Aleksandra Mijović-Anja

 

 

 181948_1746771382877_7138524_n(1)Scenarista, kolumnista, majka na kvadrat, supruga, filmofil, ateista i kreativni optimista. Obožava glasnu muziku, kućne žurke, dobru klopu, martini bianco, tursku kafu... rotvajlere, Vračar i Banovo brdo, klub ’’Vox’’ i leto u Beogradu.

 

Kolumne

 • Antimaskeri, đe ste, uja!

  Antimaskeri, đe ste, uja!

  Autor: Anja Mijović Priznajem, popeli ste mi se na vr’. Na vr’ vr’ova. Da, od onoga što širite oko sebe, a koje se kosi s logikom. Zato što mi je dosta više floskule: Pusti budalu! Puštala, puštala, pa ste uhvatili zamajac i raširili se svuda, jer je neukom nacionu lakše, […]Pročitaj više »
 • ,,Mladi lavovi”, pozorišna drama (poslednji deo)

  ,,Mladi lavovi”, pozorišna drama (poslednji deo)

  Autor: Aleksandra Anja Mjović SCENA   PETA /Pali se svetlo. Zvuk slajd gitare se gubi. Scena je u totalnom rusvaju. Na trpezarijskom stolu stoje nekoliko čaša, šolja, hrpa novina. Na stolicama su jakne i dukseri. Na podu čarape. Ivana sedi za stolom i priča telefonom./ IVANA:-Dobro sam, Milice, sve je u […]Pročitaj više »
 • ,,Mladi lavovi”, pozorišna drama (deo šesti)

  ,,Mladi lavovi”, pozorišna drama (deo šesti)

  Autor: Aleksandra Anja Mijović   BOJANA:-Kuku, deco, šta vam se desilo?!- IGOR:-Dajte alkohol, vodu, leda...- /Bojana, Miša i Ivana se rastrčaše po sceni. Ivana iz kuhinje donosi krpe. Bojana donosi lavor sa vodom. Miša donosi vatu i iz regala vadi rakiju./ MIŠA:-Šta je bilo? Pričajte!- IVANA:-Izgledate k'o da je preko […]Pročitaj više »
 • ,,Mladi lavovi”, pozorišna drama (deo peti)

  ,,Mladi lavovi”, pozorišna drama (deo peti)

  Autor: Aleksandra Anja Mijović SCENA   ČETVRTA /Pali se svetlo. Trpezarijski sto je svečano postavljen. Bojana iznosi tortu. Miša iz ormana vadi poklon. Bojana je obučena u večernju haljinu, nakinđurena raznim dranglulijama. Miša je, takođe, u svečanom odelu. Bojana ga hvata za ramena i okreće ga ka sebi. Namešta mu kravatu […]Pročitaj više »
 • ,,Mladi lavovi”, pozorišna drama (deo četvrti)

  ,,Mladi lavovi”, pozorišna drama (deo četvrti)

  Autor: Aleksandra Anja Mijović SCENA DRUGA /Pali se svetlo. Dnevna soba. Ulazi Miša, u elegantnom odelu i sa aktn tašnom u rukama. Soba je prazna, što ga začudi. Odlazi do kuhinje i vraća se./ MIŠA:-Bojana! Bojana! Gde si?- BOJANA: (iza scene) -U kupatilu!- MIŠA:-Gde su deca?- /Ulazi Bojana u kućnoj […]Pročitaj više »
 • ,,Mladi lavovi”, pozorišna drama (deo treći)

  ,,Mladi lavovi”, pozorišna drama (deo treći)

  Autor: Aleksandra Anja Mijović / Pauza. Ćutke završavaju ručak. Igor i Ivana ustaju, raspremaju sto. I Bane ustaje da im pomogne./ MIŠA:-I šta bi sa tom arheologijom?- BOJANA:-Idi, Mišo, pa se oblači.- MIŠA:-Šta ima da se oblačim... (ustaje)... Obučen sam.- BOJANA:-Bolje da odma' krenemo. Ima da se okozimo dok stignemo […]Pročitaj više »
 • ,,Mladi lavovi”, pozorišna drama (deo drugi)

  ,,Mladi lavovi”, pozorišna drama (deo drugi)

  Autor: Aleksandra Anja Mijović MIŠA:-Nema ali. Kad imamo šta da poslužimo, mi služimo.- IVANA:-Naljutiću se ako ne ostaneš i ne probaš najbolju kuhinju na svetu.- BOJANA:-E, nekad bilo...- IGOR:-Šteta što kuhinja ne može da se jede.- /Bojana lupne Igora po glavi./ BOJANA:-Sve izvrćeš!- IVANA:-Umirem od gladi...Opet piletina?!- BOJANA:-Malo sutra umireš […]Pročitaj više »
 • ,,Mladi lavovi”, pozorišna drama (deo prvi)

  ,,Mladi lavovi”, pozorišna drama (deo prvi)

  Autor: Aleksandra Anja Mijović SCENA PRVA /Zvuk slajd gitare koji se meša sa džinglom Studija B. Diže se zavesa. Dnevna soba. Veliki, starinski, trpezarijski sto je na sredini sobe. Iza njega je ulaz u kuhinju. Sa leve strane od kuhinje stoji jedan veliki orman rađen u istom stilu kao i […]Pročitaj više »
 • #Pravda za Ivanu i Jovanu

  #Pravda za Ivanu i Jovanu

  Autor: Aleksandra Anja Mijović Dok publika portala „Direktna reč“ piše o svojim danima karantinskim, ja bih o spodobama u doba korone. Dve devojke, Ivana i Jovana, zaključane su u ćelijama istražnog zatvora u Zabeli. Za one koji ne znaju ko je Ivana: U Somboru uhapšena devojka zbog kršenja izolacije o […]Pročitaj više »
 • Da li znaš šta je ljubav?

  Da li znaš šta je ljubav?

  Autor: Aleksandra Anja Mijović Na mojoj FB grupi se razvila priča o razvodima, raskantavanjima, prevarama, ovo-ono. Pitanje ,,Razvod, da ili ne?“ članstvu sam postavila da bih možda uspela da shvatim neke bliske mi ljude koji ostaju u braku a više se ne vole. Ljudske duše, s pravom, na sve gledaju […]Pročitaj više »
 • Highway to hell ili Mijovići letuju 2019.

  Highway to hell ili Mijovići letuju 2019.

  Autor: Aleksandra Anja Mijović Ove godine se odlučismo za CG, jer su nam kumovi dolje, a opet nismo štekali novce na vreme, pa da se ode ’nako široko u GR. Nisam Montenegro posetila 14 godina. Ranije smo išli često, jer je gosn žmu često i radio na tivatskom aerodrUmu, pa […]Pročitaj više »
 • ,,Otpadnici 2″ (drugi odlomak iz rukopisa u nastajanju)

  ,,Otpadnici 2″ (drugi odlomak iz rukopisa u nastajanju)

  Autor: Aleksandra Mijović - Anja *Radna soba sajber odeljenja Andrej i Uroš ulaze. Vera uputi značajan pogled Urošu i on joj priđe. „Moram da vam pričam“- tiho reče Vera. Uroš skupi obrve. Vera ugrize donju usnu i uzdahne umorno. Uroš klimnu s razumevanjem. Mladen dolazi iz kupatila. „E, ekstra su […]Pročitaj više »
 • ,,Otpadnici 2″ (odlomak iz rukopisa u nastajanju)

  ,,Otpadnici 2″ (odlomak iz rukopisa u nastajanju)

  ,,Otpadnici 2" (odlomak iz rukopisa u nastajanju) Autor: Aleksandra Mijović - Anja (...) *Radna soba sajber odeljenja Čulo se kucanje po dovratku. Na ulazu je stajao debeljuškast čovek u skupocenom tamno-sivom odelu. „Ja se izvinjavam, hteo bih da popričam sa kapetanom Stanićem?“ „Ja sam. Izvolite.“ Uroš se iznenadio da ga […]Pročitaj više »
 • Dugo putinovanje

  Dugo putinovanje

  Dugo putinovanje Autor: Aleksandra Mijović – Anja Prvi sat -Moslave, es namirio živinu? -Jesam, ženo. -A jes zaključo kapiju? -Gospođo, prezime? -Kuj bre? -Vaše prezime, ovo vam je suprug, jelda? -Moslave, šta priča ovaj? -Miroslav Đukić, žena Spasenija Đukić... -Bog s tobom, Moslave, nisi me zvao po imenu otkad si […]Pročitaj više »
 • Linč, silovanje, nasilje – retrospektiva 2018.

  Linč, silovanje, nasilje – retrospektiva 2018.

  Linč, silovanje, nasilje – retrospektiva 2018. Autor: Aleksandra Mijović - Anja Stara godina je bila jedna ovako vrlo raznolika. Kao film sa izmešanim žanrovima, prosto da čovek ne zna odakle da počne. Sport uopšte ne pratim, ali mi je ostalo urezano da je rukovodstvo Crvene Zvezde razmenilo izvesne džakove s […]Pročitaj više »
 • Soroše, bracala, ispoštuj me!

  Soroše, bracala, ispoštuj me!

  Soroše, bracala, ispoštuj me! Autor: Aleksandra Mijović – Anja U svetlu svetskog prvenstva u fudbalu razne se anomalije pojaviše. Ispuzaše ispod kamenja, prošnjuraše kroz cevi fekalija i ta-na-na-naaa iskočiše po vascelom nam Fejsbuku. Umesto da se gleda taj sveti fudbal, da se navija jelte za omiljenu reprezentaciju, mali prljavi i […]Pročitaj više »
 • Sneško = debilko

  Sneško = debilko

  Sneško = debilko Autor: Aleksandra Mijović – Anja Iako sam bila razočarana izborom Majkla Fasbendera za ulogu Harija Hule, znajući o kakvom glumčini se radi, jedva sam dočekala da gledam film. Dugo mi je bio pohranjen u kompjuteru, čekala sam pogodan trenutak da se prepustim. Pisca Ju Nesbea obožavam, a […]Pročitaj više »
 • Odlomak iz romana ,,Otpadnici, slučaj prvi” (3)

  Odlomak iz romana ,,Otpadnici, slučaj prvi” (3)

  Odlomak iz romana ,,Otpadnici, slučaj prvi" (3) Autor: Aleksandra Mijović - Anja (...) Utorak, 22. novembar, ispred Stevanove kancelarije, 09:14 Uroš stoji oslonjen na zid i čeka. Andrej dolazi i staje pored njega. „Reče Peđa da si ovde.” Jedan kolega prolazi pored njih kezeći se Urošu. „Gde si, Uki kereći […]Pročitaj više »
 • Odlomak iz romana ,,Otpadnici, slučaj prvi”

  Odlomak iz romana ,,Otpadnici, slučaj prvi”

  Odlomak iz romana ,,Otpadnici, slučaj prvi" #Strah (umesto prologa) Autor: Aleksandra Mijović - Anja Nekih 25 godina ranije Seka je zatvorila vrata da ne čujemo. Mama više i ne plače. Sad samo isprekidano diše. Opet ju je udario u stomak onom svojom mesnatom ručerdom. Ubiće je. Šta ćemo seka i […]Pročitaj više »
 • Izbori 2018.

  Izbori 2018.

  Izbori 2018.Autor: Aleksandra Mijović – AnjaEvo nas na prekretnici. Sad imamo šansu da povratimo budućnost. Naša je manje-više nesigurna, ali nije to ni bitno, navikli smo na nedaće. Bitna su naša deca. Aha, deluje sladunjavo, ali ja to ozbiljno mislim. Mi smo iskusili sve gadosti ljudskog roda i više nas […]Pročitaj više »
 • Odlomak iz romana ,,Otpadnici, slučaj prvi”

  Odlomak iz romana ,,Otpadnici, slučaj prvi”

  Odlomak iz romana ,,Otpadnici, slučaj prvi"Autor: Aleksandra Mijović - Anja(...)  Utorak, 22. novembar, Ivanina kancelarija, 08:09 Ivana i njena sekretarica su u sred razgovora kad Andrej nahrupi unutra. Obe su zabezeknute njegovom pojavom.Andrej se usiljeno obraća sekretarici: „Bi li nas ostavila malo nasamo?”Sekretarica pogleda Ivanu koja joj da znak glavom da […]Pročitaj više »
 • Šta je s feminizmom?

  Šta je s feminizmom?

  Šta je s feminizmom?Autor: Aleksandra Mijović – Anja Kuda ode prvobitna ideja borbe zvane feminizam? U šta se pretvorila? Već duže vreme sam svedok nemile istine, da se pod plaštom ideje feminizma provlače razne anomalije. Onaj  jadno obavešteni muški deo populacije feministkinje vidi kao brkate, nedo*ebane ženturače željne muške krvi. A […]Pročitaj više »
 • „Kozje uši“ Vladislave Vojnović i Marka Kostića

  „Kozje uši“ Vladislave Vojnović i Marka Kostića

  „Kozje uši“ Vladislave Vojnović i Marka KostićaAutor: Aleksandra Mijović – AnjaPre jedno dve godine mi je sasvim slučajno dopao šaka Vladislavin roman. Čekala sam u redu kod lekara a uz knjigu mi se učinilo da nije potrajalo. Kasnije, posle pregleda jurišala sam ka kući da što pre nastavim s čitanjem. […]Pročitaj više »
 • Domaće serije ili ugasi tu kameru i u rudnik!

  Domaće serije ili ugasi tu kameru i u rudnik!

  Domaće serije ili ugasi tu kameru i u rudnik!Autor: Aleksandra Mijović – AnjaOdakle da počnem? Jer, moram priznati da zaobilazim ostvarenja domaćih autora, redovno se iznerviram. Možda zato što znam da ova zemlja može bolje. Ne bolje, nego znam da imamo talentovanih umetnika kao i svaki kutak na ovoj planeti, […]Pročitaj više »
 • O precima ili kako ja ispado’ ovak’a

  O precima ili kako ja ispado’ ovak’a

  O precima ili kako ja ispado’ ovak'aAutor: Aleksandra Mijović – AnjaPo srpskom medijskom prostoru stalno provlače iste žvake: „Kako su naše bake imale teške živote, muževi ih zlostavljali, atmosfera patrijahalna, vremena zatvorena...“ Kad god naiđem na te izvikane rečenice, mogu samo da se prevrnem sa stolice od smeha. Patrijarhat?! Mojim […]Pročitaj više »
 • Indonezija za početnike (Deo jedanaesti)

  Indonezija za početnike (Deo jedanaesti)

  Indonezija za početnike (Deo jedanaesti)„Deco, je l’ volite vratolomnu vožnju?“Autor: Aleksandra Mijović – AnjaIma tako jedno mesto kuda obavezno vodimo goste kad nas posete u Džakarti – Taman Safari. To vam je vrt s životinjama koje se slobodno kreću. Postoji deo gde vam daju do znanja da nikako ne napuštate […]Pročitaj više »
 • Mijovići na letovanju – Pilion, Grčka

  Mijovići na letovanju – Pilion, Grčka

  Mijovići na letovanju – Pilion, GrčkaAutor: Aleksandra Mijović – AnjaNismo se još praktično ni navikli na severnu poluloptu, a sedosmo za astal da izaberemo kuda ćemo na more. Mora bit’ Grčka, jer nam je k’o druga kuća, a i poznato je širom zemljine kugle da su svi do jednog u […]Pročitaj više »
 • Jedan sasvim običan suživot

  Jedan sasvim običan suživot

  Jedan sasvim običan suživotAutor: Aleksandra Mijović – Anja          Jednog sasvim običnog dana u septembru-Šta ću ti ja?!--Aaa, ne opet!--Ne prevrći mi očima, razbiću te!--A-ha, kad bi mogao da me stigneš... Njaoo, ne gledaj me tako, uf!--Hehe, dođi ovamo... Ako nastaviš da bežiš, izlupaću te!Režanje. Kikot. Vriska.Jednog sasvim običnog dana u decembru-Hej.--Šta […]Pročitaj više »
 • Fleši, ne daj se!

  Fleši, ne daj se!

  Fleši, ne daj se!Autor: Aleksandra Mijović - AnjaAutor Džordž MekDonald Frejzer (u daljem tekstu - Džordži) tvrdi da je pronašao i uredio originalne memoare Harija Flešmena. Ali mislim da je u pitanju njegov trik. Džordži je verovatno držao u krilu istoriju Velike Britanije, pa mu je padala glava od dosadnog […]Pročitaj više »
 • Ništa im nije sveto!

  Ništa im nije sveto!

  Ništa im nije sveto!Autor: Aleksandra Mijović – AnjaNe tako davno imali smo studente svesne situacije u kojoj su se nalazili. Te ’96. svi mladi, srpski gradovi su ustali i digli pesnice visoko. Počela je borba. I zahvaljujući borbenom duhu i višku hrabrosti, glas se proširio i podigao i staro i […]Pročitaj više »
 • Indonezija za početnike (Deo deseti)

  Indonezija za početnike (Deo deseti)

  Indonezija za početnike  (Deo deseti) Rajska ostrva – Belitung Autor: Aleksandra Mijović – Anja Rekoh dragom: Moramo malo da putujemo po Indoneziji, bre! Ljudi očekuju moje, nove tekstove, a ja nemam o čemu da piskaram! Deder, put pod noge! Ne zbog nas, ne zbog odmora, punjenja baterija, ’ajte molim vas... […]Pročitaj više »
 • Indonezija za početnike (Džakarta 3 – Deo deveti)

  Indonezija za početnike (Džakarta 3 – Deo deveti)

  Indonezija za početnike (Džakarta 3 - Deo deveti) Autor: Aleksandra Mijović – Anja U 2015. godini, na putevima Indonezije, život je izgubilo 1, 24 miliona ljudi. Od toga najviše motorciklista: 36%, autobuskih putnika 35%, pešaka 21% i vozača automobila 1%. U Indoneziji je registrovano skoro 73 miliona vozila, a od […]Pročitaj više »
 • Indonezija za početnike (Deo osmi)

  Indonezija za početnike (Deo osmi)

  Indonezija za početnike (Deo osmi) Autor: Aleksandra Mijović – Anja Često me čitaoci zapitkuju kad ću da nastavim, a ja nikako. Možda zbog toga što sam vas navikla da se smejete uz moje putešestvije. Al’ danas mi moja autorka Vera dade ideju. Pride i prijatelji me zapitkuju šta da kusaju […]Pročitaj više »
 • Empata

  Empata

  EmpataAutor: Aleksandra Mijović – AnjaOsećati empatiju je dostići potpun vrhunac kao ljudsko biće. Džabe ti knjige, škole, uspešna karijera i zdrav razum, ako misliš samo na svoju guzicu i gaziš sve, ponajviše potpuno nevine, na svom, zacrtanom putu. Ako si takav, podhitno stani! Onda si potpuna suprotnost empati. Ne srljaj, […]Pročitaj više »
 • Recenzija romana ,,Ne veruj rečima’’ Jelene Milenković Mladenović

  Recenzija romana ,,Ne veruj rečima’’ Jelene Milenković Mladenović

  Recenzija romana ,,Ne veruj rečima’’ Jelene Milenković Mladenović-Roman o teško ostvarljivoj drugoj šansi-Recenzent: Aleksandra Mijović - Anja,,Spasavaj se! Udri tomahavkom po predrasudama u sopstvenoj glavi, počisti smeće iz stavova, otkrij da još uvek imaš srce i vikni: Neću, bre! Svima koji su te ubedili da si bezbedan dok si miš.’’Roman […]Pročitaj više »
 • Jedna iskrena molba

  Jedna iskrena molba

  Jedna iskrena molbaAutor: Aleksandra Mijović – AnjaBalkan – bure sa govnima koja se prelivaju, a svakih pedeset leta eksplodiraju.Ovih dana smo svi u lošem raspoloženju. Ovih dana se obeležavaju godišnjice domaćeg horora. Društvene mreže su preplavljene fotografijama, klipovima i pričama. Fejsbuk grupe su se usijale od komentara. Obaveštenja o grupnim […]Pročitaj više »
 • Mamo, mamo, ja sam ti satanista!

  Mamo, mamo, ja sam ti satanista!

  Mamo, mamo, ja sam ti satanista!Autor: Aleksandra Mijović – AnjaUh, kad mi postave najteže pitanje: Šta si? Šta sam... građanin sveta... Ma, ne to, nego... A-ha, razumem, pa ja sam ti neostvareni scenarista... Ama, koga briga da l’ heklaš zavese za pozorišnu scenu... Nije to, to ti je, da ti […]Pročitaj više »
 • Muke po Mari

  Muke po Mari

  Muke po Mari Autor: Aleksandra Mijović – Anja Nedavno je moja drugarica Mara imala susret šesnaeste vrste sa dojučerašnjim drugarom, koga je smatrala svojim pajtosom. Ne najboljim ortakom svakako, ali učinio joj je kad joj je trebalo. Tako ju je kupio. Našao se, zadesilo se da nije bilo nikoga u […]Pročitaj više »
 • Izduvani baloni

  Izduvani baloni

  Izduvani baloniAutor: Aleksandra Mijović – AnjaUpravo sam pročitala vrlo alarmantne vesti: U noći između 24. i 25. aprila grupa ljudi je porušila 1000 kvadrata Savamale. Ta ista grupica je sve svedoke, koji su se tu zadesili, spakovala u nekakve šupe, naredila im da gledaju nadole i oduzela im telefone. Jedan […]Pročitaj više »
 • Je suis Vera

  Je suis Vera

  Je suis VeraAutor: Aleksandra Mijović – AnjaBeograd iz moje, lične vizure dušu ima. To je najdivniji grad na svetu. Tu žive meni najdraži ljudi. Tu sam se rodila, završila škole, provela prvih 35 godina života.Uhvatila me neka dešperacija. Zašto, pitate se. Zato što bitisanje u Beogradu delim sa spodobama. Al’ […]Pročitaj više »
 • Bombardovanje

  Bombardovanje

  BombardovanjeAutor: Aleksandra Mijović – AnjaTu ’99. bi trebalo da pamtim po tome što sam donela na svet moje prvenče. Ali po Marfijevom zakoniku kod mene nikad ništa nije by the book.Plod naše ljubavi je došao na ovaj svet silom, jer se doca pametno setio da je bolje da ga izazovemo, […]Pročitaj više »
 • Indonezija za početnike (Džakarta 2 – deo sedmi)

  Indonezija za početnike (Džakarta 2 – deo sedmi)

  Indonezija za početnike (Džakarta 2 – deo sedmi) Autor: Aleksandra Mijović - Anja E, pošto smo mudro izabrali kuću za svoj dom, te smo je i aranžirali po svom ukusu, već sledeće godine moramo da se preselimo. Vlasnici nekretnina upražnjavaju prodaju svojih nepokretnosti svake  godine, jer u tom slučaju ne […]Pročitaj više »
 • Dokle, narode?!

  Dokle, narode?!

  DOKLE, NARODE?!Autor: Aleksandra Mijović - AnjaSednem ja tako da osmišljavam šta dalje da pišem. Al’ ’ajd’ prvo da proverim situaciju na fejsbuku, taman ’nako da se opustim, ispraznim mozak. I onda tu, na nekoj grupi, ugledam komentar koji me brzometno istera iz šina. Ukratko da Vam prepričam poentu: ,,Treba rađati […]Pročitaj više »
 • Grupe sa fejsbuka

  Grupe sa fejsbuka

  Grupe sa fejsbukaAutor: Aleksandra Mijović – AnjaNa fejsbuk sam došla pre skoro 8 godina sa idejom da pokušam da pronađem izgubljene prijatelje. Kako sam ih u roku od 3 dana sve okupila, tako se moje oduševljenje ovom, društvenom mrežom zauvek urezalo u listu najomiljenijih hobija. Proučavajući mic po mic neograničene […]Pročitaj više »
 • Ortak

  Ortak

  OrtakAutor: Aleksandra Mijović - AnjaKažu ljudi koliko prijatelja imaš toliko si čovek. Al’ čovek je često sinonim za uništavanje. Šta je sve spreman da uradi radi svog zadovoljstva. Pružiš mu ruku, srdačno je prihvati, a onda počinje njegova igra kako da ti priđe sasvim blizu, a zađe iza leđa kad […]Pročitaj više »
 • Indonezija za početnike (Džakarta 1- Deo šesti)

  Indonezija za početnike (Džakarta 1- Deo šesti)

  Indonezija za početnike (Džakarta 1 - Deo šesti)Autor: Aleksandra Mijović - AnjaPrvo što čujem kad se kome pohvalim da živim u Džakarti je konstatacija:,,Blago tebi!’’ Da li sam blažena što sam utekla iz Srbije (brale!) il’ što glavni grad Indonezije deluje kao kakva rajska destinacija, ne znam. Al’ znam da […]Pročitaj više »
 • Indonezija za početnike (Deo peti)

  Indonezija za početnike (Deo peti)

  Indonezija za početnike (Deo peti)Autor: Aleksandra Mijović - AnjaSad ćemo preći nekoliko osnovnih pojmova s kojima se svaki stranac sreće u Indoneziji. Prvo i osnovno sve belce Indonežani oslovljavaju sa ,,Bule’’. Postoje dve verzije značenja. Prva je da bule znači albino, a druga nosonja. Ako uzmemo u obzir da su […]Pročitaj više »
 • Eh, ta Norveška

  Eh, ta Norveška

  Eh, ta NorveškaAutor: Aleksandra Mijović - AnjaNikada me Sever nije privlačio dok nisam upoznala nekoliko sjajnih Skandinavaca u Džakarti. Odmah su mi prirasli srcu. Dok ostali zapadnjaci pokušavaju da ukače naše, srpske šale i zveraju u nas kao telad, jedna Norvežanka se uklopila u balkansku ekipu u roku od odma’. […]Pročitaj više »
 • Igre gladi 1, 2, 3 i 4

  Igre gladi 1, 2, 3 i 4

  Igre gladi 1, 2, 3 i 4Autor: Aleksandra Mijović – Anja Igre gladi I deo:Uh, bio je osveženje. Prethodno načuh da je film dobar, al’ ne verujem više nikome. Tako je i bio veoma prijatno iznenađenje. Moram da napomenem da obožavam ovu tematiku ili distopiju, kako je odskora zovu. Priča […]Pročitaj više »
 • Indonezija za početnike (Deo četvrti – Bali 2)

  Indonezija za početnike (Deo četvrti – Bali 2)

  Indonezija za početnike (Deo četvrti – Bali 2) Autor: Aleksandra Mijović - Anja Svanulo je prvo, balinežansko jutro. Dogovaramo da danas krenemo u potragu za dubljom vodom. Krećemo na doručak i usput preskačemo obamrle Australijance. Uz putić je statua božanstva, a naša sobarica joj vrlo polako i pažljivo prinosi darove. […]Pročitaj više »
 • Indonezija za početnike (Deo treći – Bali 1)

  Indonezija za početnike (Deo treći – Bali 1)

  Indonezija za početnike (Deo treći – Bali 1) Autor: Alekdsandra Mijović - Anja   Bali... Vozamo se kroz grad Denpasar i u vazduhu treperi ta fantastična, opuštena atmosfera. Na Baliju se svako odmah oseti kao član kakve, kraljevske porodice. Sve je načičkano šarenim zastavicama dobrodošlice. Na aerodromu smo unajmili vodiča Reja i […]Pročitaj više »
 • Indonezija za početnike (Deo drugi)

  Indonezija za početnike (Deo drugi)

  Indonezija za početnike (Deo drugi)autor: Aleksandra Anja MijovićIako smo bili iscrpljeni, ne vredi – džet-leg nas muči i ustajemo čili i veseli u 4 ujutru. Na trpezarijskom stolu tek tad primećujem raznobojnu ikebanu - najčudnije voće na svetu: rambutan, salak, liči, mangis, dragon fruit, star fruit i... a-ha, ovo znam […]Pročitaj više »
 • Indonezija za početnike (Deo prvi)

  Indonezija za početnike (Deo prvi)

  Indonezija za početnike (Deo prvi) Autor: Aleksandra Mijović-AnjaDobro, je l’ sam oduvek želela da živim na tropskom ostrvu? Jesam. Je l’ me neizmerno interesuju druge kulture? Da. Nema sad nazad. Posao prihvaćen, put pod noge! Indonezijo, stižu ti Mijovići, sprem’ se!Volim da putujem avionom, al’ se za čekićanje po aerodromima nisam […]Pročitaj više »
Podeli tekst
Podeli
Podeli