Premijerov i Sorajin zdravstveni bilten

Premijerov i Sorajin zdravstveni bilten

Autor: Iva Radović

7862ecfa43a5edbf6f9e63ffd12efdd1Možemo se zgražavati i bečiti dok nam se obrve ne popnu na potiljak, ali kažem vam: iz svake ljudske tvorevine, ma i one najgadnije, dade se nešto naučiti. Ja sam, na priliku, strastveni opservator treša, šunda, kiča, folklorizma (obnovljenog, najčešće u kič-obradi, folklora), globalizacijskih fenomena, fenomena re-tredicionalizacije i etnografskog osvežavanja i čega sve ne. To su izrazi ljudskog duha: kakav duh, takvi i izrazi, pa da vidimo šta s njim možemo.

Za "Parove", "Farme" i Premijerove konferencije za štampu nemam vremena, ali uspem da pretrčim kroz novine, tu i tamo. Kako ne postoje više ni jedne koje odgovaraju mojim interesovanjima, a ni stavovima, sve mi to dođe isto, "Politici" samo fale gole ženske sise da se uhvati u kolo sa ostalima, "Danas-u" (osim što se mora nasilno  deklinirati, što me posebno nervira), fale drugačiji glasovi i više ozbiljnijih analiza za taj libertarijanski dignuti nos, i tako. "Informer" mi izaziva dijareju, ostali samo mučninu, ali naviklo se. Šture su to novinice, i šarene, taman za pažnju glodara kojom raspolaže prosečan čitalac.

Prateći ih, došla sam do sledećih zaključaka i ideja.

Smrt je odličan biznis, za novinare takođe, u narodu u kojem je kult mrtvih snažan, utoliko više.
Samo pucaj na patetiku: patetike nikad dosta. Smrt + patetika = dobitna kombinacija.
Uz smrt, ide obavezno i red surovosti, bizarnosti i gnusobe. Ko je kako ubijao, ko se kako iživljavao, koji je doktor bio pijan a ko je pobegao sa mesta zločina ne okrenuvši se, šta je tačno zlostavljač radio žrtvi, kako je vreme nekome teklo na umoru.

Onda preseci  seksom: red belog, red mesnatog, k’o dobra slaninica. Gole ženske, afere narodnijeh pevača, koju je maloletnicu štipn'o Era Ojdanić, da li je Adrijana Lima opet naša snajka, Šaban i Cuca, dnevnik Cecinog podmlatka. I Breninog, dabome. Klasa, moj brajko! Pa onda: srećan porodični život estradnih vedeta.

E, onda, Premijerov radni i Sorajin zdravstveni bilten. To, koliko on radi, poznato je svakom živom biću na planeti, uključujući i sluzave gljive i vodene buđi (ne mislim na Premijerove saradnike, nego na pripadnike carstva protista; i zahvaljujem se Bogdanu, đaku-petaku, za pomoć oko terminologije i klasifikacije).

Narečena Soraja je prvo metnula grudi, pa je metnula veće (to se stručno kaže augmentacija). Pa je napumpala usne, pa je napumpala još malo (napravila augmentativ od usana). Onda je tamo neki dasa,  ja l' maltretmana radi, ja l' u ljubavnom zanosu, isek'o po vratu; pa ušivahu lekari Soraju, pa ‘oće l' ožiljka biti. Zatim, rekoše joj da su dve bombe u predelu prsa opterećenje za kičmu, pa joj naložiše da iste ukloni; pa smo pratili i operaciju - e sad ne znam kako s' kaže, mora biti - deminutivizacija poprsja. Juče opet naslov - "Soraja morala na ušivanje". Nesrećna starleta povredila je nožni palac prigodom surfovanja na nekom Tajlandu, šta li. Mi obični smrtnici lomimo butne kosti i kukove po ledu, al' ko nam kriv. Kad nismo na Tajlandu.

Zorana Mihajlović, kao žena, i Toma Nikolić, kao tužna i ne baš mnogo elokventna hijena, imaju ulogu stalnog oduška. Znate ono, na testiji, imate pisak kroz koji ide voda, a na ručki, najčešće, nalazi se manja rupa kroz koju ulazi vazduh, da vam onamo ne bi "klokotalo"? E, to su njih dvoje. Stalne mete kritike, pa se stiče privid:

  1. slobode medija ("Šta 'oćete, vidite da kritikujemo vlast!")
  2. nepogrešivosti Premijera ("Aca je dobar, nego ovi oko njega, vidiš kakvi su!"). Ima ih tu još koji povremeno budu na tapetu, valjda kad se pritisak poveća.

Nešto mislim - a što oni nama ne bi, kad se sve već na to svodi - izložili i Premijerov radni + zdravstveni bilten? Neka pokušaju da mu daju neki test, neki inventar ličnosti (u delovima, možda prođe), pa da vidimo konačno u kom nam je spektru vođa. To je najvažnije dok prisustvujemo stalnim ispadima i čekamo hoće li se, i kada, dogoditi grand mal. Neka pokriju i fizičko zdravlje, šta smeta? Pa da vidimo kako je jutros Premijerova jetra, a kako bubrezi. Da li je stolica uredna (jer poznato je da konstipacija utiče na raspoloženje)? Kakav je pritisak, a kako radi snažno premijerovo srce? Vikend dodatak - Premijerov EKG i magnetna rezonanca. One vazda suve usne ukazuju na dijabetes, a kad se glukoza smandrlja, 'oće čovek nervozan da bude. Svakog meseca poklon: kalendar sa Premijerovom krvnom slikom, lepom.

Toliki rad iscrpljuje. Moramo brinuti za Spasitelja, Podjednušljivuujedinitelja i Devedesetihobnovitelja našeg!

Kad bolje razmislim, nek posvete komplet novine Vučiću i obožavanju Vučića na sve načine i svim sredstvima. Vučića u zaglavlje i na sportsku stranu ("Vučićev jutarnji džoging"). I na duplericu da ga metnu!

Kome su, zaboga, čitulje pale na pamet?

 

Next Post

Nota bene

Mon Jan 23 , 2017
Premijerov i Sorajin zdravstveni biltenAutor: Iva RadovićMožemo se zgražavati i bečiti dok nam se obrve ne popnu na potiljak, ali kažem vam: iz svake ljudske tvorevine, ma i one najgadnije, dade se nešto naučiti. Ja sam, na priliku, strastveni opservator treša, šunda, kiča, folklorizma (obnovljenog, najčešće u kič-obradi, folklora), globalizacijskih […]

Preporučujemo...