Antibiotici

Gost autor: Aleksandar Đukanović

Malo je poznato kako je nastala predrasuda da se uz antibiotike zabranjuje konzumiranje alkohola. Upotreba hemijskih agensa protiv patogena započela je početkom XX veka, kada je nemački lekar Paul Erlih nakon niza pokušaja utvrdio da je određenom hemijskom toksičnošću moguće ubiti patogen a pritom ne ubiti domaćina. On je 1904.  godine otkrio da je upotrebom arsfenamina moguće lečiti pacijente obolele od sifilisa. Godine 1910. spoj arsfenamina proizveden je za tržište pod imenom Salvarsan.

Salvarsan je tako postao prvi antibiotik koji se pojavio na tržištu i bio je prilično uspešan za lečenje obolelih od sifilisa. U početku, nikome nije palo na pamet da savetuje pacijente da ne konzumiraju alkohol dok uzimaju Salvarsan. Međutim, lekari su brzo primetili jednu pravilnost kada su u pitanju pacijenti. Kod određenog broja pacijenata, lek nije delovao na željeni način. I pored početnih uspeha, bolest se vraćala sa još većom žestinom. Odokativnom metodom, lekari su utvrdili da ova vrsta pacijenata ima određene životne navike koje su i dovele do bolesti. Ovo se posebno odnosilo na muške pacijente. Svi su rado konzumirali alkohol i posećivali javne kuće. Zbog prirode bolesti, poseta javnim kućama i seks sa prostitutkama im je prirodno bio zabranjen. U treznom stanju, oni su se pridržavali saveta lekara. Međutim, kada bi se napili, ovi pacijenti bi izgubili kontrolu i odlazili kod prostitutki. Na taj način, bolest se stalno vraćala.

Lekari su shvatili da je neophodno smisliti jednu laž koja će biti više nego korisna za pacijente. U dogovoru sa farmaceutskim kompanijama, na kutijama Salvarsana je bilo napisano da je strogo zabranjena konzumacija alkohola u kombinaciji sa antibiotikom. Pacijentima je objašnjeno da bi u slučaju da popiju i jednu čašicu alkohola mogli da imaju jezive posledice, dok bi u ekstremnim slučajevima to značilo čak i smrt. Nakon ovog trika, broj izlečenih od sifilisa je dostigao veoma visok nivo.

Od tada je postalo uobičajeno da se uz antibiotike ne pije alkohol. Međutim, najveći broj antibiotika ne pravi nikakvu promenu u organizmu ako se konzumira alkohol uz njih. Postoji određeni, mali broj antibiotika, uz koje zaista ne bi trebalo piti alkoholna pića jer mogu da izazovu mučninu i povraćanje, a kod nekih antibiotika enzimi jetre razlažu antibiotska jedinjenja pri upotrebi alkohola. I pored toga, uprkos odsustvu kategorične kontrandikacije, verovanje da alkohol i antibiotike nikad ne treba mešati široko je rasprostranjeno.

Next Post

Ljuba

Sun Jan 26 , 2020
Gost autor: Aleksandar Đukanović Malo je poznato kako je nastala predrasuda da se uz antibiotike zabranjuje konzumiranje alkohola. Upotreba hemijskih agensa protiv patogena započela je početkom XX veka, kada je nemački lekar Paul Erlih nakon niza pokušaja utvrdio da je određenom hemijskom toksičnošću moguće ubiti patogen a pritom ne ubiti domaćina. […]