Aleksandra Saša Kivela

Alex KivelaAleksandra Saša Kivela

Rođena 1967 godine u jednom gradu na moru. Već 35 godina diše promenljivim ritmom, u gradu na reci.

Adresu nije menjala, ali je promenila četiri države.

Brine o jednom dečaku kojeg je rodila, psu i mački koje je usvojila. Muziku sluša glasno. Ponekad plače, tiho.

Voli teške teme i jednostavne ljude. Piše, jer “reči lete, a zapisano ostaje”.

https://www.facebook.com/Sve-to-se-zove-%C5%BEivot-by-ASK-1060380897314659/?ref=br_rsKolumne

 • Žene ne znaju šta hoće?

  Žene ne znaju šta hoće?

  Autor: Aleksandra Saša Kivela U životu svake žene kad tad se desi neka situacija, nepredviđena ili neočekivana, i onda ona, kud će, šta će, u pomoć pozove muškarca. Žena, jelte, ne situacija, a muškarac može biti njen ili bilo koji drugi, važno je samo da je muškarac. Na primer, crkne […]--Pročitaj više »
 • Bolje biti p’jan nego star

  Bolje biti p’jan nego star

  Autor: Aleksandra Saša Kivela Ima tome više od dvadeset godina kako mi je prijateljica mojih roditelja održala kratko predavanje o životno važnim stvarima. To je zapravo, bila samo jedna kratka lekcija koja je glasila ovako: Treba da se udaš, bolje je biti raspuštenica, nego baba-devojka. Bila sam u najmanju ruku […]--Pročitaj više »
 • Sećanja

  Sećanja

  Životna snaga jednog čovjeka mjeri se, pored ostalog, i njegovom sposobnošću zaboravljanja. I. Andrić U to vreme sam već uveliko počela da zaboravljam. Kad god bih otvorila kutiju sećanja u mojoj glavi, shvatila bih da nešto nedostaje. Neki delić detinjstva, odrastanja, jednostavno bi nestao. Pripreme za put na koji smo se […]--Pročitaj više »
 • Gde smo nestali, a nismo nestali?

  Gde smo nestali, a nismo nestali?

  Gde smo nestali, a nismo nestali? Autor: Aleksandra Saša Kivela ,,Iako se izvorno jugoslovenstvo temeljilo na ideji o etničkom, jezičkom i kulturnom jedinstvu Južnih Slovena, moderni identitet etničkih Jugoslovena je pretežno zasnovano na iskustvu iz vremena druge, socijalističke Jugoslavije, kada se svaki građanin Jugoslavije mogao izjasniti kao Jugosloven, pa čak i […]--Pročitaj više »
 • O Nataši, batinama i drugim demonima

  O Nataši, batinama i drugim demonima

  O Nataši, batinama i drugim demonimaAutor: Aleksandra Saša KivelaBorba protiv porodičnog nasilja je postala toliko rabljena tema, sa bledunjavim, gotovo bednim efektom u praksi.Nasilje Surova i poražavajuća činjenica je da je svaka druga žena u Srbiji žrtva porodičnog nasilja. Za neupućene, sem fizičkog, nasilje u porodici uključuje izolaciju, emocionalno i […]--Pročitaj više »
 • Seks – izvor života, zadovoljstva, boli i frustracija

  Seks – izvor života, zadovoljstva, boli i frustracija

  Seks – izvor života, zadovoljstva, boli i frustracijaAutor: Aleksandra Saša KivelaTokom razvoja ljudskog društva u različitim kulturama, na seksualnost i seks gledalo se na različite načine. Kakve su nam poglede na seks i seksualnost ostavila prošla vremena?I evo nas u 21. veku.Kakvi su nam danas stavovi o seksu? Jesmo li se […]--Pročitaj više »
 • U SUSRET NOVOJ 2017.

  U SUSRET NOVOJ 2017.

  U SUSRET NOVOJ 2017.Autor: Aleksandra Saša Kivela"Tajna života je, čini se, u prevazilaženju štete i lakoći s kojom se nose ožiljci. Ali, u stvarnosti nema srca koje ostaje nezasečeno. Sam život je isuviše stvaran."D. StilAko ćemo po ožiljcima, onim na telu i onim drugim, figurativnim, ne ponovila se ova 2016. […]--Pročitaj više »
 • Reči lete

  Reči lete

  Reči leteAutor: Aleksandra Saša KivelaVerba volant – scripta manent / Reči lete, ono što je napisano –ostajeSjajni su ti Latini, mislila sam ja, davnih 80-ih, kada sam se sa nekim njihovim izrekama srela po prvi put. Činilo mi se da im je “svaka zlatna“ i na mestu i, kao takva, […]--Pročitaj više »
 • A zašto ti želiš brak!? (Ljubavi se u gaće ne gleda)

  A zašto ti želiš brak!? (Ljubavi se u gaće ne gleda)

  A zašto ti želiš brak!? (Ljubavi se u gaće ne gleda)Autor: Aleksandra Saša KivelaJa sam od onih koji ne veruju u institucije, pa tako ni u instituciju koju zovemo brak. Nikada se nisam ložila ni na belu venčanicu, ni na veselje poznato kao svadba, svadba! Ni na zavete dok nas […]--Pročitaj više »
 • Dramoseranje kao način života

  Dramoseranje kao način života

  Dramoseranje kao način životaAutor: Aleksandra Saša KivelaSrbi uvek misle da je u pravu onaj koji najviše drami.Ne znam da li je to isključivo srpska osobina, rekla bih da nije, ali da smo velemajstori u dramljenju, jesmo. Pitam se samo, jesmo li dramoseri po rođenju ili po vokaciji? Ili više nemamo nikakav […]--Pročitaj više »
 • Pismo prijatelja

  Pismo prijatelja

  Pismo prijateljaAutor: Aleksandra Saša KivelaGušiš se? Guše te ulice i ljudi? Ma, hajde?! Pa, kako da te ne guše, širino moja lepa? Kad je sve oko tebe govno. Pa, govno je, nemoj sad da se smeješ. A ni da plačeš. Grad nam je nekad bio kosmos od zabave i lepote, […]--Pročitaj više »
 • Ja sam JA

  Ja sam JA

  Ja sam JAAutor: Aleksandra Saša KivelaNe tako davno, na jednom smo se okupljanju, kako to i bude, dotakli raznih tema no jedna se izdvojila. Priča je počela o „milenijumsima“, novoj generaciji mladih kojima pol i rod ne znače gotovo ništa. Kako je jedan deo sagovornika  pokazao neodobravanje takvom načinu razmišljanja, […]--Pročitaj više »
 • Još nešto o čemu se ćuti

  Još nešto o čemu se ćuti

  Još nešto o čemu se ćutiAutor: Aleksandra Saša KivelaO slučajevima seksualnog nasilja lekara nad pacijentima u Srbiji, gotovo da se i ne govori, a još manje se zna. To, međutim, ne znači da ih nema. Kako ohrabriti žene da progovore o nasilju koje su pretrpele od svojih zubara, psihijatara, ginekologa, […]--Pročitaj više »
 • Porodica, obitelj, familija ili nešto treće? III deo

  Porodica, obitelj, familija ili nešto treće? III deo

  Porodica, obitelj, familija ili nešto treće? III deoAutor: Aleksandra Saša KivelaEh, ta nauka, pa još i društvena. Samo nas zbunjuje? Sve češće se srećem sa tvrdnjama pojedinaca koji pokušavaju da ospore važnost društvenih nauka, i/ili da ih nazovu kvazi- naukama. Jer, društvo - to smo svi mi pojedinci, te kao […]--Pročitaj više »
 • Porodica, obitelj, familija ili nešto treće? II deo

  Porodica, obitelj, familija ili nešto treće? II deo

  Porodica, obitelj, familija ili nešto treće? II deoAutor: Aleksandra Saša KivelaJedan od povoda za pisanje tekstova o porodici je često upotrebljavan termin ,,tradicionalna porodica“, a da niko ko koristi ovaj termin nije dao precizno objašnjenje šta to tačno znači. Zato sam odlučila da u pomoć pozovem nauku. Sociologiju pre svega, […]--Pročitaj više »
 • Porodica, obitelj, familija ili nešto treće? I deo

  Porodica, obitelj, familija ili nešto treće? I deo

  Porodica, obitelj, familija ili nešto treće? I deoAutor: Aleksandra Saša KivelaPlaše nas sve češće koječime. Jer plašenje je u modi. Jer uplašenim čovekom najlakše je manipulisati. Zato se imademo plašiti koječega. Ale i bauci vrebaju sa svih strana: farmaceutska mafija, alternativci, masoni, vatikan, belosveCki ološ, novi sveCki poredak. A sve […]--Pročitaj više »
 • Ko je taj čovek?

  Ko je taj čovek?

  Ko je taj čovek?Autor: Aleksandra Saša KivelaNedavno sam u jednom razgovoru čula strašnu rečenicu: Nasilje nad ženama širi se kao požar.I ništa.Da ponovim ono što sam već mnogo puta rekla: u Srbiji postoji vrlo dobar pravni okvir  (i u porodičnom i u krivičnom zakonu) za rešavanje ovog problema. Pa, kako […]--Pročitaj više »
 • Lanac ćutanja, deo drugi

  Lanac ćutanja, deo drugi

  Lanac ćutanja, deo drugiAutor: Aleksandra Saša Kivela Negde u Srbiji, početak 21. veka.Dugo je Maša živela svoj život sama. Naučila je da se brine sama o sebi. Radila je, zabavljala se. Njene su se drugarice zaljubljivale, udavale, rađale decu. Neretko je slušala priče:– Padne tu i tamo neki šamar. Ali ja […]--Pročitaj više »
 • Lanac ćutanja, deo prvi

  Lanac ćutanja, deo prvi

  Lanac ćutanja, deo prviAutor: Aleksandra Saša KivelaKo, kada i u kolikoj meri treba da se umeša u život jedne porodice? U javnosti, a često i među profesionalcima preovladava mišljenje da se ne treba mešati u nečiji porodični život. A šta se tamo dešava i da li treba da ostane u […]--Pročitaj više »
 • Batina ljubavi

  Batina ljubavi

  Batina ljubaviAutor: Aleksandra Saša KivelaTučem te, jer te volim; tučem te, jer te volim; tučem te, jer te volim... zvoni u mojim ušima već danima.Ona je moja dobra prijateljica. On je moj prijatelj i brat. Lepši i nasmejaniji par nisam upoznala. Čini se da su oduvek zajedno. Činilo se i […]--Pročitaj više »
 • Majka hrabrost

  Majka hrabrost

  Majka hrabrostAutor: Aleksandra Saša KivelaDugo sam verovala da ja majka nikada neću biti. Gotovo sve moje prijateljice su već imale decu, dok sam ja odolevala, pre svega pritiscima okoline - šta čekaš, kad ćeš da rađaš, godine prolaze, nisi više mlada... Da se razumemo, volela sam ja decu, ali ideja […]--Pročitaj više »
 • Pobedili smo NATO!

  Pobedili smo NATO!

  Pobedili smo NATO!Autor: Aleksandra Saša KivelaOtišla sam na posao najnormalnije, tog 24. marta 1999. godine ne verujući da se tako nešto može desiti nama. Danima se već govorilo da će nas bombardovati, ali moj mali mozak nije to mogao ni da shvati ni da prihvati.Pa ipak, u povratku sam jedva […]--Pročitaj više »
 • Čudna mi čuda

  Čudna mi čuda

  Čudna mi čudaAutor: Aleksandra Saša Kivela„Pjesnici su čuđenje u svijetuoni idu zemljom i njihove očivelike i nijeme rastu pored stvari“ A.B. Šimić Bilo bi divno da je ovo priča o pesnicima. Ali nije.Dugo već traje. Moje čuđenje. Nije to prava reč, ali bar bolje zvuči. Zabezeknuće, na primer. Zabezeknula sam se […]--Pročitaj više »
 • Deca su ukras sveta

  Deca su ukras sveta

  Deca su ukras svetaAutor: Aleksandra Saša KivelaPorodica je osnovna ćelija društva i kao takva je savršeno ogledalo stanja u društvu i državi.A nešto je trulo u našoj državi i bolesno.Ako je porodica osnova svega, ne treba mnogo pameti da se zaključi da je porodica u Srbiji urušena, na ivici raspada. […]--Pročitaj više »
 • Sedela sam za mašinom, šila sam

  Sedela sam za mašinom, šila sam

  Sedela sam za mašinom, šila samAutor: Aleksandra Saša KivelaNiko ženama ne može da dođe glave kao žena ženi.Nisam sedela za mašinom, a nisam ni šila. Provela sam dan pred monitorom. Izvodila sam razne akrobacije i slalome izbegavajući po internetima izjave političara i te stvari. U nadi da ću provesti miran dan.Međutim, […]--Pročitaj više »
 • Gabrijel

  Gabrijel

  GabrijelAutor: Aleksandra Saša Kivela„Do tada nije mogao ni da pomisli da je literatura najbolja igračka za ismevanje ljudi.“ G.G.MarkesSvet nije više bio nov, mislim da sam svim stvarima već znala ime, očekivala sam bezbrižan raspust, posle završene osnovne škole. Cvrc, moji su imali neke druge planove i ideje, te mi […]--Pročitaj više »
 • Suze su OK?

  Suze su OK?

  Suze su OK?Autor: Aleksandra Saša KivelaPlakanje ima mnogo dobrobiti, a stručnjaci kažu kako su suze prirodna odbrana tela protiv hormona stresa.Sinoć sam, ne znam iz kog razloga, sela pred televizor, motala kanale i naletim na ujdurmu iz Srebrenice. U glavi mi je bubnjala rečenica: Njima, mrtvima, to ništa ne znači. […]--Pročitaj više »
 • Tradicija i njene vrednosti

  Tradicija i njene vrednosti

  Tradicija i njene vrednostiAutor: Aleksandra Saša KivelaTradicija je pre svega usmena predaja znanja, veština, načina ponašanja i običaja unutar jedne kulture ili grupe ljudi. VikipedijaTradicija je, dakle, kulturno nasleđe koje se prenosi s generacije na generaciju. Tu spadaju naučeno znanje, umetnički zanati, rituali, moralna pravila, običaji u ishrani. Održava se […]--Pročitaj više »
 • Reč, dve o seksu

  Reč, dve o seksu

  Reč, dve o seksuAutor: Aleksandra Saša Kivela ,,Ako procenite da su vam u životu neophodni problemi, stresovi, strahovi, traume, histerisanja – onda vodite ljubav bez ikakve zaštite, kako i sa kim god stignete.”Ukucaš na google-u sex i zapljusne te hiljadu i jedna stranica koja nudi instant savete za svemirski seks: Želite […]--Pročitaj više »
 • Eh, ta sujeta i ko je izmisli?!

  Eh, ta sujeta i ko je izmisli?!

  Eh, ta sujeta i ko je izmisli?!Autor: Aleksandra Saša Kivela,,Svako poseduje onoliko sujete koliko mu nedostaje razuma.'' NičeDa li je Niče bio u pravu, kolike su nam sujete a koliko razuma ima u nama - ne znam. Ono što znam - jeste da često čujem izraze poput : povređena mu […]--Pročitaj više »
 • Ljubav, brak, navika, panika

  Ljubav, brak, navika, panika

  Ljubav, brak, navika, panikaAutor: Aleksandra Saša Kivela“Sve je uništeno sitnim zanovetanjem. Prebacivanje ni zbog čega. Nerviranje i ogorčenost povodom svega i svačega. Dan za danom, godina za godinom beskonačnog mrcvarenja. Umesto uzajamnog pomaganja, samo distanciranje, zvocanje zbog ovog ili onog. Podjebavanje. Večito podjebavanje. Sve se pretvaralo u jeftino nadmetanje. A kad […]--Pročitaj više »
 • Sve što treba da znam u životu, mogla sam da naučim u najranijoj mladosti (Deo četvrti)

  Sve što treba da znam u životu, mogla sam da naučim u najranijoj mladosti (Deo četvrti)

  Sve što treba da znam u životu, mogla sam da naučim u najranijoj mladosti (Deo četvrti) Autor: Aleksandra Saša Kivela U vrtić se više nisam vratila. Ona teta je kazala, vaša mala je nepopravljiva. I još nešto što nisam razumela. Da li je to sećanje, ili moja izmišljotina, ko će […]--Pročitaj više »
 • Sve što treba da znam u životu, mogla sam da naučim u najranijoj mladosti (Deo treći)

  Sve što treba da znam u životu, mogla sam da naučim u najranijoj mladosti (Deo treći)

  Sve što treba da znam u životu, mogla sam da naučim u najranijoj mladosti (Deo treći)Autor: Aleksandra Saša KivelaU svom sam sećanju, pravom ili izmišljenom, u taj daleki grad stigla vozom. Želim da verujem da sam jedva čekala da upoznam svoju mamu... dok su predeli promicali pred mojim očima i […]--Pročitaj više »
 • Sve što treba da znam u životu, mogla sam da naučim u najranijoj mladosti (Deo drugi)

  Sve što treba da znam u životu, mogla sam da naučim u najranijoj mladosti (Deo drugi)

  Sve što treba da znam u životu, mogla sam da naučim u najranijoj mladosti (Deo drugi)Autor: Aleksandra Saša Kivela Još jedan događaj me pomalo uznemirio. Baka je kazala da sam ja devojčica, i da je vreme da počnem tako i da se ponašam. Ali deda kaže da sam ja njegov sin […]--Pročitaj više »
 • Sve što treba da znam u životu, mogla sam da naučim u najranijoj mladosti

  Sve što treba da znam u životu, mogla sam da naučim u najranijoj mladosti

  Sve što treba da znam u životu, mogla sam da naučim u najranijoj mladostiAutor: Aleksandra Saša KivelaMogla sam. Još u vrtiću ili eventualno u osnovnoj školi. Mogla sam da sam znala da će mi ta znanja biti potrebna. Ali nisam. Zato sada vrtim film, prisećam se situacija, pa se pitam […]--Pročitaj više »
 • Ljupka

  Ljupka

  LjupkaIntervju radila: Aleksandra Saša KivelaLjupka je jedna od onih žena koja je ušla u moj život najpre virtuelno, a onda smo, na sreću, to virtuelno pretvorile i u realno druženje. Sem što pleni svojim osmehom i nestvarno zelenim pogledom. Ljupka je, kako sama kaže, u najkraćem, jedna sintagma, veoma često korišćena, […]--Pročitaj više »
 • Nije žena rođena da bude svoja?

  Nije žena rođena da bude svoja?

  Nije žena rođena da bude svoja?autor teksta: Aleksandra Saša KivelaPetnaestogodišnji Nikola je te ‘43-će  negde u vrletima Velebita čuvao ovce. Jednog dana  tuda su prolazili četnici, pa mu rekoše: ,,Mali, hajde ti sa nama.” Tako je Nikola prvi put u životu video more negde u Dalmaciji pre nego što se […]--Pročitaj više »
 • Dan, dva aktivizma- i ništa

  Dan, dva aktivizma- i ništa

  Dan, dva aktivizma- i ništaautor teksta: Aleksandra Saša Kivela25.novembar, međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, obeležava 1700 organizacija u preko 100 država. Srbija se obeležavanju tog dana priključila 2009. godine, nizom manifestacija u organizaciji nekoliko nevladinih organizacija.Datum dođe i prođe, a u Srbiji ostane uglavnom ćutanje...Surova i poražavajuća činjenica […]--Pročitaj više »
Podeli tekst
Podeli
Podeli