Experiment. Horoskop, gatanje, numerologija…(prvi dio) (1)

Eksperiment. Horoskop, gatanje, numerologija...(prvi dio)

autor: Deni Bešlagić

10581759 10208040325355762 490353990 NPrije nekoliko dana, tokom planiranja i traženja tema za ovosedmičnu rubriku u psihologiji, odlučili smo se da provedemo mali eksperiment. U facebook grupu Direktna reč, koja prati rad ovog portala objavili smo test ličnosti, koji smo također objavili i na facebook stranici Alex Saše Kivele. Tako smo se ja i kolegica Kivela upustili u jedan zanimljiv psihološki eksperiment.

U kratkom objašnjenju, zamolili smo potencijalne ispitanike, da izdvoje pet minuta i urade test za potrebe istraživanja magistarskog rada naše prijateljice... Takođe smo im naglasilli da ukoliko žele saznati rezutate, ostave svoju mail adresu ili facebook nalog, te da ćemo im ih poslati čim analiza bude gotova. Mnoge su naravno interesovali rezultati psihološke procjene njihove ličnosti.

Test je popunilo 119 osoba, kojima smo poslali i rezultate, odnosno opise njihovih osobina ličnosti, koji su dobiveni analizom rezultata testa, a tom prilikom smo ih zamolili da nam pošalju povratnu informaciju i to upravo ovim riječima:
„Ovaj test se smatra jednim od najpreciznijih testova ličnosti, ali zbog potrebe istraživanja, mjerit ćemo i njegove psihometrijske karakteristike. Stoga Vas molimo da nam odgovorite u kolikoj se mjeri rezultati ovog testa poklapaju sa vašim osobinama ličnosti, odnosno, koliko smtrate da je procjena tačna. Ocjenite brojevima od 1 do 5, gdje jedan predstavlja minimalno slaganje, a 5 maksimalno.“

Odgovor su počeli pristizati. Test je bio uspješan u određivanju osobina ličnosti, jer su ocjene ispitanika bile ili 4 ili 5, a samo tri ocjene su bile 3.
Obzirom da je največa procjena tačnosti ovog testa bila 5, rezultati su stvarno bili zapanjujući i to sa visokom prosječnom ocjenom od 4.35.

Međutim, ono što ispitanici nisu znali je to da test koji su ispunjavali nije imao nikakvu vrijednost, a kreiran je tako da izgledao kao standardni psihološki testovi. Taj test ustvari nije mjerio ništa. Mi nismo gledali njihove odgovore niti na bilo koji načim procjenjivali njihovu ličnost, nego smo svima poslali identične rezultate, u opisu koji je glasio ovako:
„Vi imate potrebu da se dopadnete drugim ljudima i da vam se dive, ali ipak uspjevate ostati samokritični. Iako imate neke slabosti, generalno ste u stanju da ih kompenzujete. Imate dosta neiskorištenih kapaciteta koje još uvijek niste usmerili u svoju korist. Disciplinovani i samokontrolisani spolja, iznutra ste skloni brigama i nesigurnostima. S vremena na vrijeme sumnjate da li ste doneli pravu odluku ili učinili najbolju stvar. Preferirate izvjestan stepen promjene i različitosti, pa postanete nezadovoljni kada se osetite sputanim ili vas nešto ograničava. Ponosni ste na to što ste nezavisni mislilac i što ne prihvatate mišljenja drugih bez zadovoljavajućih argumenata. Ipak, smatrate da nije baš najmudrije biti previše otvoren u pokazivanju cijele svoje ličnosti drugima. Obično ste ekstrovertni, dostupni i društveni, ali ima perioda kada se povučete u sebe ili postanete oprezni. Neki od vaših ciljeva imaju tendenciju da budu prilično nerealni.“

Ovaj opis koji smo slali ispitanicima u testu sastavljen je od rečenica koje se nazivaju Barnumovske tvrdnje. Naime, ovakve rečenice su ustvari opšte tvrdnje koje se mogu odnositi na svakoga, ali pojedinci, kao što smo i dokazali ovim eksperimentom vjeruju da se opisane baš njihove osobine ličnosti. Osim ocjena koje smo tražili kao povratnu informaciju, usputno smo dobivali i komentare kao npr.“ Svaka čast, skroz ste me pročitali“, „Ovo je čista petica, nevjerovatno kako je precizno“, „ Ne mogu da vjerujem, od A do Š, sve je tačno, to sam ja“. Samo jedan ispitanik je napisao „Ocjenjujem ovo sa 3, jer mi se čini da je previše uopšteno“. A taj komentar je bio u potpunosti tačan.

Eksperiment koji smo uradili je ustvari replika Forerovog experimenta, a proziveden rezultat se danas i naziva Forerov efekat. Godine 1948. američki psiholog B. Forer je proveo ovaj eksperiment na studentima psihologije i dobio prosječnu ocjenu tačnosti evaluacije 4.26. Do danas je ovaj eksperiment proveden na desetine puta, a procjena tačnosti bi uvijek dala prosječan rezulat približan onom Forerovom.

Ukoliko se upitate koja je svrha svega ovoga, ako malo bolje razmislite shvatit ćete da svaki dan u nekim dnevnim novinama nailazite na ovakve izjave i opise kada čitate horoskop. Forer je i proveo ovaj eksperiment da bi dokazao da su horoskop, gatanja, proricanja i čitanja sudbine čista prevara.

Ako vam kažem da ćete u toku naredne sedmice doživjeti stresnu situaciju, da li sam upravu. Naravno da jesam, jer svaki dan proživljavamo manje ili veće stresove. Ako kažem da ćete se u narednom periodu obradovati nečemu, i u tom slučaju ću biti upravu. To su situacije koje su svakodnevnica svakog čovjeka, a u horoskopu nećete nači nista drugačije. Sa još jednim predviđanjem ću završiti ovosedmično pisanje o ovoj temi, a naredne sedmice očekujte nastavak. Predviđam sa sto postotnom sigunošču da će horoskopski fanatici bit jako iznervirani kada pročitaju ovaj tekst

P.S. Zahvaljujemo se svima koji su učestvovali u istraživanju.

2 thoughts on “Experiment. Horoskop, gatanje, numerologija…(prvi dio) (1)

  1. Ovo ne vredi ničem, do kritici besmislenih horoskopa u novinama. Astrologija koja se radi sa ličnim podacima osobe, jer jednu osobu od druge, pripadnike istog znaka, odvaja vreme rodenja je sasvim precizna.. Evo ja nudim autoru teksta da postavi svoje licne podatke, ili svog clana najuže obitelji, te cu istom odrediti datum smrti. Kako ce sve bit javno, jasno ce iti funkcionise li astrologija ili ne.

    1. Poštovana Jovana,
      Ja rado prihvatam Vas prijedlog, Volio bih da imam jedno iskustvo sa nekim ko se iskusno bavi astrologijom. Volio bih da saznam neke stvari o sebi, pa ću rado promijeniti mišljenje ako uradite to. Ako ste za, nakon analize mene kroz astrologiju, mozemo da objavimo i vase rezultete i vase misljenje, kao i moje te jedan mali intervju sa Vama na ovom portalu, Dobro je da ljudi imaju razlicite uvide u jednu temu. Ja sam na raspolaganju, cim prije budete imali vremena, jer sam bas obradovan Vasom ponudom. Mozete me naci na facebook po istim imenom koje pise i ovdje, Deni Beslagic. Otavljati svoje licne podatke ovdje, nije pozeljno, pogotovo ako imamo mnogo nacina komunikacije u ovom virtuelnom svijetu.
      Hvala na komentaru, a naravno i na ponudi, koju objerucke prihvatam.

Comments are closed.

Next Post

Teksas

Mon Dec 21 , 2015
Eksperiment. Horoskop, gatanje, numerologija...(prvi dio)autor: Deni BešlagićPrije nekoliko dana, tokom planiranja i traženja tema za ovosedmičnu rubriku u psihologiji, odlučili smo se da provedemo mali eksperiment. U facebook grupu Direktna reč, koja prati rad ovog portala objavili smo test ličnosti, koji smo također objavili i na facebook stranici Alex Saše […]