Socijalna podrška

Socijalna podrška

Autor: Deni Bešlagić

Friendship 2 1240066 638x478Čovjek je društveno biće i na samom početku svog razvoja, u djetinjstvu, bitna je njegova komunikacija sa drugima. U periodu ranog djetinjstva, roditelji su ti koji se brinu o djetetu, stvaraju emocionalnu povezanost sa njim i prenose mu informacije i spoznaje iz „vanjskog svijeta“. Oni predstavljaju socijalnu mrežu i pružaju mu socijalnu podršku koja u mnogočemu određuje njegov dalji razvoj. Socijalna podrška neizostavan element u procesu psihosocijalnog razvoja djeteta, ali i u svakodnevnom funkcionisanju odraslog čovjeka. Ona nam pomaže u svladavanju raznih problema, poteškoća i izazova koje život stavlja pred nas, ali i u donošenju bitnih odluka, u stvaranju stavova o životu, te u poimanju vlastitog „Ja“. Često čujemo da neko kaže: „ Ne treba meni psiholog ni psihijatar, ja imam prijatelje“. Iako je ova rečenica veoma pojednostavljena i poredi dvije različite strukture, ipak nije netačna. Ukoliko imamo zadovoljavajuču odnose sa drugima, funckionalnu porodicu i dobre prijatelje, lakše ćemo se nositi sa svakodnevnim životnim problemima.

Odrastanjem, naša socijalna mreža se širi pa osim roditelja i šire porodice, tu su i školski drugovi, vršnjaci a kasnije kolege i bračni drugovi, odnosno sve bliske osobe s kojima se identificiramo, te od kojih očekujemo potvrđivanje, poticaj i podršku u svemu što činimo. Iako se odrastanjem socijalna mreža širi, porodica ostaje temeljni dio socijalne mreže i važan izvor podrške. Socijalna podrška u pravilu sadrži dva osnovna međusobno nezavisna elementa: dovoljan broj dostupnih drugih osoba na koje se možemo osloniti u slučaju potrebe i stepen zadovoljstva koji pruža dostupna podrška.

U literaturi  možemo naći nekoliko vrsta socijalne podrške: podrška samopoštovanju (emocionalna), informaciona socijalna podrška, podrška kroz druženje  i instrumentalna podrška.

Podrška samopoštovanju znači da pojedinac od drugih dobiva povratnu informaciju da je prihvačen i poštovan. Samopoštovanje se razvija i povećava kroz interakciju, razgovor  i druženje s osobama koje prihvataju vrijednosti pojedinca, te ga poštuju nezavisno od toga kakve su njegove poteškoće ili lični neuspjesi.

Informaciona podrška je podrška u razumijevanju, sagledavanju i suočavanju sa mnogobrojnim problemima. Možemo je nazvati i savjetom, podrškom prilikom procjenjivanja nekih životnih situacija ili kognitivnim vođenjem. Ustvari, informaciona podrška se odnosi na pružanje značajnih informacija koje mogu da pomognu osobi da se nosi sa trenutnim teškoćama. Ukoliko imamo problema na poslu, tražit ćemo od nama bliske osobe da sasluša naše probleme, sagleda ih iz drugačijeg ugla i ponudi neki savjet ili rješenje.

Podrška kroz druženje je ustvari provođenje slobodnog vremena u ugodnoj atmosferi sa drugima. Ovakva vrsta podrške se pokazala kao dobar regulator stresa, jer zadovoljava potrebu za pripadanjem ili kontaktima s drugima, pomaže pojedincu da odvrati pažnju od briga i problema te podstiče pozitivna raspoloženja. Ova vrsta podrške se još zove i pripadanje.

 Instrumentalna podrška se ogleda u osiguravanju novčane pomoći, nekih drugih materijalnih dobara i potrebnih usluga. Ukoliko smo pod stalnim stresom zbog kašnjena plate ili zbog dugova, instrumentalna podrška je neophodna, a da bi je osigurali, potrebno je da njegujemo dobre odnose sa drugima. Ova vrsta podrške se još zove materijalna podrška, konkretna pomoć ili opipljiva podrška.

Socijalna podrška djeluje izravno i to tako što smanjuje stres, olakšava prilagođavanje na novonastale situacije i utiče na ukupnu kvalitetu života pojedinaca. U zadnjih dvadeset godina, socijalna podrška je zainteresovala mnoge istraživače koji su prepoznali važnost drugih ljudi na život pojedinca, pa tako nastaju i brojne smjernice na putu osiguravanja bolje kvalitete života.

I bez nauke znamo osnovne principe dobrih odnosa sa drugim ljudima, a i svjesni smo značaja dobrih odnosa sa porodicom, prijateljima, kolegama, pa i poznanicima. Ipak, ponekad se „otuđimo“, zanemarimo naše najdraže i prekinemo neke značajne veze, zbog beznačajnih stvari. Možda nismo uvijek u stanju da pružimo instrumentalnu podršku, pa da finansijski pomognemo roditelje ili prijatelje koji ne rade ili žive od male penzije, ali smo uvijek u stanju da pružimo lijepu riječ, saosjećanje i razumjevanje. Lijepe riječi nas ništa ne koštaju, a kada ih izgovorimo mogu biti od neprocjenjive važnosti za nekoga, ali čini se da zbog tempa života koji nas nemilice troši, to često previdimo. Nemojte štediti lijepe riječi, jer kada ih izgovorite i vi ćete se osječati bolje, a nekad je dovoljno samo to da bi još jedan dan u našem životu, dobio smisao.

Next Post

Gradovi koje volim: Čikago

Mon Dec 7 , 2015
Socijalna podrškaAutor: Deni BešlagićČovjek je društveno biće i na samom početku svog razvoja, u djetinjstvu, bitna je njegova komunikacija sa drugima. U periodu ranog djetinjstva, roditelji su ti koji se brinu o djetetu, stvaraju emocionalnu povezanost sa njim i prenose mu informacije i spoznaje iz „vanjskog svijeta“. Oni predstavljaju socijalnu […]

Preporučujemo...