Dr Aleksandra Pikula

DrSpecijalista ginekologije i akušerstva i citolog

Dugogodišnji specijalista GAK NARODNI FRONT - odeljenja za Naučnoistraživački rad i supervajzing detekciju karcinoma donjeg genitalnog trakta. Veliki pristalica holistickog pristupa u medicini. Rođena 1966.

Fakultet, specijalizaciju i subspecijalisticke edukacije završila u Beogradu. Preko dve decenije se uspešno bavi ranom dijagnotstikom i terapijom karcinoma grlica materice i donjeg genitalnog trakta.

Integrativni medicinar.U večnoj borbi izmedju naučnika i umetnika..pesnikinje i ratnice..
Piše kolumne iz savremenih oblasti holisticke medicine za Danas , B92, Alo, Blic, , Novosti...


 

Kolumne

 • Displastične promene dojke

  Displastične promene dojke

  Displastične promene dojkeAutor: Dr Aleksandra PikulaOktobar je međunarodni mesec borbe protiv raka dojke. Srbija zauzima neslavno drugo mesto po smrtnosti u Evropi od tog opakog oboljenja, koje je u našoj zemlji najrasprostranjenija maligna bolest u žena.To je i prilika da sa ginekološkog aspekta osvetlimo principe rane detekcije i usmerenja pacijentkinja na […]--Proćitaj više »
 • Bakterije mogu izazvati neplodnost

  Bakterije mogu izazvati neplodnost

  Bakterije mogu izazvati neplodnostAutor: Dr Aleksandra PikulaU moru razočaravajućih podataka u Srbiji 21. veka, nalazi se i smanjenje nataliteta ali i povećanje broja neplodnih parova.Neplodnost (sterilitet, infertilitet) je širok klinički i socijalno-psihološki problem, a na njega se počinje sumnjati kada par već posle godinu dana intenzivnih pokušaja ne može ostvariti začeće.Uzroci […]--Proćitaj više »
 • Prevencija karcinoma grlića materice

  Prevencija karcinoma grlića materice

  Prevencija karcinoma grlića matericeAutor: Dr Aleksandra PikulaOva nedelja januara protiče u znaku Evropske Nedelje  prevencije karcinoma grlića materice, podmukle bolesti od koje u svetu svake godine oboli oko 500.000 žena a umre polovina. Prema stopi oboljevanja od raka grlića, Srbija je na 4.mestu, posle Rumunije, Litvanije i Bugarske, a po smrtnosti od […]--Proćitaj više »
 • Bolna menstruacija

  Bolna menstruacija

  Bolna menstruacijaAutor: Dr Aleksandra PikulaBolna menstruacija (dismenoreja) javlja se kod velikog procenta žena, u čak 60 do 70 odsto slučajeva. Javlja se po pravilu u prve dve godine od početka menstruiranja.Uzroci mogu biti organski, uzrokovani raznim organskim bolestima, najčešće endometrioza, hronične upale u maloj karlici i donjem delu trbuha, anomalije […]--Proćitaj više »
 • HPV infekcije – pošast savremenog doba

  HPV infekcije – pošast savremenog doba

  HPV infekcije - pošast savremenog dobaAutor: Dr Aleksandra PikulaTehnološki i civilizacijski prosperitet društva u 21. veku doneo je i mogućnosti za detekciju (otkrivanje) dijagnostiku i terapiju virusnih infekcija, (naročito HPV infekcija) donjeg genitalnog trakta kod oba pola.U ovom trenutku poznato je da postoji oko 200 sojeva HPV virusa, koji imaju prijemčivost za […]--Proćitaj više »
 • Bakterijske infekcije kao uzrok neplodnosti

  Bakterijske infekcije kao uzrok neplodnosti

  Bakterijske infekcije kao uzrok neplodnostiAutor: Dr Aleksandra PikulaU moru razočaravajućih podataka u Srbiji 21. veka nalazi se i smanjenje nataliteta, ali i povećanje broja neplodnih parova. Neplodnost (sterilitet, infertilitet) je širok klinički i socijalnopsihološki problem, a na njega se počinje sumnjati kada par, već posle godinu dana intenzivnih pokušaja, ne može […]--Proćitaj više »
 • Karcinom jajnika – “tihi ubica”

  Karcinom jajnika – “tihi ubica”

  Karcinom jajnika - "tihi ubica"Autor: Dr Aleksandra PikulaKarcinom jajnika je posle raka dojke i grlića najčešća maligna bolest žena. U Srbiji svake godine od ove najsmrtonosnije bolesti ginekoloških organa oboli oko 850 žena, a 400 žena godišnje izgubi bitku sa ovim podmuklim malignitetom. Bolest pogađa uglavnom pacijentkinje starije životne dobi, ali […]--Proćitaj više »
Podeli tekst
Podeli
Podeli