ČOVEK KOJI JE IGRAO ŠAH SA SAMIM SOBOM

ČOVEK KOJI JE IGRAO ŠAH SA SAMIM SOBOM

Autor: Goran Stojičić

SahSvetislav Milojković je svakodnevno pomerao stvari u svojoj kući, posebno u dnevnoj sobi. Nikada nije bio zadovoljan gde su predmeti trenutno stajali. Izgledalo je kao da igra šah sa samim sobom, u partiji koja traje godinama, sa pravilima u kojima je pionima dozvoljeno da idu unazad, uz neograničen broj rokada. Pauza je trajala samo ako bi mu neko došao u goste. Ubrzo bi postao nervozan jer bi genijalni potez, koji je baš tad smislio, morao da čeka na povlačenje. Nije želeo da mu iko posmatra partiju, donosi zaključke o njegovoj igri ili sugeriše da li je negde napravio grešku. Figure različitih boja i oblika, kao da su postojale samo da bi bile pomerane. Sem jedne. Centralno mesto na stolu zauzimala je knjiga sa njegovim imenom i prezimenom na prednjoj korici. U ruke bi je uzimao samo kada je sa nje brisao prašinu. Potom bi završila tamo gde se prethodno nalazila. U milimetar. Na jednoj od prvih stranica, u donjem desnom uglu, pisalo je „Tanji”. Ta reč, to ime koje se nalazilo pre njegove prve priče, pripadalo je ženi koja je knjigu, tu, na tom mestu - ostavila. Na svim stranama pisalo je nešto o njoj i svaku od sto osamdeset pročitala je po nekoliko puta. Kada je stigla do zadnje i pročitala poslednju rečenicu „Sanja, ljubavi moja.”, spakovala se i otišla zauvek.

***

Slavoljub Petronijević je bio poznat po tome što su njegove lekture i korekture rukopisa, posle njega, završavale u knjigama bez ijedne greške. Bio je siguran da će tako biti zauvek, ali je ipak napravio jednu, u poslednjoj rečenici istoimene autobiografske zbirke priča, jednog pisca, koji je voleo da igra šah... sa samim sobom.

(iz buduće knjige „Slučaj Danil Harms”)

Podeli tekst

Next Post

Taxi driver

Thu Jul 5 , 2018
ČOVEK KOJI JE IGRAO ŠAH SA SAMIM SOBOM Autor: Goran Stojičić Svetislav Milojković je svakodnevno pomerao stvari u svojoj kući, posebno u dnevnoj sobi. Nikada nije bio zadovoljan gde su predmeti trenutno stajali. Izgledalo je kao da igra šah sa samim sobom, u partiji koja traje godinama, sa pravilima u […]
Podeli
Podeli