Anica Vučković

12204776_10207826853528879_1609509582_nVoli književnost, umetnost, fotografiju, muziku, filmove. Obožava Merilin Monro, stare haljine i sve za male i velike devojčice. Sve jednostavne i magične stvari. Smatra da je druženje sa životinjama i prirodom neophodno za čoveka. Opčinjena bajkama, crtanim filmovima i svetom Harija Potera. Nema ambiciju da piše, ali želi da prenese reč o knjizi.


Kolumne

 • 11

  11

  11 Autor: Anica Vučković Ja nemam ništa, samo prazne ruke Samo osmeh imam i svoje snove Oprosti, divna ženo Na zemlji ovoj, siromah sam čovek. Ja nemam ništa, samo prazne ruke Koje očajnički žele da grle i da vole Oprosti, divna ženo Na zemlji ovoj , siromah sam čovek. Ja […]--Pročitaj više »
 • 23

  23

  23 Autor: Anica Vučković Predveče, kad sunce boji nebo, vinograde i livade Nekad duboko u noć... Koraci se čuju I ja znam tačno kad prelazi most. Jer obala nežno grli uzbuđenu reku… Da sam ovde slučajno, rekao bih da Đavo dolazi u goste čoveku. Na sokaku širokom, sve bliže bašti […]--Pročitaj više »
 • Mene je gradila patnja – Ratko Petrović

  Mene je gradila patnja – Ratko Petrović

  Mene je gradila patnja – Ratko Petrović Mene je gradila patnja,  uz zli osmeh sudbe. Tuga, u korak, išla ko pratnja,  i pravila crte lica - muške i grublje. Mene je kovala zla sreća,  i kvasila kiša, prljava i žuta. I hiljadu me je pratilo sveća,  da vide, kako skrećem […]--Pročitaj više »
 • Vlad : poslednja ispovest – Kris Hamfriz

  Vlad : poslednja ispovest – Kris Hamfriz

   Vlad : poslednja ispovest – Kris Hamfriz Autor: Anica Vučković ,,Čovek sam. Ništa ljudsko nije mi strano “ Terencije ,,Od Turaka se mnogo lakše brani onaj ko ih poznaje, nego onaj koji ne zna njihove običaje “. Konstantin Mihailovič, Janičareve uspomene Što se tiče savremenih istorijskih romana, imam problem sa […]--Pročitaj više »
 • Alijenista – Kejleb Kar

  Alijenista – Kejleb Kar

  Alijenista – Kejleb Kar Autor: Anica Vučković Volim detektivske romane.  Smatram da Agata Kristi i Artur Konan Dojl (u daljem tekstu AK I AKD) zaslužiju i najprobraniju biblioteku.  Međutim, malo mi je teško dati prikaz istih, a ne odati radnju previše. Sa  Alijenistom taj „problem“ nisam imala, jer se radi […]--Pročitaj više »
 • Nikadođija – Nil Gejmen

  Nikadođija – Nil Gejmen

  Nikadođija – Nil Gejmen Autor: Anica Vučković Jedan od najpopularnijih pisaca današnjice. Engleski pisac naučne fantastike, epske fantastike i tzv. urbane fantastike. Jedan od onih čije stranice ne možete lako ostaviti. Ogledao se u novinarstvu i stripu. Autor  je čuvenog strip serijala Sendmen, za koji je je Norman Mejler izjavio: […]--Pročitaj više »
 • Prokleta avilja – Ivo Andrić

  Prokleta avilja – Ivo Andrić

  Prokleta avilja – Ivo AndrićAutor: Anica Vučković Retko koji izbor može proći bez Ive Andrića. Često mi se dešavalo da prva knjiga koju pročitam od jednog pisca ostane i najdraža, uvek raspoloživa za neka nova istraživanja i shvatanja. Zapravo, prvo  što sam od Andrća pročitala je pripovetka Trup, i ona je […]--Pročitaj više »
 • Pohvala ludosti – Erazmo Roterdamski

  Pohvala ludosti – Erazmo Roterdamski

  Pohvala ludosti – Erazmo RoterdamskiAutor: Anica VučkovićČesto i lud čovek govori ispravno , grčka poslovica.Erazmo Roterdamski je živeo u vreme velikih umova poput Kopernika, Leonarda, Mikelanđela, na samom pragu novog doba, na prelazu iz 15. u 16. vek.  Sa tog praga video je dalekosržnije i dublje, u skladu sa vremenom […]--Pročitaj više »
 • Vučja so – Vasko Popa

  Vučja so – Vasko Popa

  Vučja so – Vasko PopaVuk Karadžić, Beograd, 1975.           Dok ne zaledi lavež I zarđaju psovke i crknu baklje Sveopšte hajke I dok se svi ne skljokaju Praznih ruku u sebe I pregrizu jezik od muke I silnici psoglavci s nožem za uvo I hajkači sa polnim udom na ramenu I lovački […]--Pročitaj više »
 • Derviš i smrt – Meša Selimović

  Derviš i smrt – Meša Selimović

  Derviš i smrt – Meša SelimovićAutor: Anica Vučković“Zašto ste junaka svoga romana zamislili kao derviša, islamskog isposnika, gotovo redovnika? Pogrešno je doslovno shvatati stvari u književnosti. U književnosti ima vrlo malo izravnih stvari, to su sve simboli. Derviš kod mene nije redovnik, nego uopšteno, čovjek koji misli dogmatski. To može […]--Pročitaj više »
 • Na klupi sedi očaj – Žak Prever

  Na klupi sedi očaj – Žak Prever

  Na klupi sedi očaj – Žak PreverIzabrane pesme, Rad, Beograd 1981., preveo Radivoje Konstantinović        Na jednom skveru na klupiSedi čovek koji vas zove kad prolaziteCvikeri odeća siva pohabanaNa usni pikavac od lošeg duvanaI zove vas kad prolaziteIli vas pozdravlja kao znancaNe treba ga gledatiNe treba ga slušatiTreba proćiKao da ga nismo […]--Pročitaj više »
 • Žak Prever

  Žak Prever

  Žak PreverAutor: Anica VučkovićJoš jedan pesnik svakonevice i magije trenutka. Slikar trenutka kojeg svi imamo u glavi i pamtimo ga, ali nemamo reči da opišemo. Ili više trenutaka, ako smo bili dovoljno srećni ili nesrećni da ih doživimo… Pesnik spoznaje ( Na klupi sedi oča j).   Ne da se baš […]--Pročitaj više »
 • Demijan – Herman Hese

  Demijan – Herman Hese

  Demijan - Herman HeseAutor: Anica Vučković“Šta je upravo istinski živ čovek, to se danas, svakako, manje zna nego ikada, te se zato u gomilama ubijaju ljudi od kojih je svaki dragoceni ogled prirode koji postoji samo jedanput.”Nešto razmišljam,  nisam sigurna da postoji knjiga koja mi je promenila život, otvorila oči, […]--Pročitaj više »
 • Pesma 9 – Rabindranat Tagore

  Pesma 9 – Rabindranat Tagore

  Pesma 9 – Rabindranat Tagorezbirka pesama Gradinar, BIGZ, 1981prepevao David S. Pijade  Kad noću pođem na sastanak, ptice ne pevaju,vetar se ne miče, kuće stoje u dva reda i ćute.Samo prstenovi na mojim nogama oglašavaju se pri svakom koraku,i mene je stid.Kada sedim na svome čardaku i osluškujem njegove korake,ne šumi […]--Pročitaj više »
 • Rade Drainac

  Rade Drainac

  Rade DrainacAutor: Anica Vučković“ Ja sam sveštenik krvi bune i poniženja i ispovednik bolnica i kanala gde se u suzi rađaju noćna bdenja a u krvi svršavaju jutarnja smirenja.” (Stihovi mnogih noćiju i dana)Jedan od najzanimljivih duhova srpske književnosti uopšte i jedan od najboljih pesnika srpske moderne , pomalo je […]--Pročitaj više »
 • Haljina – Mira Alečković

  Haljina – Mira Alečković

  Haljina - Mira AlečkovićSrpsko ljubavno pesništvo, Radoslav Vojvodić, Privredna štampa, 1982.  Niko ne vidi na njoj tvoje rukekada prolazim ulicom. Niko ne vidi na njoj tvoje prstekad je vratim kući. Maleno dugme je opet ušiveno,i zakopčani svi snovi visoko do vrata. Ja ovu haljinu nežno skidam,ja ovu haljinu pažljivo oblačim. Ona za mene moć mađije […]--Pročitaj više »
 • Korak vuka – Božidar Milidragović

  Korak vuka – Božidar Milidragović

  Korak vuka – Božidar MilidragovićAutor: Anica VučkovićKorak vuka ili, kako ih pisac u uvodu naziva, Nahodove sveske je psihološki roman u formi dnevničkih zabeleški o tihom iseljavanju Srba sa Kosova 60-tih I 70-tih godina 20. veka. O piscu nisam uspela da saznam mnogo,  ali za ove redove je bitno da […]--Pročitaj više »
 • Plan evakuacije – Igor Varga

  Plan evakuacije – Igor Varga

  Plan evakuacije – Igor Vargapreuzeto sa bloga ‘’fake poet’’ uz dozvolu autoraOnapo grudima razlivaoblake sumnjena kojima boravimsvakodnevno Potkupljuje me poljupcima Sanja sa mnomu poljima Neptunove trave Nosi svoje godineu razmahu vjetrova Udišem jesve dok plućane budu puna pripremajući se zasvijetkoji puca po šavovima.Izbor: Anica Vučković --Pročitaj više »
 • Ljubavna – Igor Varga

  Ljubavna – Igor Varga

  Ljubavna - Igor Vargapreuzeto sa bloga ‘’fake poet’’ uz dozvolu autora  U Berlinu sam pričao sa jednim Fincem vrsnim poznavateljem zidarskih piva preporučio mi je neko jeftino a prilično dobro rekao je: u životu ne mora sve da bude skupo a najbolje stvari opet nisu ni besplatne kako to patetično […]--Pročitaj više »
 • Justejn Gorder – Misterija pasijansa

  Justejn Gorder – Misterija pasijansa

  Justejn Gorder – Misterija pasijansaAutor: Anica Vučković     Po završetku čitanja ovog romana, prvo je u meni progovorio ljubitelj filma: ,,Uh, kakav bi ovo film bio!“ Ako volite romane u kojima se prepiliću stvarni život i bajka, prošlost i sadašnjost, i gde bajka (kako to bajke inače čine: neke u celini, […]--Pročitaj više »
 • Inicijalna kapisla ili Spusti se i liži – Igor Varga

  Inicijalna kapisla ili Spusti se i liži – Igor Varga

  Inicijalna kapisla ili Spusti se i liži – Igor Varga preuzeto sa bloga “fake poet” uz dozvolu autora Balkanski gradovi i sela obojeni su krstovima, zastavama, spomenicima himnama, pjesmama, povicima i parolama „Bože pravde” „Allahu akbar” „Bog i Hrvati” a pripadnici svih nacija i vjera zapravo su isti: kleče na hladnom […]--Pročitaj više »
 • Svetolik Ranković – Gorski car

  Svetolik Ranković – Gorski car

  Svetolik Ranković - Gorski carAutor: Anica VučkovićIako jedan od najvažnijih predstavnika realizma u srpskoj književnosti, Svetolik Ranković, ostao je nedovoljno poznat široj publici. Začetnik je psihološkog, modernog romana onakvog kakvog ga znamo danas, što svedoči o značaju njegovog obimom nevelikog dela. U srpsku književnost je uveo psihološku obradu likova čime […]--Pročitaj više »
 • Opus No. 111 (odlomak) – Rade Drainac

  Opus No. 111 (odlomak) – Rade Drainac

  Opus No. 111 (odlomak) - Rade DrainacUlis, Nova poezija 1938.Digitalna kolekcija Drainac  Proklinjem gradove na čijem betonu cveta balega!I kao Majkovski želim da ih zalogaji hleba sagore.U njihovim zdravicama o čovečnosti i pacifizmuVuku se podmukle zamke.U dimu njihovih reči ima nevidljivog otrova.Njihove dobrote liče na zube hijenaI u njihovim blagim pogledima […]--Pročitaj više »
 • Umberto Eko – Kako sam putovao s lososom

  Umberto Eko – Kako sam putovao s lososom

  Umberto Eko – Kako sam putovao s lososomAutor: Anica VučkovićUmberta Eka nije potrebno naročito predstavljati. On je jedan super šmeker koji ima običaj da  me oduševi, nauči, zbuni, iznenadi, navede na razmišljanje. A u jednom trenutku, bila sam gotova i da se zaljubim u njega. Poznato je  da se žene […]--Pročitaj više »
 • Petar II Petrović Njegoš – Noć skuplja vijeka

  Petar II Petrović Njegoš – Noć skuplja vijeka

  Petar II Petrović Njegoš – Noć skuplja vijekaSrpsko ljubavno pesništvo, Radoslav Vojvodić, Privredna štampa, 1982.  Plava luna vedrim zrakom u prelesti divno teče ispod polja zvjezdanije u proljećnu krasnu veče, siplje zrake magičeske, čuvstva tajna neka budi, te smrtnika žedni pogled u dražesti slatkoj bludi. Nad njom zv’jezde rojevima brilijantna kola […]--Pročitaj više »
 • Rebeka Vest – Crno jagnje i sivi soko

  Rebeka Vest – Crno jagnje i sivi soko

  Rebeka Vest - Crno jagnje i sivi sokoAutor: Anica VučkovićRebeka Vest (Sisili Izabel Fearfild ) je bila politički publicista, pisac i borac za ženska prava.  U Kraljevini  Jugoslaviji boravila je tri puta: 1936, 1937, 1938.  Prva verzija putopisa napisana je tokom 1937/38.  Objavljen je u Njujorku 1941 , a preštampan […]--Pročitaj više »
 • Premlatimo siromahe (prosjake)!

  Premlatimo siromahe (prosjake)!

   Premlatimo siromahe (prosjake)!                                  Šarl Bodlersa francuskog preveo Danilo Kiš(Beograd, Prosveta 1968., biblioteka Prosveta)Bio sam se petnaest dana zatvorio u svoju sobu i okružio knjigama koje behu u to vreme u modi ( ima tome […]--Pročitaj više »
 • Saga o umetnosti, Ernest H. Gombrih

  Saga o umetnosti, Ernest H. Gombrih

   Saga o umetnosti, Ernest H. Gombrihautor teksta : Anica VučkovićMnogo je knjiga napisano o umetnosti. Čitaocu zaitresovanom za ovu oblast s pravom se nameće pitanje : koju knjigu odabrati? Neophodan je kvalitetan, ali jednostavan pristup.Još od 1950. godine odgovor na ovo pitanje daje Saga o umetnosti profesora Ernesta H. Gombriha. […]--Pročitaj više »
Podeli tekst
Podeli
Podeli