Aleksandar Đukanović

 

Aleksandar Đukanović rođen je 1971. godine u Jugoslaviji.

Po obrazovanju je istoricar, a po ličnom opredeljenju mizantrop.

Objavio je knjige: Kelti (2006), Mamonov ključ (2014), Hladna površina (2017) i Ostrvo mrtvih (2018).

Autor je i Enciklopedije Zagorijane.

Živi u Srbiji. Za sada.


 

Kolumne

 • Lomača (deo poslednji)

  Lomača (deo poslednji)

  Autor: Aleksandar Đukanović Emil je zapanjeno gledao u stražara i nije se usudio da progovori ni reč. Braumer je to primetio.  - Da... – reče Paul.  - Ti nisi Emil Tišbajn. Neka se javi Emil Tišbajn! – nastavio je stražar.  - Evo ga... tu je kraj mene – uporan je […]Pročitaj više »
 • Lomača (deo treći)

  Lomača (deo treći)

  Autor: Aleksandar Đukanović Profesor zamuknu i skupi se u jednom ćošku. Ridao je. Jedna žena je izvadila maramicu iz džepa i pružila mu. U ćeliji ih je sada bilo više od trideset i svi su šaputali o nekakvoj izdaji i lomači. Nikom nije bilo jasno o čemu se radi. Emil […]Pročitaj više »
 • Lomača (deo drugi)

  Lomača (deo drugi)

  Autor: Aleksandar Đukanović Emil se osećao nemoćno i poniženo kada ga je momak, vukući ga za kragnu, izvukao iz vagona. Tamo su bili tipovi u kožnim mantilima i nekoliko neobičnih ljudi, zbunjenih onim što im se događa. Najčudniji je naravno, bio onaj stranac, kojeg su u Erfurtu uvukli u voz. […]Pročitaj više »
 • Lomača (deo prvi)

  Lomača (deo prvi)

  Autor: Aleksandar Đukanović Zvono crkve u Nojštatu je odzvonilo osam puta. Emil je protegao ruke i pogledao oko sebe. Pored kreveta je stajala putna torba koju mu je mama spakovala prethodne večeri. Danas je Emilov veliki dan. Po drugi put će sam putovati u Berlin, kako bi proveo letnji raspust […]Pročitaj više »
 • Vakcinacija

  Vakcinacija

  Autor: Aleksandar Đukanović Prošlo je tačno sedam godina od kada me je grip tako gadno potkačio kao decembra 2016. godine. Bio je to onaj famozni krmeći grip koji se 2009. širio iz Meksika, a koji su nazivali blažom formom ptičijeg (čitaj kokošijeg) ili hongkongškog gripa, koji je potkačio mog oca […]Pročitaj više »
 • Gringo (deo treći)

  Gringo (deo treći)

  Objavljeno u zbrici priča ,,Hladna površina", izdavač Agnosta (2017) Autor: Aleksandar Đukanović Iza dine je izvirilo veliko telo bez glave i bojažljivo krenulo ka doktoru. Vojnici su sa zaprepašćenjem stajali u potpunoj tišini. Jedino je kapetanov konj i dalje rzao i blago poskakivao.           – Ko si ti? – upita […]Pročitaj više »
 • Gringo (deo drugi)

  Gringo (deo drugi)

  Objavljeno u zbrici priča ,,Hladna površina", izdavač Agnosta (2017) Autor: Aleksandar Đukanović – Šta to pričaš? Očekuješ da poverujem u te budalaštine? – Martinez je ponovo gubio strpljenje.  – Dobro, šta se onda desilo? – doktor Fermine je rukom smirivao kapetana.  – Desilo se to da je narednik Ramirez prošao […]Pročitaj više »
 • Gringo (deo prvi)

  Gringo (deo prvi)

  Objavljeno u zbrici priča ,,Hladna površina", izdavač Agnosta (2017) Autor: Aleksandar Đukanović Konju je izlazila pena na usta. Jedva je disao pod težinom jahača koji ga je bičem gonio u ludi galop. Pablo Rufio je voleo konje, ali je ipak više voleo sebe. Sada bi tek povremeno pomislio kako ne […]Pročitaj više »
 • Kralj pacova (deo treći)

  Kralj pacova (deo treći)

  Objavljeno u zbrici priča ,,Hladna površina", izdavač Agnosta (2017) Autor: Aleksandar Đukanović  - Pacova... A da... Sećam se. Po glavi mi se mota jedna priča za decu. Imam neke ideje, ali još ih nisam razradio.  - Hahaha – Elza je prasnula u smeh – Vi pišete priče za decu? To […]Pročitaj više »
 • Kralj pacova (deo drugi)

  Kralj pacova (deo drugi)

  Objavljeno u zbrici priča ,,Hladna površina", izdavač Agnosta (2017) Autor: Aleksandar Đukanović   Elza otvori svesku i ugleda neobične crteže. Na nekima su se nalazili stalni gosti krčme ''Kod kapetanovog brka'', i ona prepozna trgovca Bauera sa magarećim ušima. Na jednoj strani je ugledala i gazdu Majera, koji je ličio […]Pročitaj više »
 • Kralj pacova (deo prvi)

  Kralj pacova (deo prvi)

  Objavljeno u zbrici priča ,,Hladna površina", izdavač Agnosta (2017) Autor: Aleksandar Đukanović  - Uhh... konačno... Elza, zaključaj ta vrata. Hoću u miru da prebrojim pazar.  - Odmah gazda – reče vitka, crvenokosa devojka i krete ka vratima krčme. Odjednom zastade i pogleda u pravcu stola u ćošku – Mislim da […]Pročitaj više »
 • Glad (deo treći)

  Glad (deo treći)

  Objavljeno u zbrici priča ,,Hladna površina", izdavač Agnosta (2017) Autor: Aleksandar Đukanović  - Hajde... popijte malo votke – reče Olga Nikiforovna.  - Žao mi ga je, užasno mi ga je žao, dobra moja Olga Nikiforovna – Semjonove oči bile su pune suza.  - Znam kako vam je Semjone Aleksejeviču – […]Pročitaj više »
 • Glad (deo drugi)

  Glad (deo drugi)

  Objavljeno u zbrici priča ,,Hladna površina", izdavač Agnosta (2017) Autor: Aleksandar Đukanović *** - I? Šta kažete Semjone Aleksejeviču? To je baš taj koji je upropastio našeg Nikolaja Vasiljeviča – upita Olga Nikiforovna, te večeri kada su njih dvoje pili čaj.  - Da... Protojerej rževski, otac Matvej Konstantinovski, glavom i […]Pročitaj više »
 • Glad (deo prvi)

  Glad (deo prvi)

  Objavljeno u zbrici priča ,,Hladna površina", izdavač Agnosta (2017) Autor: Aleksandar Đukanović Arbatski trg bio je prekriven debelim slojem snega. Semjon Aleksejevič je na nogama imao izlizane stare čizme i oprezno je gazio po snegu, ispod kojeg se skrivao led, gladak kao staklo na prozorima salona grofa Tolstoja. Do Nikitinskog […]Pročitaj više »
 • DANSE MACABRE

  DANSE MACABRE

  Autor: Aleksandar Đukanović U julu 1518. godine, stanovnici grada Strazbura osetili su iznenadnu potrebu da plešu koju nisu mogli da kontrolišu. Histerija je nastupila kada je žena, poznata kao gospođa Trofea, izašla na ulicu i počela da se u tišini uvija, vrti i trese. Plesala je sama ovaj plesni maraton […]Pročitaj više »
 • Srbi i kalendar

  Srbi i kalendar

  Autor: Aleksandar Đukanović Da Srbi ne znaju istoriju, shvatio sam odavno. A ako ne znaju istoriju prirodno je da hronologiju još manje poznaju ili razumeju. Međutim, kada država donosi važne odluke koje imaju veze sa istorijom i hronologijom, prirodno bi bilo da se konsultuje sa strukom. Ali, ova ,,država’’ ne […]Pročitaj više »
 • Antibiotici

  Antibiotici

  Gost autor: Aleksandar Đukanović Malo je poznato kako je nastala predrasuda da se uz antibiotike zabranjuje konzumiranje alkohola. Upotreba hemijskih agensa protiv patogena započela je početkom XX veka, kada je nemački lekar Paul Erlih nakon niza pokušaja utvrdio da je određenom hemijskom toksičnošću moguće ubiti patogen a pritom ne ubiti domaćina. […]Pročitaj više »
Podeli tekst
Podeli
Podeli