Deni Bešlagić

12207883_10206460499285056_1527088788_n

 

 

 

Magistar psihologije, bez litre kafe ne započinje dan, često ima malo vremena za spavanje pa zato spava brzo. Još uvijek ne zna sta će biti kad poraste, ali ima vremena za to.


Kolumne

 • Mitovi i nejasnoće u psihologiji

  Mitovi i nejasnoće u psihologiji

  Mitovi i nejasnoće u psihologijiAutor: Deni BešlagićNe zna Google sve, iako je često dobar prijatelj i olakšava nam muke koje su ranije generacije prolazile da bi došle do informacija. Prednost je što za 0,29 sekundi možemo da dobijemo 50 hiljada web stranica sa odgovorima na bilo koje pitanje koje smo […]--Pročitaj više »
 • Jesmo li svi psiholozi?

  Jesmo li svi psiholozi?

  Jesmo li svi psiholozi?Autor: Deni BešlagićMožemo reći da je svako od nas pomalo psiholog, jer se psihologija tiče svakoga od nas. Posmatramo ponašanje drugih ljudi, iz njega izvodimo zaključke, dajemo i tražimo savjete o psihičkim poteškoćama, kategorišemo ponašanja u normalna i nenormalna i još mnogo toga. Kad već spominjemo riječi […]--Pročitaj više »
 • Prikaz slučaja PTSP-a (Dio poslednji)

  Prikaz slučaja PTSP-a (Dio poslednji)

  Prikaz slučaja PTSP-a (Dio poslednji)Autor: Deni BešlagićNakon svih teških momenata kroz koje smo koračali sa S. u ovih pet nastavaka priče o njegovom životu došli smo do kraja. Imalo bi tu još mnogo da se piše, jer sve je trajalo godinama i premalo je riječi da se sve to dočara. […]--Pročitaj više »
 • Prikaz slučaja PTSP-a (Dio peti)

  Prikaz slučaja PTSP-a (Dio peti)

  Prikaz slučaja PTSP-a (Dio peti)Autor: Deni BešlagićKako se bližimo kraju ovog iskustva, tako dolazimo do težih momenata i same jezgre najstravičnijih događaja koje je proživio S. Imajte na umu da vas ova iskustva mogu potresti, pa vam savjetujem da birate vrijeme kada ćete čitati.Na početku susreta - ne ide. S. […]--Pročitaj više »
 • Prikaz slučaja PTSP-a (Dio četvrti)

  Prikaz slučaja PTSP-a (Dio četvrti)

  Prikaz slučaja PTSP-a (Dio četvrti)Autor: Deni BešlagićPočeli smo ovo putovanje kroz život S.-a ne znajuči gdje ćemo završiti, kada stati i kako će se sve to izdešavati. Još uvijek ne znamo. Prošli smo kroz neke bolne momente rata, kroz djetinjstvo, adolescenciju, prvu ljubav. Prošli smo kroz neke lijepe uspomene koje […]--Pročitaj više »
 • Prikaz slučaja PTSP-a (Dio treći)

  Prikaz slučaja PTSP-a (Dio treći)

  Prikaz slučaja PTSP-a (Dio treći)Autor: Deni BešlagićUspjeli smo prethodni put probiti barijeru i  S. se, sa ranije popijenih par rakijica, opustio i pri ovom susretu  odlučno i hrabro zakoračio u najranija sjećanja. Ja sam prikrivao strah, jer i opiranje i naglost u ovom procesu, mogu donijeti sa sobom neželjene i […]--Pročitaj više »
 • Prikaz slučaja PTSP-a (Dio drugi)

  Prikaz slučaja PTSP-a (Dio drugi)

  Prikaz slučaja PTSP-a (Dio drugi)Autor: Deni BešlagićKako je za PTSP, ali i za mnoge druge psihičke poteškoće, te formiranje ličnosti odraslog čovjeka važno djetinjstvo i  adolescencija, u razgovoru sa S.A. je bilo nemoguće da izostavimo taj dio. Na žalost i ja i S. bismo rado preskočili taj period jer „kopanje“ […]--Pročitaj više »
 • Prikaz slučaja PTSP-a

  Prikaz slučaja PTSP-a

  Prikaz slučaja PTSP-aAutor: Deni Bešlagić Dragi čitatelji,U prethodnom tekstu smo nastojali da vas upoznamo sa PTSP-om kroz objašnjenje najvažnijih naučnih segmenata i informacija o ovom poremećaju. U narednih nekoliko dijelova, imaćete priliku da pročitate iskustvo osobe koja pati od hroničnog PTSP-a. Sve bitne informacije koje bi otkrile identitet osobe ili […]--Pročitaj više »
 • PTSP

  PTSP

  PTSPAutor: Deni BešlagićPosttraumatski stresni poremećaj prvi put je definisan u trećem izdanju Dijagnostičko statističkog priručnika za mentalne poremećaje (DSM III) i u Međunarodnoj klasifikaciji bolesti (MKB 10) 1980. godine, u najvećoj mjeri na osnovu iskustva američkih psihijatara sa veteranima Vijetnamskog rata. Od tuda je i nastao naziv „Vijetnamski sindrom“. U […]--Pročitaj više »
 • Eksperiment: Horoskop, gatanje, numerologija… (treći dio)

  Eksperiment: Horoskop, gatanje, numerologija… (treći dio)

  Eksperiment: Horoskop, gatanje, numerologija... (treći dio)Autor: Deni BešlagićImali smo sreću da preživimo apokalipsu koju su prorekle Maje za 2012.godinu, veliku nesreću da nam (ili sebi ) nijedan vidovnjak nije uspio otkriti brojeve lotoa, čudno rezonovanje da ne mijenjamo uvjerenja koja imamo o astrologiji i kad smo dobili saznanje, a ne […]--Pročitaj više »
 • Eksperiment. Horoskop, gatanje, numerologija… (drugi dio)

  Eksperiment. Horoskop, gatanje, numerologija… (drugi dio)

  Eksperiment. Horoskop, gatanje, numerologija... (drugi dio)Autor: Deni BešlagićU prethodnom tekstu, bavili smo se empirijom i uradili repliku Forerovog eksperimenta. U ovom nastavku, pozabavićemo se sličnom tematikom, ali na malo drugačiji način.Vjerujete li u duhove, magiju, predviđanje budućnosti gledanjem u šoljicu od kafe ili linija na dlanu, nadnaravne sposobnosti koje nude […]--Pročitaj više »
 • Experiment. Horoskop, gatanje, numerologija…(prvi dio) (1)

  Experiment. Horoskop, gatanje, numerologija…(prvi dio) (1)

  Eksperiment. Horoskop, gatanje, numerologija...(prvi dio)autor: Deni BešlagićPrije nekoliko dana, tokom planiranja i traženja tema za ovosedmičnu rubriku u psihologiji, odlučili smo se da provedemo mali eksperiment. U facebook grupu Direktna reč, koja prati rad ovog portala objavili smo test ličnosti, koji smo također objavili i na facebook stranici Alex Saše […]--Pročitaj više »
 • Socijalna podrška

  Socijalna podrška

  Socijalna podrškaAutor: Deni BešlagićČovjek je društveno biće i na samom početku svog razvoja, u djetinjstvu, bitna je njegova komunikacija sa drugima. U periodu ranog djetinjstva, roditelji su ti koji se brinu o djetetu, stvaraju emocionalnu povezanost sa njim i prenose mu informacije i spoznaje iz „vanjskog svijeta“. Oni predstavljaju socijalnu […]--Pročitaj više »
 • Jesu-li-knjige-samopomoći-samo-glupost- ili

  Jesu-li-knjige-samopomoći-samo-glupost- ili

  Jesu-li-knjige-samopomoći-samo-glupost- iliautor teksta: Deni BešlagićDo sada sam mnogo puta bio u situaciji da me neko pita kako da pomogne sebi da smanji anksioznost, olakša „dušu“ od svakodnevnih neprijatnosti ili poboljša sebe. Zahtjevali su instanta rješenja, pa bi moj odgovor u većini slučajeva bio da počnu pisati dnevnik, da vježbaju abdominalno […]--Pročitaj više »
 • Oprez, stres na putu!

  Oprez, stres na putu!

  Oprez, stres na putu! autor: Deni Bešlagić „Budim se, tek će svanuti a zaspao sam u dva sata poslije ponoći. Glava me boli, izgleda da sam sinoć popio koju više, pravim kafu i sklanjam sa stola pristigle račune koje moram platiti, a tu je i opomena za neplaćenu ratu kredita […]--Pročitaj više »
Podeli tekst
Podeli
Podeli