Snežana Novaković

 

SnovakovicTri su mi države, ni jednoj ne pripadam sasvim. Tri su mi kuće, ni jedna dovoljno moja. Tri jezika, od svakog tek toliko da zakrpim priču.

 I kao dete sam pisala, tu i tamo me nagrađivali po onoj zemlji koja više ne postoji. Završila sam Masinski uverivši tako i sebe i druge da umem još nešto. Sad, umesto dnevnika, ili umesto domaćeg, pišem neki blog.

Kad bih bila biljka, bila bih lavanda - postojana i kad joj odseku korenje, pomalo divlja, jednostavna, otporna i na kamen i na sunce. U međuvremenu sam mama, žena, tašta i još svašta, samo mi fali vreme da ostvarim sve projekte. Oči i jezik su mi glavni alat, rukama se služim. Igrala bih svuda i uvek, a živela bih u biblioteci.


Kolumne

 • Somers Ajsls očima mahaluše (Deo četvrti)

  Somers Ajsls očima mahaluše (Deo četvrti)

  Somers Ajsls očima mahaluše (Deo četvrti)Autor: Snežana NovakovićOni koji su se na ostrvu zadržali duže od običnih turista tvrde da su ovde došli umorni od života na točkovima i večite jurnjave za vremenom po velikim svetskim metropolama bez boje, sunca i neba. A onda, shvativši tek po dolasku na ostrvo, […]--Pročitaj više »
 • Istorija jedne ljubavi

  Istorija jedne ljubavi

  Istorija jedne ljubaviAutor: Snežana NovakovićVeć na prvi pogled, sasvim izdaleka, znala sam da ću se zaljubiti. Ali, onako, bez zadrške, totalno i iz duše. Onaj nepogrešivi trenutak obnevidelosti, srce u grlu, stomak u čvorovima, ruke mlitave, nigde tla pod nogama. “Oh, uzmi me, prihvati me, obrgli me, zadrži me, ne […]--Pročitaj više »
 • Ostali

  Ostali

  OstaliAutor: Snežana NovakovićKategorija Ostalih, ta manjina toliko poznata, neophodna i neomiljena među lokalnim stanovništvom svuda u svetu, radi, živi i vrti se u svom začaranom krugu, pokušavajući, ponekad, da iz njega izađe, da se stopi sa sredinom u kojoj se zatekla, da postane deo njenog miljea, da pusti žile i […]--Pročitaj više »
 • Somers Ajsls očima mahaluše (Deo treći)

  Somers Ajsls očima mahaluše (Deo treći)

  Somers Ajsls očima mahaluše (Deo treći)Autor: Snežana NovakovićSvaki put, kad mislim o Englezima, obuzima me blagi talas ljubomore, zavisti, teskobe i divljenja. U glavi mi se zavrti ceo ovaj veliki, šareni svet, sve zemlje, kontinenti, ljudi, vere, kulture, svi tako različiti i daleki, a svi spojeni istim “hello”, “please” i […]--Pročitaj više »
 • Drama u Čortanovcima

  Drama u Čortanovcima

  Drama u ČortanovcimaAutor: Snežana NovakovićMoram da kažem i da pohvalim, ovih dana kad se o tome mnogo ne priča… Ima kod nas puno kulture i kulturnih dešavanja koja su, rekla bih, na svetskom nivou. Naravno, klasično pozorište tu zauzima visoko prvo mesto, doživljavam ga, definitivno, kao deo naše tradicije. Sa […]--Pročitaj više »
 • Somers Ajsls očima mahaluše (Deo drugi)

  Somers Ajsls očima mahaluše (Deo drugi)

  Somers Ajsls očima mahaluše (Deo drugi)Autor: Snežana NovakovićMorala sam mnogo da osluškujem, čitam i posmatram da bih bar malo shvatila kompleksnost jednog sistema, veoma izraženog na malom parčetu kopna na kome smo se slučajno zatekli, a potpuno drugačijeg od onog u kome sam rasla. Dete sivih, betonskih blokova socijalzima koji […]--Pročitaj više »
 • Somers Ajsls očima mahaluše (Deo prvi)

  Somers Ajsls očima mahaluše (Deo prvi)

  Somers Ajsls očima mahaluše (Deo prvi)Domaćini i gosti  Autor: Snežana NovakovićArhipelag od dvadesetak manje ili više povezanih kvadratnih milja, okružen nepreglednim vodama Atlantika i stotinama milja udaljen od najbližeg kopna, deli oko šezdeset pet hiljada stanovnika. Somers Ajls. Ili Bermuda, po novijoj istoriji. Po lokalnoj statistici i grupisanju, sedamdesetak posto […]--Pročitaj više »
 • Mama

  Mama

  MamaAutor: Snežana NovakovićFine su škole pozavršavali moji roditelji posle onog rata koji ih je, osiromašene i povređene, obogatio saznanjem o sebi samima, o ličnim vrednostima, ambicijama i željama, da bi ih, tako odškolovane i osvešćene, poslao u jedno malo, daleko mesto do koga se, kroz tesne tunele i duboke kanjone […]--Pročitaj više »
 • Kruna

  Kruna

  KrunaGost autor: Snežana NovakovićNišta čoveku ne prija kao komfor. Komfor toplog sunca, širokog horizonta i baršunastih talasa, komfor zemlje koja nesebično daje, komfor uspeha, komfor moći.Da li zbog magle i dosadnih kiša, zbog stalnog sivila i vlage u kostima, zbog zemlje bez mirisa i hrane bez ukusa, ili zbog osećaja […]--Pročitaj više »
Podeli tekst