Vozačka od rođenja

Vozačka od rođenja

Autor: Predrag Stojadinović

535182 10104421325046018 8228354898976397263 NU emisiji ,,150 minuta” na kanalu ,,Prva srpska televizija”, 7. marta 2016. godine, išao je prilog o Dejanu Dimitrijeviću koji je poželeo da raskrsti sa Sprskom pravoslavnom crkvom.

Bukvalno.

Hoće čovek da ga izbrišu iz knjige krštenih.

Taj prilog nećete videti na sajtu Prve srpske televizije, gde u WebTV sekciji možete naći sve epizode emisije ,,150 minuta”. Mislim, možete pronaći tu emisiju, za taj datum, ali je prilog o Dejanu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi isečen. No, ne radi se ovde o tome.

Ne radi se ni o činjenici da Dejan ima zakonsko pravo da traži da se izbriše iz bilo kojih i bilo čijih knjiga i zapisa. To pravo mu garantuje Zakon o zaštiti podataka o ličnosti koji u svom članu 11. svim građanima garantuje pravo da zahtevaju od bilo koga da njihove lične podatke obrišu. Taj član se završava rečenicom: ,,Obrada podataka je nedozvoljena posle opoziva pristanka.”.

Pri čemu je u članu 3 tog zakona definisano: ,,Obrada podataka je svaka radnja preduzeta u vezi sa podacima kao što su: prikupljanje, beleženje, prepisivanje, umnožavanje, kopiranje, prenošenje, pretraživanje, razvrstavanje, pohranjivanje, razdvajanje, ukrštanje, objedinjavanje, upodobljavanje, menjanje, obezbeđivanje, korišćenje, stavljanje na uvid, otkrivanje, objavljivanje, širenje, snimanje, organizovanje, čuvanje, prilagođavanje, otkrivanje putem prenosa ili na drugi način činjenje dostupnim, prikrivanje, izmeštanje i na drugi način činjenje nedostupnim, kao i sprovođenje drugih radnji u vezi sa navedenim podacima, bez obzira da li se vrši automatski, poluautomatski ili na drugi način (u daljem tekstu: obrada);”.

No, kao što rekoh, ne radi se ovde o tome, jer ako bi Dejan i pokušao da ispuni to svoje jasno i direktno pravo, ne bi u tome uspeo. Znam. Probao sam lično pre par godina. Srpsko pravosuđe ne funkcioniše, ali kada je Srpska pravoslavna crkva u pitanju, onda funkcioniše fenomenalno, ali u korist Srpske pravoslavne crkve i totalno suprotno svim zakonima.

Ali ne radi se ovde ni o tome.

Ovde se radi o tome da je u pomenutom, na sajtu isečenom, prilogu određeni predstavnik Srpske pravoslavne crkve opušteno izjavio da je krštenica isto što i vozačka dozvola. Te da kada neko prestane da vozi automobil, on ne gubi dozvolu da vozi, iako eto više ne vozi auto. Pa isto tako, ladno reče čovek, kada neko prestane da ide u crkvu on ne gubi “dozvolu” da ide u crkvu iako eto više ne ide u crkvu. To je isto, reče on.

I ne trepnu.

Isto je?

Znači svi mi smo naše vozačke dozvole dobili pre nego što prohodali? Sećam se kada sam sa svoje dve godine pokušavao da se uguram u onaj plastični autić koji ide na Kremenko pogon, kako su me policajci zaustavili da provere da li mi je validna vozačka. To su bili dani…

A i Srpska pravoslavna crkva je isto što i država Srbija, ako su krštenica i vozačka koje oni izdaju isto? Ovo čak i nije smešno, pošto Zakon o zaštiti podataka o ličnosti zaista jednako NEfunkcioniše za obe ove institucije, iako bi za jednu trebalo da funkcioniše, a za drugu zaista ne.

Isto je, reče čovek.

Nisam primetio da MUP Republike Srbije koristi broj izdatih vozačkih dozvola kao opravdanje za neustavno otimanje novca iz državnog budžeta? Prvo, MUP Republike Srbije s pravom prima novac iz budžeta, dok Srpska pravoslavna crkva taj novac dobija apsolutno neustavno. A drugo, suma iz budžeta namenjena MUP-u je takva kakva je bez obzira na broj izdatih vozačkih dozvola, dok se neustavno poklonjena suma za Srpsku pravoslavnu crkvu bazira na osnovu katastrofalnog laganja o broju njenih vernika.

Pitam se, kada bi se ispoštovao Zakon o zaštiti podataka o ličnosti i kada bi se Dejanu, i svim drugim nasilno i nevoljno krštenim ateistima, omogućilo zakonom zagarantovano pravo da se ispišu iz Srpske pravoslavne crkve, kako bi to uticalo na broj pravoslavnih vernika u Srbiji, pa samim tim i na količinu novca koji se apsolutno neustavno iz državnog budžeta poklanja Srpskoj pravoslavnoj crkvi?

 

6 thoughts on “Vozačka od rođenja

  1. Dobro, možda je malo rogobatno poređenje sa vozačkom dozvolom, ali razumeo sam šta je izvesno svešteno lice želelo da kaže… Niko ovde nije govorio o tome da je vozačku dozvolu moguće dobiti pre nego što prohodate (niko, osim pisca teksta), već da vozač postanete kada (položite vozački ispit i) dobijete vozačku dozvolu. Isto kao što hrišćanin (u ovom slučaju pripadnik SPC) postajete po krštenju. Znači, ko je položio vozački ispit, taj je vozač, ko se krstio, taj je kršten. Ovo što sam napisao nema nikakve veze sa mojim verskim ubeđenjima, možda sam vernik, možda sam ateista, možda sam gnostik, nevažno je. Radi se o tome da ne mogu da prihvatim primitivnost bilokoga da po svaku cenu izvrće istinu, da (namerno) ne razume ne bi li, po svaku cenu, promovisao sopstvene stavove.

    1. A ko je kršten taj mora nezakonito da ostane u nekim papirima SPC protiv svoje volje jer će u protivnom sveznajući svemogući pravoslavni bog da zaboravi da je ovaj kršten? o.O

      Možda bi trebalo ponovo da pročitate tekst, jer ga očigledno niste razumeli. Ne radi se o tome da li je neko kršten ili nije, da li ostaje kršten ili ne ostaje, već o tome da SPC nezakonito obrađuje nečije podatke nakon što ta osoba zatraži zakonom zagarantovano pravo da se njegovi privatni podaci više ne obrađuju u toj organizaciji. Dakle, ovde se radi o svetovnim zakonima, ne o imaginarnim duhovnim bajanjima.

  2. Posto kako kazete iamte ustavno pravo, pa vi se izbrisite iz kinjigw drzavljana ove drzave, trazite da vam uzmu licnu kartu ni to vam ne treba , bas me interesuje kako cete to da izvedete.

    1. Ne znam kako povezaste državljanstvo i ličnu kartu sa celim ovim problemom. Da li je se sa željom da se ne bude pravoslavni vernik, gubi želja za pripadnošću svom narodu? Ne. Pogrešna percepcija, dragi OOO.

  3. Pa smešno je uzgred. Ipak. Koliko god njakali što se uopšte upisivao u SPC. Nije ga država na to poterala, a SPC ima disclaimer, znao je to kad se upisivao. Pa eto.

    1. Bebe od par meseci znaju kad se upisuju pa treba i da se pobune?!? o.O

      A što volite tako da odvalite nešto samo da biste eto nešto rekli??? o.O Ne razumem, zaista.

Comments are closed.

Next Post

Nada II deo

Thu Mar 17 , 2016
Vozačka od rođenjaAutor: Predrag StojadinovićU emisiji ,,150 minuta” na kanalu […]

Preporučujemo...