skice sa Tajlanda (Deo peti)

  Skice sa Tajlanda (Deo peti)Šetnja kroz BangkokAutor: Gordana BabićPriznajem da mi je malo teže da u jednom tekstu opišem Bangkok, ne gledam ga očima putnika namernika, a sa druge strane, nisam ga još ni čestito savladala ovako razbarušenog. Ipak pokušaću da napravim jedan mali kroki. Odakle da počnem? Pa od […]--Pročitaj više »
 • Skice sa Tajlanda (Deo četvrti)

  Skice sa Tajlanda (Deo četvrti)

  Skice sa Tajlanda (Deo četvrti)Zlatni trougao, i još poneštoAutor: Gordana BabićČijang Rai (Chang Rai), je najsevernija tajlandska provincija, graniči se sa Laosom i Mijanmarom (nekadašnjom Burmom), a relativno je blizu i jugozapadna kineska provincija Hunan (Yunnan). Poznata je po plantažama ananasa, čaja, kafe, (nekada i maka), po drevnim plemenima doseljenim […]--Pročitaj više »
 • Jedna pustinjska avantura

  Jedna pustinjska avantura

  Jedna pustinjska avanturaAutor: Gordana BabićPrebirajući po starim fotografijama, setila sam se putovanja u Oman, sada već daleke 2009. godine, pa pre nego što nastavim sa skicama sa Tajlanda, hajdemo za promenu malo u pustinju. Može? Odmah da kažem da sultanat Oman, zemlja Arabijskog poluostrva koja se graniči sa Ujedinjenim Arapskim […]--Pročitaj više »
 • Skice sa Tajlanda (Deo treći)

  Skice sa Tajlanda (Deo treći)

  Skice sa Tajlanda (Deo treći)Idemo u džungluAutor: Gordana BabićOno što volim u ‘mojoj novoj zemlji’ od 70 miliona stanovnika, koji su, uzgred, toliko odani svom kralju, da su mesecima nakon njegove smrti tugovali i nosili crninu, su: neobična smirenost sa kojom se ljudi odnose prema problemima (to je barem moja […]--Pročitaj više »
 • Skice sa Tajlanda (Deo drugi)

  Skice sa Tajlanda (Deo drugi)

  Skice sa Tajlanda (Deo drugi)Šiva, lejdi bojevi i dugo putovanje u noćAutor: Gordana BabićBio je pretopli decembarski dan kada smo se nakon nekih pet, šest sati voznje dovezli od Bangkoka do provincije Buri Ram. Elem, hteli smo da tu 2015. odnosno 2558. godinu dočekamo izvan grada, a pre svega da […]--Pročitaj više »
 • Skice sa Tajlanda (Deo prvi)

  Skice sa Tajlanda (Deo prvi)

  Skice sa Tajlanda (Deo prvi)Jedna sasvim obična pijaca u BangkokuAutor: Gordana BabićOduvek su mi pijace bile zanimljive. Kažu da su pijace i groblja mesta na kojima se može mnogo saznati o određenom podneblju. Ima istine u tome. E sad, pošto mi je jedna velika pijaca u susedstvu, pohodim je s […]--Pročitaj više »
 • Mirisi oko sveta za osamdeset dana

  Mirisi oko sveta za osamdeset dana

  Mirisi oko sveta za osamdeset danaAutor: Gordana BabićNisam sigurna kako bih definisala termin “duša grada”, valjda je to ono “nešto” što u nama izaziva određene, najčešće prijatne emocije, što nas uvek iznova intrigira, a što ne podleže određenim kriterijumima. Ali nije ni bitno, i koliko kod da zvuči kao kliše, […]--Pročitaj više »
Podeli tekst
Podeli
Podeli