Jedna iskrena molba

Jedna iskrena molba

Autor: Aleksandra Mijović – Anja

Cvijet Srebrenice MediumBalkan – bure sa govnima koja se prelivaju, a svakih pedeset leta eksplodiraju.

Ovih dana smo svi u lošem raspoloženju. Ovih dana se obeležavaju godišnjice domaćeg horora. Društvene mreže su preplavljene fotografijama, klipovima i pričama. Fejsbuk grupe su se usijale od komentara. Obaveštenja o grupnim razgovorima iskaču svaki čas i ne daju mira. Treba se setiti žrtava, treba istaći da smo protiv, treba imenom i prezimenom obeležiti zlotvore. Ali onda kreće kontra-akcija prosečnih slaboumnih naciona: ,,A, gle, koliko je naših stradalo od nji’! Evo, ti filmova, evo ti slika! Budi SrBin, žali nad svojima!’’ I džaba svi napori! Zatim se nađe neko smislen željan svađe i očas posla nastaje rasprava čija su mrtva tela važnija.

Ja sam građanin sveta. Ne delim ljude kao oni koji mrze. Meni je svako nevino stradao žrtva, pa bio Hrvat, Bošnjak ili Srbin. Sve su žrtve na jednoj strani, a zlotvori na drugoj.

Ono na šta ne obraćamo pažnju dok se prepucavamo su upravo žrtve, one preživele. Oni bi da se nikad toga ne sete. Bore se kao lavovi da žive normalno. A onda ih mi svojim objavama uzdrmamo. Za njih nema većeg straha, nego povratak traumama - taj osećaj bespomoćnosti koji ih obuzme dok se vrišteći bude iz košmara. I onda ih obuzima očaj, koji ih čvrsto drži nedeljama. Neko će pitati zašto žrtve odlaze na društvene mreže? Iz istog razloga zbog kod si i Ti tamo. Drugi će se zapitati zašto žrtve čitaju ili gledaju slike? Trude se da izbegavaju, ali dovoljno je da ih ugledaju. Jedna sitnica je okidač.

Imam prijatelja, povratnika koji je preživeo najgore užase, a izvukao se. Izborio se. Tvrdi da ne može da zaključa demone na sigurno, jer ga često najbezazleniji detalji podsete na taj horor. Ne voli da gleda sebe na fotografijama. Dok se brije, ima specijalan, utreniran hod: Broji u sebi pločice na zidovima, svakoj šari je dao drugo, azbučno slovo i izgovara ga naglas. Kako brijač stigne do ožiljka, tako gubi dah, jer ga ožiljak vrati u sećanje kako ga je dobio. Često mu brijač ispadne iz ruke, počinje nekontrolisano da se trese i melanholija izviruje. Onda se skloni od ogledala, hoda u krug, diše duboko, broji i govori slova. Treba mu dosta vremena da se umiri. Ove slike godišnjice su ga torpedovale u crnilo. Loše mu je.

Neko će reći ko ga je terao da ide u rat! Nije hteo. Bio je rezervista, ćapili su ga na ulici i praktično kidnapovali. Jedno, beogradsko dete, raslo u Jugoslaviji, zadojeno idejom da smo svi isti.

Ovim tekstom bih volela da utičem i na jedne i na druge. Budite obazrivi. Kao što ste jednostavnim, duginim bojama dali do znanja da nemate ništa protiv istopolne ljubavi, tako bi mogli i odati počast žrtvama u vidu promene profilne slike. Jedan srebrenički cvet da vam zameni fotografiju. Znam, pokolji su se desili na raznim mestima, krvavog cveća ima u nedogled. Ali zamenom vašeg lica jednim pupoljkom svi bi shvatili kako razmišljate, a preživeli bi nesmetano nastavili da žive normalno. Znam da povratnici nemaju među prijateljima one druge – zagovornike šovinističkih ideja. Od njih su se zaštitili. Ali od vas nisu.

 

 

5 thoughts on “Jedna iskrena molba

  1. @Srbin_Juznjak_Nislija Zbog vas primitivnih i zaostalih me je sramota shto sam iz Srbije. U zemlju propadam svaki drugi dan zbog toga shto tradicionalno prebijate svoje zene i svoju decu i nije vas sramota da ispod ovakvog jednog texta ostavite tako umobolan komentar. Chega se pametan stidi umobolan se dichi. Nemate vi pojma shta je rat… A, da, rat se zavrshio, onako usput da vas obavestim. Al vi bi josh da ratujete. Gadite mi se. Upropastili ste najlepshu zamlju na svetu. Da, vi, upravo. Ne ”laminati”, masoni, Vatikan i ostale koje krivite za svoje najuzaludnije neuspehe. Vi ste jedno sjajno mesto za zivot obojili u sivo. Mrznjom necete postici nishta osim shto cete unazaditi i svoju decu i dovesti Srbiju do kraha. Nek vam sluzi na chast.

  2. Draga “građanko sveta”, nas “primitivne i zaostale” Srbe ne zanima bolesna i prepredena ustaško-balijska propaganda koju šire pojedini plaćenici i autošovinisti(“građani sveza”) u Srbiji, i zato je nama veoma važno da pamtimo genocid koji su kolektivno i svesno nad Srbima izvršili Hrvati i bosanski muslimani tokom Prvog i Drugog svetskog rata.
    Samo za vreme Drugog svetskog rata Hrvati i bosanski muslimani su pobili 1.000.000 pravoslavnih Srba, a njihovi zločinci nikada nisu kažnjeni, niti se posle rata u školama učilo o ovom biblijskom pokolju koji je zadesio srpski narod. Zato su pojedina “jadna beogradska deca” učila kako su svi u Jugoslaviji “jednaki”.
    1991. i 1992.godine digli su se opet muslimani i Hrvati da dovrše započet posao koji su im u amanet ostavili njihovi očevi i dedovi, ali ovoga puta srpski narod nije hteo da ide na klanje i rešio je da se brani… Stvorene su dve narodne vojske Srba Prečana, Srpska Vojska Krajine i slavna nepobediva Vojska Republike Srpske, koje su nadljudskom snagom uspele da odbrane gole živote srpske nejači i da koliko toliko zaštite svoja vekovna ognjišta.
    Što se Srebrenice i njene šire okoline tiče, pre nego što ste pozvali srpsku omladinu da stavi antisrpski “srebrenički cvet”, trebali ste da se raspitate ili da pročitate koliko je i na koji način pobijeno Srba u tom kraju.
    Od 1992. do 26.JUNA 1995.godine muslimanski vojnici iz Srebrenice i Žepe, tj. pripadnici 28.divizije takozvane ARBiH pobili su preko 3500 srpskih civila i uništili su preko 50 srpskih sela u Srebrenici i široj okolini.
    Nepoštovana “građanko sveta”, da li možda to srpska omladina treba da slavi?! Ovo što vi kao “građanka sveta” propagirate je propaganda protiv rođene države i rođenog naroda, direktna veleizdaja i negiranje genocida(u ovom slučaju nad srpskim narodom), a za ta KRIVIČNA DELA se u svim normalnim zemljama, uključujući i razvijene i demokratske zemlje Zapada, ide u zatvor i to baš na popriličan broj godina.

    1. Nekad je bilo sramota biti glup i na sav glas vikati kako je neko sovinista. Vesti slabo stizu do juga, je li? Za tvoju obavest I i II svetski ratovi su se davno zavrsili. Otadzbina se ne brani mrznjom. Sramota je koliko vas ima! A autorki skidam kapu za hrabrost i za veliku pomalo tuznu snagu kojom je svaka rec ispisana.

    2. “Uloga Srbije je sramotna, odgovornost nemerljivo velika. Rat je pokrenut i vođen iz Beograda, oružje i municija kojima su ubijane srebreničke i druge žrtve stizali su iz Srbije, plate planerima, organizatorima i počiniocima srebreničkog genocida i drugih zločina nad nesrbima tokom trajanja celog rata u Bosni i Hercegovini isplaćivane su iz Beograda, naše jedinice dolazile su u ispomoć, učestvovale u zločinima u mnogim bosansko-hercegovačkim gradovima i selima, pa i u likvidacijama zarobljenih Srebreničana.
      Da, stradali su i Srbi u Podrinju i celoj Bosni i Hercegovini. Ubijani su civili i u srpskim selima tokom rata. I o njihovoj patnji, kao i o stradanju Hrvata, moramo govoriti, truditi se da svaku sudbinu razjasnimo i otkrijemo i kaznimo počinioce. Zločini nad Srbima u Bosni i Hercegovini, međutim, nisu i ne smeju biti opravdanje za kampanju nasilja nad nesrbima.
      Neka se nikada ne ponovi Srebrenica, neka se nikada ne ponovi rat među našim narodima, prestanimo jednom zauvek sa međunacionalnim razmiricama i sukobima! Uspostavljanje trajnog mira naša je obaveza prema srebreničkim i svim drugim žrtvama, baš kao i prema onima rođenima posle Srebrenice, koji žive sa nama i živeće ovde nakon nas.”
      ceo tekst možeš pogledati ovde : http://pescanik.net/govor-buduceg-predsednika-srbije-11-jula-u-srebrenici/.
      Naravno samo ukoliko prihvatite činjenicu da su ratovi odavno završili, ili vam je draže da živite film Underground

    3. @Srbin_Južnjak_Nišlija: Za razliku od mentalno poremećenih zatucanih i nadasve glupih jadnika, ja nisam budala da SLEPO poštujem neki narod samo zato što je “moj”. Narod koji nije sposoban DECENIJAMA da sebi izabere normalne političare NIJE NAROD VREDAN POŠTOVANJA! Narod koji ne samo da izabere bolesnike koje je izabrao, nego i dozvoli da oni PONOVO budu izabrani i nastave da uništavaju državu, NIJE NAROD KOJI VREDI POŠTOVATI.

      Kada i AKO uspeš da izvučeš glavu iz dupeta te shvatiš da ti je narod prepun zatucanih neobrazovanih budala, onda ti možda i dopre iz dupeta u glavu da takav narod ne samo da ne treba, već i NE SME da se poštuje već MORA DA SE MENJA.

      Za taj narod i tu državu koju ti navodno toliko voliš je to SLEPO i potpuno NEOSNOVANO branjenje po svaku cenu nešto NAJGORE moguće.

      Da, VI koji se toliko busate u grudi da ste patriJote, ste zapravo najveći zločinci upravo tom narodu koji šatro toliko volite. Vi ste najveći otrov, najveće zlo i činite najgore moguće upravo tom narodu i toj državi.

      Pride, po pravilu, TERATE SVE koji žele upravo DOBRO tom narodu i toj državi KRITIKOVANJEM grozota koje se MORAJU kritikovati i MENJATI.

      VI ste taj virus.

Comments are closed.

Next Post

(Ne)Sloboda (ne)mišljenja

Wed Jul 13 , 2016
Jedna iskrena molbaAutor: Aleksandra Mijović – AnjaBalkan – bure sa […]

Preporučujemo...